ALES sınavına giriş ücreti tam olarak 145 Türk Lirası’dır. Fakat gecikmeli ödemelerde bu ücretten daha fazlasını ödemek gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci alımı ile birlikte; okutman, uzman ve öğretim görevlisi alımları için bu sınav uygulanır. Ayrıca ALES’in açılımı “Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı” ifadesidir. Yani ALES ücreti ödeyecek olanlar, hem lisansüstü öğrencileri hem de yükseköğretim kurumuna akademik personel olarak giriş yapmak isteyenler olabilir.

2021 ALES Geç Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Diğer tüm resmi sınavlarda da olduğu gibi, ALES sınavına girebilmek için müracaatta bulunmak şarttır. Yani başvurusuz olarak sınava girmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra başvurunun geç yapılması durumunda sınava girmek mümkündür. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin belirlediği başvuru sürecinde başvurusunu yapamamış ya da yapmamış olan katılımcılar belli bir tarihe kadar başvuru yapma hakkına sahiptir. Fakat bu durumda ödenecek olan ALES ücreti, normal meblağın yüzde 50 fazlası olur. Yani geç başvuru durumunda sınav katılımcısından alınacak ücret 145 Türk Lirası değil, 217.5 Türk Lirası olacaktır. 

2021 ALES Sınav Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?

ALES ücretinin yatırılması gereken bankalar ÖSYM tarafından belirlenmiştir. Başvuru süreci dahilinde bu bankalar üzerinden ödeme gerçekleştirmek mümkündür. Bankalardan bazıları ATM – şube – internet bankacılığı seçeneklerinin tamamı ile ödeme alırken bazıları sadece internet bankacılığı ile ödeme alabilir. Ödeme alma durumlarına göre, ALES sınav ücretinin yatırılabileceği bankalar şunlardır:

  • Halkbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Akbank, Finansbank: Şube, internet bankacılığı, ATM
  • ING Bank: Şube, internet bankacılığı
  • Ziraat Bankası: İnternet bankacılığı
  • Vakıf Katılım Bankası: Şube, ATM

Bu bankaların söz konusu ödeme kanallarını kullanarak ödeme yapmak mümkündür. Ayrıca şubeden ALES sınavı ücreti alan bankalara gidilecekse, adına ödeme yapılacak olan kişinin kimlik belgesini de yanında bulundurması gerekir.

İnternetten ALES Sınavı Ücreti Nasıl Yatırılır?

ALES sınavı için ödenmesi gereken ücret, https://odeme.osym.gov.tr/ adresi kullanılarak internet üzerinden ödenebilir. Böylece internetten ALES ücreti ödeme işlemi, herhangi bir şubeye gitmeden ya da mobil bankacılık uygulamalarını kullanmadan tamamlanır. Fakat ödeme sırasında kart bilgilerini kullanmak gerekir. 

Fakat ilgili ödeme ekranında ALES sınavının görünebilmesi için sınav başvuru sürecinin başlamış olması gerekir. Yani henüz başvuruları başlamamış olan herhangi bir sınav için ön ödemede bulunmak gibi bir durum mümkün değildir.

2021 ALES Başvurusu Nasıl Yapılır?
ALES için başvuru yapmak isteyenler https://ais.osym.gov.tr/ adresini kullanarak ilgili sayfaya ulaşabilirler. Başvuru gerçekleştirmek ve daha sonrasında sınav ücretini ödeyerek sınav kaydını tamamlamak için ALES sınav başvuruları başlamış olmalıdır. Aksi halde ilgili bağlantıda, en yakın tarihlerde gerçekleşecek olan sınavlar görülür. Başvuru işlemi için TC kimlik numarasını ve sayfadaki doğrulama kodunu kullanmak gerekir. Yani ALES başvuruları tamamen sanal ortamdan gerçekleştirilir. Başvuru yapmak için herhangi bir resmi kuruma gitmeye, bir yerden sıra almaya gerek yoktur.

2021 ALES Sınav Kılavuzuna Nasıl Ulaşılır?

Sınav kılavuzları, düzenlenecek olan sınava dair en detaylı bilgilerin yer aldığı dokümanlardır. Bu kılavuzlar ÖSYM tarafından hazırlanarak kurumun internet sayfasında yayımlanır. Sayfada, 2021 ALES sınav kılavuzu da yayımlanmıştır.

Tam 37 sayfadan oluşan kılavuzda, ALES ücreti ve daha pek çok detaya dair önemli bilgiler yer alır. Söz konusu sınava girecek olan herkes temel olarak bu kılavuzda yazanları dikkate almakla yükümlüdür. Ayrıca sınavın kuralları ve uygulanma usulüne daire bilgiler de mevcuttur. İlgili kılavuza ulaşım için kullanılması gereken bağlantı ise şöyledir:

  • ·        https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2021/ALES-1/kilavuz18032021.pdf

 

 

Editör: TE Bilisim