Araç muayenesi için gerekli evraklar sağlanarak kolaylıkla işlemeler yapılabilir. Araç muayenesi için gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  • Ruhsat belgesi
  • Trafik sigortası poliçesi
  • Araç sahibinin muayenesine kendi gitmemesi halinde giden kişinin nüfus cüzdanı veya ehliyeti ile gitmelidir
  • Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi

LPG/CNG’li araç muayenesi için gerekli belgeler nelerdir?

LPG veya CNG araç muayenesinde istenen evraklar biraz farklılık göstermektedir. İstenen belgeler ise şu şekildedir:

  • Montaj tespit raporu
  • Gaz sızdırmazlık raporu

Aracın üstünde tadilat yapılması ve daha sonra muayene yapılacak araçlar için istenen başka evraklar bulunmaktadır. Böyle bir durumda istenen belgeler şu şekildedir:

  • Yetkili mühendislerin çizmiş olduğu tadilat projesi ve hesapları
  • Trafik Tescil işlem ve müracaat formu

2021 Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgelerin Ücreti Ne Kadardır?

Araç muayenelerinde belirli bir ücret ödenmesi gerekir. Bu ücret ise otomobil, otobüs ve kamyon için farklılık göstermektedir. 2021 yılında araç muayene tutarı otomobiller için 372,88 TL olarak belirlenmiştir. Otobüs kamyonların araç muayenesi için ödemesi gereken ücret 503,86 TL olarak belirlenmiştir. Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için araç muayene ücreti 90 TL’dir.

Araç Muayenesi Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Araç muayene süresi araçların kullanım şekline göre değişmektedir. Buna göre araç muayene sıklıkları şu şekildedir: 

  • Hususi araçlar 3.yaşının sonundan itibaren 2 yılda bir muayene edilmelidir.
  • Resmi otomobiller ise 2.yaşının sonundan itibaren her yıl muayene edilmelidir.
  • Lastik tekerli traktörlerin araç muayenesini 3.yaşının sonunda itibaren her 3 yılda bir kere yapılmalıdır.
  • İki veya üç tekerlekli olan araçlarda 3.yaşın sonundan itibaren her 2 yılda bir kere yapılmalıdır.
  • Listeden belirtilen araçların dışında kalan tüm motorlu araçlar için ilk yaşının sonundan itibaren her yıl bir kere muayene yapılmalıdır.

Araç Muayenesinde Neler Kontrol Edilir?

Araç muayenesi için gerekli belgeler sağlandıktan hemen sonra araçlar için belirli bir ekipmanlar kontrolü yapılır. Araç muayenesinde kontrol edilen ekipmanlar şu şekildedir:

Üçgen reflektör

  • Yangın söndürme cihazı
  • Stepne
  • İlk yardım çantası

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayenesine gitmeden önce araç sahiplerinin randevu alması gerekir. Araç sahiplerinin araç muayenesi için randevu almak için iki seçeneği bulunmaktadır. Bunlardan biri gerekli çağrı merkezini aramaktır. Çağrı merkezi aranarak istenen bilgilerin verilmesi halinde randevu oluşturulabilecektir. Araç sahipleri için ikinci randevu alma yolu ise online işlemler şeklindedir. Gerekli internet sitesinin ziyaret edilerek istenilen bilgilerin doldurulması ile araç muayene randevusu alınabilir.

Emisyon Ölçüm Testi Nedir?

Araç muayenesi işlemlerinde gerekli olan belgeler arasında emisyon testi istenmektedir. Bu test trafikte olan araçların gaz salınımı belirli bir seviyede tutmak için ölçülür. Ölçülen belgenin çevreye en az zarar verecek şekilde belirlenen sınırlarda olması gerekir. Araç muayene istasyonlarında emisyon ölçüm testi yapılabilmektedir. Testin süresi araçların ruhsatlarına göre değişim göstermektedir. Emisyon testi için araç sahiplerinin 2021 yılında ödemesi gereken ücret 87 TL’dir.

Araç Muayene Değerlendirme Sonucu Nedir?

Araç muayenelerinden hemen sonra araçlar kusursuz, hafif kusurlu ve ağır kusurlu sonucunu alır. Kusursuz olan araçların muayene sonunda plakasına geçerlilik süresini ifade eden etiket yapıştırılır. Detaylı muayene raporunu araç sahiplerine verilir. Bu raporun daha sonraki muayene tarihine kadar saklanması gerekir. Hafif kusurlu sonucunu olan araçların tekrar muayene olmasına gerek yoktur. Kusursuz olan araçların muayene süreci ile aynıdır. Ağır kusurlu araçların bir ay sonra tekrar muayene yaptırması gerekir.

Araç muayenesi için gerekli belgeler alındıktan sonra muayene değerlendirilme süreci başlar. Bu süreçten sonra araçlar değerlendirme sonuçlarından birini alır.

Editör: TE Bilisim