Dilekçede yer alması gereken en önemli detay, hayatını kaybeden vatandaşın vefat tarihidir. Fakat bu başvurudan önce söz konusu vefatın aile nüfus kütüğüne resmen kaydedilmiş olması gerekir. Eğer vefat durumu henüz resmiyet kazanmamış ise mevtanın ölüm tarihini belgelemek için ilgili kurumlardan ölüm belgesi almak şarttır. Ölüm belgesi almak için ise mevtanın hayatını kaybettiği ya da hayatını kaybettikten sonra götürüldüğü resmi sağlık kurumuna müracaat edilmelidir. Ayrıca www.turkiye.gov.tr adresine E – Devlet bilgilerini kullanarak giriş yaparak başvuruda bulunmak da mümkündür. Bunun için “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” seçeneğini kullanmak gerekir.

SGK Ölüm Yardımı Dilekçesi Örneği

Ölüm parası başvuru dilekçesi bazı kalıp ifadelerden oluşmalıdır. Sunulacağı kurumun dilekçeyi kabul etmesi için sayfa düzenine ve cümlelerin uygunluğuna çok dikkat etmek gerekir. Rastgele yazılan, kuralsız, düzensiz dilekçeler büyük ihtimalle kabul edilmeyecektir. Başvuruda bulunmak için yazılacak olan dilekçenin uyumlu olması gereken şablon ise şöyledir:

T.C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

……………………. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne

……………………. Sosyal Güvenlik Merkezine

………………….. sigorta sicil numaralı olarak çalışmakta / …………………….  tahsis numarası ile Kurumunuzdan gelir / aylık almakta iken ….. / ….. / ….. tarihinde vefat etmiş olan …………………….’den dolayı tarafıma cenaze ödeneği ödenmesini arz ederim.

 

        (TALEP SAHİBİNİN AÇIK ADRESİ)                              …………/………./………. (TARİH)

(İMZA)

(TALEP SAHİBİNİN ADI VE SOYADI)

SGK Cenaze Ödeneği Formu Nereden Alınır?

Cenaze ödeneği formu doldurarak bu ödenekten faydalanmak isteyen vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmalıdır. Form almak ya da daha başka bir işlem gerçekleştirmek için SGK dışında bir yere gitmeye gerek yoktur. Cenaze ödeneği başvurusu sadece bu kurum üzerinden gerçekleştirilebilir.

SGK’dan Ölüm Parası Nasıl Alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan cenaze yardımı almak için yapılması gereken başvurular yapılmış ise para banka şubesinden alınır. SGK’nın elden para vermesi ya da bizzat bir banka hesabına EFT – havale gerçekleştirerek ödeme yapması söz konusu değildir. Bu kapsamdaki tüm ödemeler anlaşmalı banka aracılığı ile yapılır.

Ölen Kişinin Annesi ve Babası Maaş Alabilir Mi?

Ölen kişinin ebeveynleri cenaze ödeneği başvurusunda bulunabilir. Bunun için başvuru sahiplerinde aranan şartlar aynıdır. Fakat anne ile babanın, diğer çocukları dolayısıyla almaya hak kazandığı her türlü maaş hariç, herhangi bir aylığa sahip olmaması gerekir.

Ölüm Parası Hangi Bankadan Alınır?

Cenaze ödeneği Ziraat Bankası üzerinden alınabilir. Başvurunun kabul edilmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilecek olan ödemeleri Ziraat Bankası gişelerinden almak gerekir. Bunun için ise kimlik ibraz etmek yasal zorunluluktur.

2021 Yılında Cenaze Yardımı Ne Kadardır?

Ölüm yardımı 2021 yılında SSK’lı ya da Bağkurlu çalışanların ölmesi halinde 800 küsur TL’dir. Emekli Sandığı’na üye olarak vefat edenlerin hak sahipleri ise 2.000.00 küsur TL yardım alabilir. Yani cenaze ödeneği başvurusu yapan vatandaşların alabileceği yardım miktarları, vefat etmiş olan kişinin statüsüne göre değişebilir.

 

   

Editör: TE Bilisim