Silah ruhsatı almak için gereken evraklar, silah taşımak ya da meskende bulundurmak isteyenler tarafından temin edilmelidir. Bunlar, ruhsat başvurusunda kullanılacağı için eksiksiz olarak toplanmalıdır. Söz konusu belgeler ise şöyledir:

  • Kaymakamlığa dilekçe (1 tane)
  • Devlet hastanesi heyet raporu / Sağlık raporu (1 tane)
  • “Borcu Yoktur” belgesi (1 tane)
  • Tabanca bulundurma / taşıma ruhsatı için harç ücretinin ödendiğine dair makbuz (1 tane)
  • Polis Güçlendirme Vakfı’nın banka hesabına kart ücreti ödendiğine daire makbuz (1 tane)
  • Biyometrik fotoğraf (birkaç tane)

Bu belgeler, başvuru yapılan kuruma göre ufak tefek değişiklikler gösterebilir. Yani gerekli tüm evraklar, ruhsat işlemlerini yürüten polis teşkilatı ile jandarma teşkilatının taleplerine uygun olmalıdır.

Silah Ruhsatına Ne Kadar Para Gider?

Silah ruhsatı ücreti alınacak olan ruhsatın türüne göre bağlıdır. Çünkü silah taşıma ruhsatı ile silah bulundurma ruhsatları birbirinden farklıdır. Dünya genelinde ise silah taşıma ruhsatlarının evrak ücretleri çok yüksektir. Çünkü devletler, vatandaşların suça karışma ihtimalinden dolayı silah taşımayı zorlaştırmak ister.

Türkiye’de geçerli olan silah taşıma ücretleri de silah bulundurma ücretlerine oranla daha yüksek meblağdadır. Silah ruhsatı harcı taşımalık silahlar için 2.434.00 TL olurken bulundurmalık silahlar için 7.606.00 TL’dir. Ayrıca bu ücretler her yılın Ocak ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tekrar düzenlenebilir.

Silah Ruhsat Harcı Nereye Yatar?

Silah ruhsatı için gerekli belgeler toplandıktan sonra, harç ücretinin makbuzunu da bu belgelere eklemek gerekir. Harcın Ziraat Bankası ATM’lerinden ya da emniyet müdürlüklerinde bulunan maliye veznelerinden yatırılması mümkündür.

Silah Ruhsatı İçin Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Ruhsat almak için heyet raporu düzenletmek gerekir. Bu raporlar ise 100 – 200 TL arasında değişen fiyatlar karşılığında verilebilir. Bu konuda belirleyici olan etken, sağlık raporunun alındığı hastanedir. Çünkü söz konusu raporların fiyatlarını, birbirlerinden bağımsız olarak hastane yönetimleri belirler. Ayrıca raporun düzenlenebilmesi için vesikalık fotoğraf ve kimlik fotokopisi gibi daha başka evraklar da istenebilir.

Silah Ruhsat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Silah ruhsatı için başvuru işlemleri artık çoğunlukla internet üzerinden gerçekleşen işlemlerdir. Bunun için kullanılması gereken yöntem ise E – Devlet üzerinden başvurudur.

E – Devlet Üzerinden Silah Ruhsat Başvurusu Nasıl Yapılır?

E – Devlet silah ruhsatı başvurusu için en yaygın hizmet kanalıdır. Başvuruyu gerçekleştirmek ise gerekli evrakların fotoğraf formatında sisteme yüklenmesi ile sağlanır. Bunun için ilk olarak E – Devlet’e giriş yapmak ve arama bölümünden “Silah Ruhsatı Ön Başvuru Formu” bağlantısını bulmak lazımdır. Daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Jandarma Silah Bilgi Sistemi seçeneklerinden ilgili olanı seçilmelidir. Ayrıca şehirde ikamet edenlerin Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden, kırsalda ikamet edenlerin Jandarma Silah Bilgi Sistemi üzerinden başvuru yapması doğrudur.

Bunun sonrasında başvuru türünün seçileceği bir ekran açılacaktır. Ruhsat yenileme, ilk defa ruhsat alma, iş yerinde silah bulundurma, güvenlik görevlileri için silah ruhsatı bulundurma başvurusu gibi pek çok başvuru türünden ilgili olan seçilmelidir. Bu gibi tüm bölümlerde talep edilen bilgiler doldurulduktan sonra ise bilgisayar ortamına aktarılmış olan belgeler sisteme yüklenmelidir.

Daha sonra aynı sayfadan randevu alınır ve söz konusu polis ya da jandarma merkezine gidilir. Ruhsat yenileme işlemi yapmak isteyenler, randevu için ilgili merkeze giderken eski ruhsat belgelerini de götürmek zorundadır. Ayrıca randevu sırasındaki işlemlerden sonra verilen geçici ruhsat belgesi, PTT tarafından yeni ruhsat teslim edilene kadar kullanılabilir. Silah ruhsatı için gerekli belgeler toplandıktan ve başvuru yapıldıktan kısa süre sonra ruhsat teslimi gerçekleşecektir.

Editör: TE Bilisim