Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı tarafından çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçların önüne geçmek için mobil uygulama HAYDİ hizmete girdi.

Vatandaşların duyarlılığını arttırmak ve mücadeleye ortak etmek için oluşturulan uygulama üzerinde ihbar olanağı bulunuyor.

MOBİL UYGULAMAYLA İHBAR

Ankara Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdür Yardımcısı Kerem Gökay Öner yeni kurulan “Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma” birimine ilişkin bilinmeyenleri Diriliş Postası’na anlattı.

HAYDİ uygulaması nedir? Hayvan durum izleme ne anlama geliyor?

Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) hayvanlara karşı suç ve şiddetle etkin mücadele edebilmek için vatandaşlar tarafından meydana gelen olayların anında bildirilebilmesi amacıyla ülkemiz genelinde kullanılan bir mobil uygulamadır. Akıllı telefonlara indirilebilen bu aplikasyon sayesinde çevreye, doğaya ve hayvanlara yönelik yapılan her türlü suç kolaylıkla kolluk birimlerine bildirilmektedir.

HAYDİ mobil ihbar uygulaması, hayvan severlerden ilgi gördü mü?

Tüm Türkiye’de yaklaşık 121.000 kişi tarafından indirilen HAYDİ uygulaması sayesinde Ankara’da çevre, doğa ve hayvanlara yönelik 650’nin üzerinde ihbar yapıldı. Bu ihbarları değerlendiren ekiplerimiz tespit etmiş oldukları ihlallerde yaklaşık 300.000 TL idari para cezası uyguladılar.

Uygulama kullanılarak yapılan ihbarlarda konum bilgileri de polisiye birimlere gönderilebiliyor. Bu sayede olay yerine en kısa zamanda en etkili şekilde gidilerek yerinde anlık inceleme ve gerekli araştırmalar yapılabiliyor.

“ÇEŞİTLİ PROJELER YÜRÜTÜLÜYOR”

Sokaktaki can dostlar için yürüttüğünüz projelerden bahseder misiniz?

Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma birimimiz tarafından sokak canlıları ve doğa ile ilgili projeler yürütülmektedir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığımız tarafından yürütülen “Sıfır Atık” projesi kapsamında geri dönüşüm malzemelerinden yapılan 10 adet köpek kulübesi tarafımıza verilmiş
ve bu kulübeler kış ayında Ankara ilinde çeşitli yerlere konmaları sağlanarak, sokak hayvanlarına
koruma sağlanmıştır.

Koordineli olarak çalıştığınız kurum ya da kurumlar var mı?

Çevre, doğa ve hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele eden birimimiz olaylara müdahale ederken Tarım İl Müdürlüğü, Milli Parklar ve ilgili Belediyelerle koordineli olarak çalışıyor. Gerçekleştirilen işlemler sonrasında idari işlemlerle ilgili Kaymakamlıklarla, adli işlemlerde ise Cumhuriyet Başsavcılığıyla müştereken işlemler yürütülüyor.

“ÇOK ÇEŞİTLİ İHBARLER ALIYORUZ”

Hayvanlara yönelik işlenen suçlarda ne gibi ihbarlar alıyorsunuz, neler yapıyorsunuz?

Hayvanlara yönelik işkence, eziyet ve şiddet başta olmak üzere bakım ihmal, yasaklı ırk beslenmesi, istif evi, hayvan zehirlenmeleri, hayvan dövüştürme ile alakalı ihbarlar alıyoruz. Özellikle şiddet ve eziyet olaylarında adli işlemler yapılarak Cumhuriyet Savcılığına gönderiliyor.

Yasaklı ırk ve bakım ihlal gibi durumlarda hayvanlara el konularak, idari para cezası uygulanıyor, ardından el konulan hayvanlar Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teslim ediliyor. Köpek zehirlenmelerini tespiti için Veteriner Kontrol ve Araştırma Merkezine zehirlenen köpeklerden alınan örnekler nekropsi için gönderiliyor. Sonucuna göre adli ve idari işlemler uygulanıyor.

1,5 TONDAN FAZLA MAM KULLANILDI

Sokağa çıkma kısıtlamalarında sokak hayvanlarının soğukta aç kalmalarını önlemek için şehrin hayvan popülasyonunun fazla olduğu yerlerde gönüllü olarak besleme yapıyoruz. Bunun yanı sıra sokak canlılarının yaşam konforunu sağlamak amacıyla kulübe ve mama kapları yerleştiriyoruz. Mama kaplarını yerleştirdiğimiz alanlarda, o alanlarda bulunan sokak canlılarını da besliyoruz. Kurulduğumuz günden bugüne kadar toplamda 1,5 tondan fazla mama sokak canlılarının beslemesinde kullanılmıştır.

Çevre ve doğa bilincinin en küçük bireylerde aşılanması ve yetişkin bireylerde de bu bilincin uyandırılması için Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği olarak pandemi dönemi öncesinde halkın kalabalık bulunduğu ormanlık alanlarda bilgilendirme ve uyarı çalışmaları
yapılmış, çevre kirliliği ve orman yangınlarını önlemek amacıyla bilinçlendirme çalışmalarımız
devam etmektedir.

Editör: TE Bilisim