Çünkü bu ödeneği alabilmek her işsiz için bir hak değildir. İşsizler için devlet eliyle ödenen maaşlar yalnızca belli şartları karşılayanlar içindir. İşsizlik maaşı şartları ise şunlardır:

  • İşlenen bir suçtan, mesleki ya da etik bir hatadan dolayı değil de işverenin iradesiyle işten çıkarılmış olmak.
  • Hizmet akdinin feshedilişinden hemen sonraki 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmuş olmak (Bu başvuru internet ortamından da gerçekleştirilebilir).
  • Hizmet akdinin feshedilişinden hemen önceki 3 yılda, en düşük 600 gün boyunca işsizlik sigortası primini ödemiş olmak.
  • Hizmet akdinin bitiş tarihinden hemen önceki 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmuş olmak.

İşsizlik Maaşı İçin Nasıl Başvurulur?

İşsizlik ödeneği almak için başvuru yapmak isteyenler, başvurularını sadece İŞKUR’a iletebilir. Çünkü bu konuda hizmet veren başka bir kurum mevcut değildir. Hizmet akdinin feshedildiği günü takip eden 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak gerekir. Eğer 30 günlük sınır aşılırsa, yani hizmet akdinin feshinden sonraki 30 günden sonra başvuru yapılırsa bu durum maaş miktarını etkiler. Çünkü geç kalınan süre, işsizlik maaşı başvurusu sonrasında maaş hakkına eksi değer olarak yansır. 

2021 İşsizlik Maaşı Kaç Ay Alınır?

Yapılan başvurunun onaylanması durumunda ilgili ödenek alınmaya başlar. Fakat işsizlik maaşı süresi her vatandaş için aynı değildir. 180 gün ile 300 gün arasında değişen bu süreler, etkilendikleri kriterlere göre şunlardır:

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik ödeneği için prim ödeyenler “180 gün” (ortalama 6 ay) boyunca ödenek alır.
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik ödeneği için prim ödeyenler “240 gün” (ortalama 8 ay) boyunca ödenek alır.
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik ödeneği için prim ödeyenler “300 gün” (ortalama 10 ay) boyunca ödenek alır.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Ne Kadardır?

İşsizlik maaşı şartları sağlanıyor ise vatandaşlar belli miktarlarda maaş alabilir. Bu miktarlar, ödenek almaya hak kazananların son 4 aylık maaş miktarına göre belirlenir. Yani işsizlik ödeneği alabilecek olanlar arasında bir eşitlik söz konusu değildir. Bu durumda maaş miktarları genel olarak şöyledir:

  • Son 4 ay boyunca asgari ücret (3.577.50 TL) almış olan vatandaş, “1.420.14 TL” net ödenek alır.
  • Son 4 at boyunca 4.100 TL almış olan vatandaş, “1.627.55 TL” net ödenek alır.
  • Son 4 at boyunca 7.500 TL almış olan vatandaş, “2.840.28 TL” net ödenek alır.

Ayrıca bu net meblağlar, 10.86 TL ile 21.72 TL arasında değişen damga vergisine tabidir.

İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

İşsizlik maaşının kesildiği durumlar İŞKUR tarafından belirlenmiştir. Bu maaşın kesilmesine yol açan durumlar genel olarak suiistimal durumlarından ibarettir. Örneğin ilgili ödeneği alan bir kişi bu süreçte kayıt dışı olarak bir meslek icra ederse; İŞKUR’un önerdiği iş tekliflerini keyfi olarak reddederse; emeklilik durumundan dolayı yaşlılık aylığı almaya başlarsa işsizlik ödeneği şartları ihlal edilmiş olur. Bu gibi durumlarda maaş, bir daha bağlanmamak üzere kesilir. Ayrıca İŞKUR tarafından yapılan telefon çağrılarını cevaplamamak ve istenen belgeleri gereken sürede teslim etmemek de kesinti sebepleri arasındadır.

İşsizlik Maaşı İşe Girip Çıkınca Devam Eder Mi?

İşe girip çıktıktan sonra işsizlik maaşı almak mümkündür. Söz konusu maaş alınırken bir işe girmek doğal olarak maaşın kesilmesine yol açar. Bununla birlikte, girilen işten çıkılır ve belirli işsizlik şartları yine sağlanırsa tekrar maaş alınabilir. Yani işsizlik maaşı şartları arasında bu konuya dair herhangi bir kısıtlama yoktur. 

 

Editör: TE Bilisim