Evde bakım parası şartları bulunmaktadır. Bu şartlar ise şu şekildedir:

·         Evde bakım parası alabilme koşulları için kanunlar tarafından belirlenen hastanelerden alınacak raporlara ihtiyaç duyulmaktadır. İlgili kişilerin Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilmiş olan engel oranını %50 ve üzeri olmalıdır. Ağır engelli bölümünde olan yer evet işaretli olmalıdır.

·         Engelli olan kişinin diğerlerinin yardımı olmadan hayatına devam edemiyor olması gerekir.

·         Kendisine düşen aylık gelir tutarı, asgari ücretin 2/3’ünden az olduğu raporda tespit edilmiş olmalıdır.

·         Gerekli kanunlarda belirtilmiş olan engelli koşullarına sahip olunmalıdır.

Evde Bakım Parası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Evde bakım parası başvurusu yapmak isteyen kişilerin gerekli olan şartları sağlaması gerekir. Evde bakım parası için kişilerin ilgili yerlere başvuru yapması gerekir. İzlenmesi gereken başvuru adımları ise şu şekildedir:

·         Valilik ve kaymakamlıklara bağlı olan deftarlıklardan başvuru evrakları alınmalıdır.

·         Duruma göre il veya ilçe idare kurumlarından muhtaçlık belgesinin alınması gerekir.

·         Alınan belgeler ve başvuru evrakları, SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilecektir.

Bu işlemlerin ardından ilgili kişiler başvuruda bulunmuş olacaktır. SGK yetkili kişilerinin başvuruları ve evrakların incelenmesi sonucunda evde bakım parasının alınıp alınamayacağına karar vermektedir. Eğer 65 yaş üstünde bulunan kişiler için bakım parası alınmak isteniyorsa ilgili kişilerin vasi olabilmesi için vasilik kararı alınmalıdır.

Evde Bakım Parası Başvurusu Kaç Gün İçinde Sonuçlanır?

Evde bakım parası başvuru sonuçları gerekli incelemeler yapıldıktan sonra açıklanır. Belgeler eksiksiz olarak teslim edildikten hemen sonra Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyeti tarafından belgeler incelenir. İl Müdürlüğü onay verir ve süreç sonlandırılır. Olumsuz olan kişilerin başvuruları 30 gün içinde ilgili kişiye iletilir.

Evde Bakım Parası Şartları Değişirse Ne Olmalı?

Evde bakım parası şartları arasında yer alan muhtaçlık belgesinin değişmesi halinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirmek zorunludur. Bakım parası alan kişilerim adres değişikliğinde bulunanları halinde yeni ikametgah adresi on beş gün içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bildirilmelidir. Evde bakım parası koşullarında değişim engelli kişinin vefat etmesi halinde olursa on beş gün içinde İl Müdürlüğüne bildirme zorunluluğu bulunur. Aksi bir durumda hukuki işlemler uygulanmaktadır.

Evde Bakım Parası Şartları İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Evde bakım parası şartlarına uygun olunduğu gösteren belgelerin kişiler tarafından ilgili kurumlara sunulması gerekir. Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüğü tarafından gerekli belgeler incelenerek değerlendirilme yapılmaktadır. Gereken belgeler ise şu şekildedir:

·         Kişinin ağır engelli olduğunu gösteren raporun fotokopisi

·         Engelli kişinin ve bakan kişinin kimlik fotokopisi

·         Engelli kişinin 2 adet vesikalık fotoğrafı

·         Evde bulunan herkesin kimlik bildirim formu

·         Gelir durumunu ifade eden beyan belgesi veya hane halkının maaş bordosu

·         Engelli kişinin ve bakan kişinin mal varlığı bulunması halinde tapularının fotokopisi

·         Engelli kişinin öğrenim derecesini gösteren diploma

·         Engelli kişinin anne ve babası boşanmış ise boşanma kararını içeren kağıdın fotokopisi

Evde Bakım Parası Alabilmek İçin Kimler Bakıcı Olabilir?

Bakım parası alabilmek için bakıcı olabilecek kişiler engelli olan kişilerle akraba olmak zorundadır. Yani bakım parası alabilecek kişiler engelli kişi ile akraba olmak zorundadır. Bu durumda engelli ile bakıcının aynı evde ikamet etmesi gerekir. Kişinin vasisi veya akrabası bakıcı olabilir ve bu şartlar harici bakıcısı olanlar için hukuki süreç başlar.

Evde bakım parası şartları sağlandıktan sonra her ayın 15’i ve 31’i arasında bakım ücreti yatırılmaktadır. Bu nedenle işlemlerin kısa süre içerisinde tamamlanıp evde bakım parasının alınması mümkündür.

Editör: TE Bilisim