Amerika merkezli Wall Street Journal gazetesine göre Ermeniler tarafından 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da Joe Biden, Amerika'daki Ermeni lobisinin faaliyetlerinin bir sonucu olarak Ermeni meselesini tanıyacak. 

Habere göre ABD'li vekiller ve Ermeni-Amerikalı aktivistler, cumartesi anılacak olan 1915 olaylarının öncesinde Ermeni meselesini kabul etmesi için Joe Biden'a lobicilik faaliyetlerinde bulunuyor. 100'den fazla milletvekili Joe Biden'a yazdıkları mektupta Ermeni meselesini tanıması çağrısında bulundu.

BU MESELE TÜRKİYE'DEN ÇOK ERMENİSTAN'A ZARAR VERİYOR

Ermeni diasporası tarafından ve uluslararası arenada sıkça dile getirilen 1915 Olaylarına ilişkin parlamento kararları nedeniyle Türkiye’yi Ermenistan’a bağlayan iki sınır kapısı (Akyaka ve Alican) 3 Nisan 1993 tarihinde kapatıldı.

Türkiye'nin diplomatik ilişkilerini üçüncü ülkeler aracılığıyla (Gürcistan üzerinden) gerçekleştirdiği Ermenistan, günümüzde Azerbaycan ve Türkiye ile sınırları kapalı olduğundan, dış dünyayla temasını büyük oranda İran üzerinden sağlayan, bölgede her geçen gün biraz daha yalnızlaşan bir ülkeye dönüşüyor.

Azerbaycan'ın Türkiye ile birlikte Dağlık Karabağ zaferinden sonra Ermenistan bölgede iyice zayıfladı.  Batılı güçlerin veya ABD'nin ise Ermenistan'a 1915 olaylarına kafa sallamaktan başka bir faydaları dokunmuş değil. 

MESELE SIRADANLAŞIYOR

Soğuk Savaş döneminde bu yana 30 ülkenin Türkiye aleyhine aldığı kararlar, Türkiye'de artık beklenen reaksiyonu meydana getirmiyor.

Ermeni meselesiyle ilgili olarak dünyanın en ücra köşelerinde bile 1915 Olaylarına ithafen anıt, heykel, sütunların dikilmesi, çeşitli ülke parlamentolarında Türkiye karşıtı karar, tasarı ve kanunların kabul edilmesiyle birlikte bu husus artık sıkça çeşitli ülke parlamentolarında siyasetçilerin iç politik malzemesi olarak kullandığı bir dış politika sorunu haline gelmiş bulunuyor. 

Son dönemde tüm dünya tarafından kabul gören bölgesel bir güç olarak Türkiye'ye karşı kullanılan ucuz bir baskı yöntemi Ermeni meselesi, Türkiye için sıradanlaşmış klişe bir söylemden öteye gitmiyor. 

Editör: TE Bilisim