Adres değişikliği için gerekli belgeler herhangi bir adres değişikliğinden sonraki en fazla 20 gün içinde düzenlenmelidir. Düzenlenen bu belgeler, adres değiştirme işlemlerinde kullanılır. Böylece yerleşilmiş olan ikametgahta söz konusu kişinin yaşadığı devlet tarafından belgelenir. İkametgah değiştirme için gereken evraklar ise ikamet edilecek yeni adrese gönderilmiş olan faturalardır. Örneğin elektrik, su ya da doğalgaz faturalarından herhangi birini ibraz etmek yeterlidir. İkamet edilecek olan yer daha önce kullanılmamış olan boş bir yer ise hiçbir belge ibrazına gerek yoktur. Eğer kişi, bir başkasının evine yerleşiyor ise söz konusu evin sahibi ile birlikte başvuru yapmak gerekir.

Adres Değişikliği Kaç Gün Arayla Yapılır?

İkametgah değiştirme süresi konusunda hiçbir kısıtlama yoktur. Bir vatandaş, Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak adres değişikliğini belgeletme şartı ile istediği kadar adres değişikliği yapabilir. Fakat yapılan değişiklikler için 20 günlük bildirim sınırı olduğu unutulmamalıdır. Yani bir adres değişikliğinden sonraki 20 gün dahilinde Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak durumu resmileştirmek şarttır. Aksi durumda ise para cezası mevcuttur. Ayrıca bu koşul, 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50’inci maddesine dayanır.

Adres Değişikliği Nasıl Yapılır?

İkametgah değişikliği için bağlı olunan Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmak yeterlidir. E – Devlet üzerinden bu işlemi yapmak için ise mobil imzaya sahip olunması gerekir. Ayrıca işlem için E – Devlet kanalını tercih edenler, herhangi bir belge ibrazı ile vakit kaybetmezler. Bu işlemler için en önemli olan detay, adres değişikliği bildirim süresi olarak belirlenmiş 20 günü aşmamaktır.

E  - Devlet’ten İkamet Adresi Nasıl Değiştirilir?

E – Devlet’ten ikametgah değiştirme işlemleri için ilk olarak “turkiye.gov.tr” adresine ulaşmalıdır. Gerekli bilgileri kullanarak giriş yapıldıktan sonra arama bölümünde “Adres Değişikliği Bildirimi” ifadesi aratılmalı ve ilgili butona tıklanmalıdır.

Açılan ekranda iki seçenek görünecektir. Bunlar “Sadece kendim için adres değişikliği bildiriminde bulunacağım” seçeneği ile; “Kendim için ve aynı konutta yaşadığım aile fertleri için adres değişikliği bildiriminde bulunacağım” seçenekleridir. Yani E – Devlet üzerinden adres değişikliği yapma işlemleri aile fertlerini de kapsayabilir. Bu seçenekleri kullanarak bildirimde bulunmak, adres değişikliği için gerekli belgeler ile uğraşmadan işlem yapma kolaylığı sağlar.

İlgili seçeneğe tıklandıktan sonra taşınma tarihi seçilmelidir. İl, ilçe, mahalle, cadde, sokak, bina ve iç kapı bilgilerinin beyan edileceği sayfadaki işlemler de tamamlandıktan sonra doğrulama yöntemi seçilir. Mobil imza, SMS ve elektronik imza yöntemleri ile doğrulama yapılabilir.

SMS İle Adres Değişikliği Yapılabilir Mi?

Mesajla ikametgah değiştirme mümkün değildir. Bu ancak E – Devlet üzerinden yapılan işlemleri doğrulama aşamasında gerçekleşir. Yani sistem üzerinden gerekli işlemler yapılmış ise telefona gelen doğrulama kodunu kullanarak işlem yapılabilir. Fakat sadece SMS yolu ile adres değiştirme gibi bir yöntemden söz edilemez.

Adres Değişikliği Kaç Günde Sisteme Düşer?

E – Devlet, vatandaşların devlet kurumlarında olan bazı işlerini kolaylaştırmak için hizmet verir. Nüfusu 80 milyonun üzerinde olan Türkiye Cumhuriyeti’nde bu hizmete talep çok fazladır. E – Devlet üzerinden ya da Nüfus Müdürlüğü’ne başvurarak adres değiştirme işlemlerinin sistemde görünmesi, bu sebepten dolayı aksayabilir. Fakat genel olarak ikametgah değişikliğinin sisteme düşme süresi 24 – 48 saattir. Sistemin yoğunluğuna göre değişikliklerin hemen görünmesi de mümkündür.

Adres Değişikliği Muhtarlıktan Yapılır Mı?

Muhtarlık aracılığıyla adres değiştirme mümkün değildir. Söz konusu işlem yalnızca E – Devlet sistemi üzerinden ya da Nüfus Müdürlüğü’ne, gerekli evrakları ibraz ederek yapılır. Ayrıca muhtarlık, adres değişikliği için gerekli belgeler konusunda herhangi bir yardımda bulunamaz.

 

 

Editör: TE Bilisim