Mirasçılık belgesi sorgulaması e- devlet uygulaması üzerinden yapılmaktadır. İlgili kişilerin veraset ilamı sorgulama işlemleri için UYAP sitesine üye olmalıdır. Miraslar hakkında daha detaylı bir arama yapılabilmesi için kişilerin e-devlet uygulamasına giriş yapması gerekir. İlgili kişiler kimlik bilgileri ve şifrelerini doldurarak sisteme giriş yapabilirler. Arama butonu sonucun veraset ilamı sonucu yazılması halinde sorgulama yapılması mümkündür.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Veraset ilamı alınabilmesi için iki farklı seçenek bulunmaktadır. İlgili kişiler noter ve Sulh Hulul Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilir. Noter üzerinden alınabilecek veraset ilamı aynı gün içinde ilgili kişilere teslim edilir. Aynı zamanda kişilerin bazı belgeleri gitmeden önce hazırlaması gerekir. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yapılacak olan veraset ilamı başvurularında süreç bir haftaya kadar uzayabilmektedir. Aynı zamanda ilgili kişilerin gerekli olan belgeleri yanında götürmesi gerekir.

Mirasçılık Belgesi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mirasçılık belgesinin başvurusu ilgili kişilerin notere veya Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gitmesi ile başlar. Kişiler gerekli olan şu evrakları alarak başvuru sürecini başlatabilir:

·         Veraset ilamı için gereken dilekçe

·         Nüfus kayıt örneği

·         Ölüm belgesi

Sağlanan bu belgeler ile ilgili kişiler veraset ilamı için başvuruda bulunabilir. Başvuruda bulunan kişilerin uygun koşulları sağlaması halinde veraset ilamı için başvuruları alınmış olur. Veraset ilamı sorgulaması yaparak ilgili kişilerin kendilerine miras kalıp kalmadığını incelemesi mümkündür. Kendilerine kalan miraslar için ilgili kişiler başvuru yaparak haklarını alabilirler.

UYAP İle Veraset İlamı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Veraset ilamının UYAP sorgulaması yapılması mümkündür. E devlet üzerinden ilgili kişiler arama butonu alanına UYAP hizmetleri yazması gerekir. UYAP hizmetleri Bilgi İşlem ve Genel Müdürlüğü Hizmetleri adı altındadır. Veraset ilamı sorgulama e-devlet üzerinden ve UYAP uygulamaları üzerinden yapılabilmektedir. Sonucun kayıt bulunamamıştır olması halinde ilgili kişiler için kalan bir miras bulunmamıştır.

Kimler Mirasçılık Belgesi Alabilir?

Veraset ilamı sorgulaması sonucunda miras olduğu görülen kişilerin miras almaya hakkı olmaktadır. Bu nedenle veraset ilamı alarak ilgili yerlere başvuruda bulunmak gerekmektedir. Mirasçılık belgesi alınabilmesi için ise bazı şartlar bulunmaktadır. Mirasçılık belgesi alabilecek kişiler için sağlanması gereken koşullar şu şekildedir:

·         Mirasçılık belgesinin alınabilmesi için başvuru yapan kişinin yasal mirasçı olması lazımdır.

·         Mirasçılık belgesini talep eden kişinin ve ölüm akdinin gerçekleştiği kişinin Türkiye Cumhuriyet uyruklu olması gerekir.

·         Ölüm akdinin gerçekleştiği kişilerin ve yasal mirasçı olan kişilerin evlat edinilme durumunda olmaması gerekir.

·         Mirası bırakan kişinin mirasla ilgili vasiyetname düzenlememiş olması gerekir.

Mirasçılık belgesini alabilmek için ilgili kişilerin bu koşulları sağlaması gerekir.

Veraset İlamı Nasıl İptal Edilir?

Veraset ilamı başvuruları hukuka uygun olmaması halinde iptal edilir. Sulh Hukuk Mahkemeleri ve noterden alınan veraset ilamları farklı nedenlerden dolayı iptal edilebilir. İptal edilme nedenleri arasında fazla yasal mirasçının bulunması ve hepsinin mirasçılık belgesinin farklı olarak yasaya aykırı olmalarına neden olmaktadır. Böyle bir durumda veraset ilamı iptal edilmektedir. Aynı zamanda mirasçılık belgesinin hatalı olduğu kanıtlanmadığı sürece iptal edilemez.

Veraset İlamı Davasını Kimler Açabilir?

Mirasçılık belgesi davası açabilecek kişiler mağdur olan, yanlış düzenlenen belgelere sahip olan mirasçılardır. Aynı zamanda mirasçıların belgelerin iptal edilmesi veya iptal edilen belgeler yüzünden haksızlığa uğraması halinde veraset ilamı davasını açması mümkündür.

Veraset ilamı sorgulaması sonucunda kendine miras kaldığını öğrenen kişilerin ilgili belgeleri ve başvuruda bulunabileceği yerler detaylı olarak anlatılmıştır. Veraset ilamı iptali gibi haksızlığa uğranılan durumlarda yapılabilecek detaylı bilgiler verilmiştir. Veraset ilamı sorgulama işlemi yapılarak mirasçı olunup olunmadığını öğrenmek mümkündür.

Editör: TE Bilisim