Psikologların maaş miktarı, devlet hastanesi ya da özel hastane gibi çalışma yerine göre değişiklik gösterdiği gibi uzmanlaşılan konuya göre de değişiklik gösterebilir. Devlette çalışan psikolog maaşları, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı enflasyon oranlarına bakılarak güncellenmiş miktarı ile 5.100 TL’ye yükselmiştir. Özel hastanede çalışan psikologlar ise sabit olmamakla birlikte çeşitli aralıklarda maaşlar almaktadırlar. Psikologların maaşları çalışılan kuruma ve kişinin deneyimlerin göre değişir.

Devlet Hastanesindeki Psikolog Maaşları Ne Kadardır?

Kamuda çalışan psikolog maaşı, psikologların medeni haline ve çocuk sahibi olup olmamasına göre değişiklik gösterir. Psikolog, evli değil ve çocuk sahibi değil ise yaklaşık maaş miktarı, 4.775 TL’dir. Psikolog eğer evli ve çocuk sahibi ise maaş tutarı yaklaşık olarak 5.200 TL’dir. Bu miktarlar çalışılan yer ve kuruma göre değişiklik gösterebilir.

Psikolog maaşları, kıdem ve tecrübeye göre değişiklik gösterir. 8/1 derecesinde yeni mezun olmuş bir psikolog maaşı, 2021 yılı itibari ile 5.100 TL civarındadır. 4/2 derecesinde 10 senelik bir tecrübeye sahip olan psikolog maaşı, 2021 yılı itibari ile 5.500 TL civarındadır. 1/3 derecesinde 20 senelik bir tecrübeye sahip olan bir psikolog maaşı, 2021 yılı itibari ile 5.900 TL civarındadır. 1/4 derecesinde 25 senelik bir deneyime sahip olan psikolog maaşı, 2021 yılı itibari ile 6.000 TL civarındadır.

Özel Hastanedeki Psikolog Maaşları Ne Kadardır?

Özel sektörde çalışan bir psikolog maaşı, devlet hastanelerinde çalışan psikologlara nazaran daha değişkendir. Aynı zamanda özellikle mesleğe yeni başlayacak olan yeni mezun bir psikoloğun maaşı ile sektörde 10 yıl tecrübeli bir psikoloğun maaşları farklılık gösterebilir. Yeni mezun bir psikolog yaklaşık olarak 2.700 TL maaş ile işe başlar. Tecrübe ve hizmet yılı arttıkça maaş miktarı da artış gösterir. Tecrübeli bir psikolog özel sektörde yaklaşık olarak 7.000 TL ile 10.000 TL arasında bir maaş alır.

Uzman Psikologların Maaşları Ne Kadardır?

Uzman psikolog maaş miktarları, kişinin eğitimine ve tecrübesine göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 7.000 TL ile 7.500 TL arasında değişmektedir. Psikoloji alanından mezun olup yüksek lisans yapan psikologların maaşları, yukarıda bahsedildiği gibi medeni hal, çocuk sahibi olup olmama ve meslekteki tecrübeye göre değişiklik gösterir.  

Klinik Psikologların Maaşları Ne Kadardır?

Klinik psikologların maaş miktarı, içinde rekabetin fazlaca bulunduğu psikologluk mesleği için tecrübe kriteri temel alınır. 2021 yılında yeni mezun olmuş bir klinik psikolog yaklaşık olarak 4.000 TL ile 5.000 TL arasında maaş almaktadır. Tecrübe ve hizmet yılı süresi arttıkça maaş miktarları da artacaktır. 2021 yılında tecrübeli bir klinik psikolog 5.000 TL ile 15.000 TL aralığında maaş alabilir. Maaş ölçütü, kişinin kendini ne kadar geliştirdiği ve tecrübesine bağlıdır.

Aile Bakanlığı’na Bağlı Psikologların Maaşları Ne Kadardır?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kurumu’na bağlı olan bir psikoloğun maaş miktarı, yaklaşık olarak 4.000 TL ile 5.000 TL arasında değişmektedir. Bir kamu kuruluşu olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, devlette çalışan psikologlar ile aynı imkânlara sahiptirler. Medeni hal ve çocuk sahibi olup olmamak gibi kriterler, Aile Bakanlığı’nda çalışan bir psikoloğun maaş miktarını da etkilemektedir. Evli ve çocuk sahibi olan bir psikolog 5.200 TL maaş alır. Bekâr ve çocuk sahibi olmayan psikologlar ise 4.775 TL maaş almaktadır.

Psikologların Maaşlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Psikolog bireylerin maaşını etkileyen kriterler, şunlardır:

  • Mesleki tecrübe
  • Daha önce çalışılan yerler
  • Mezun olunan okul
  • Mesleki unvan
  • Referanslar

gibi faktörler, psikolog maaşları için önemli bir yere sahiptir.

 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim