Ek ders ödeneği öğretmenlerin girdikleri ek derslerden her saat başı aldıkları ücrettir. Örneğin bu ücret 2021 yılı için ne kadar belirlenmiş ise, ek derse giren öğretmenin sabit olarak 1 saatlik ek ders ücreti o kadardır. Ek ders ücreti, söz konusu ek dersin türlerine ve derslerin süresine göre hesaplanır. Öğretmenler, haftada en fazla 30 saate kadar ek derse girebilir. Ek ders olarak kabul edilen ve çeşitli ücretlendirmelere tabi olan ders türleri ise şöyledir:

A – Destekleme ve Yetiştirme Kursu: Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi eğitim birimlerinde düzenlenen kurstur. Bir nevi, devletin verdiği ücretsiz dershane hizmeti olarak da adlandırılabilir. Bu ek ders türünün saatlik ücreti normal öğretmenler için 39.10 TL; yüksek lisans mezunu öğretmenler için 41.05 TL; doktorası bulunan öğretmenler için 44.95 TL’dir.

Hafta sonu günleri başta olmak üzere tatillerde ya da mesai saati dışında (akşam – gece) verilen Destekleme ve Yetiştirme Kursu dersleri için normal öğretmenler saat başı 41.90 TL; yüksek lisans mezunu öğretmenler 44 TL, doktorası bulunan öğretmenler ise 48.15 TL alır.

B – Örgün ve yaygın eğitim kurumunda fazladan girilen dersler: Pek çok durumda, okulun akademik kadrosu için bazı eksiklikler söz konusu olabilir. Örneğin bir lisede Kimya öğretmeni bulunmuyor ise söz konusu dersi vermesi için Fizik öğretmeni ya da Biyoloji öğretmeni görevlendirilebilir. Bu durumda vermekle yükümlü olmadığı halde fazladan derse giren öğretmenler, hizmetleri karşılığında ücret alır. Kendi branşı dahilinde olmayan bir derse giren normal öğretmenler her saat için 19.55 TL; yüksek lisans düzeyindeki öğretmenler 20.50 TL; doktora düzeyindeki öğretmenler ise 22.50 TL ödenek alır.

Ek ders kapsamında verilen derslerin haftalık ders programında yer alması ve müfredata aykırı olmaması kesinlikle şarttır.

İkinci Öğretim Ek Ders Ücretleri Ne Kadardır?

Hafta sonu günleri başta olmak üzere tatillerde ya da mesai saati dışında (akşam – gece) ek derse girme söz konusu olursa normal öğretmenler her saat için 20.95 TL; yüksek lisans düzeyindeki öğretim üyeleri 22 TL; doktora yapmış olan öğretim üyeleri ise 24.10 TL ikinci öğretim ek ders ücreti alır. Bunlar ortalama değerler olup öğretim elemanlarının mevkilerine göre değişim gösterebilir.

Akşam - gece vakti verilen ve ikinci öğretim olarak adlandırılan eğitim – öğretim süreci için zaman sınırı 10 saattir. Yani ikinci öğretime haftada 10 saatten fazla olan kısmına ücret ödenmez.

Rehberlik Öğretmeni Kaç Saat Ek Ders Alır?

Sınıf rehber öğretmenleri, girdikleri rehberlik dersleri için 2 saatlik ücret alırlar. Fakat 2 saatin üzerinde rehberlik dersine giren öğretmenler için ek ders ücreti ödenmez.  

23 Nisan’da Ek Ders Ücreti Kesilir Mi Ödenir Mi?

23 Nisan gibi pek çok milli bayram dolayısıyla eğitim ve öğretime ara verilmesi yasalara dayanan bir durumdur. 23 Nisan’ın doğrudan doğruya çocuklarla yani öğrenci kitlesi ile alakalı bir bayram oluşu, bu tarihte ek ders ücretlerinin kesinti görüp görmeyeceği konusunda meraka neden olabilir. Fakat 23 Nisan bayramında ek ders kesilmesi söz konusu değildir. Öğretmenler, bayram ve tatillerde de hak ettikleri ek ders ücretini alabilirler. Hatta resmi tatil zamanlarında gerçekleştirilen ek dersler için ücretlendirme daha fazladır.

Hangi Hallerde Ek Ders  Ücreti Ödenmez?

Ek ders ücretinin ödenmediği durumlar genel olarak ikiye ayrılabilir. Bunlardan birincisi, öğretmenin bizzat izinli ya da raporlu olduğu durumlardır. İkincisi ise 19 Nisan 2021 tarihinde alınmış bir karara göre, öğrencilerin derse katılım sağlamadığı durumlardır. Geçmiş dönemlerde öğrenciler derse girmeseler bile öğretmenler ek ders ücreti alabiliyordu. Fakat pandemi döneminde sınıf içi verilerin online ortamdan denetlenmesi kolaylaştı. Böylece dersine katılım olmayan öğretmenlere ek ders ödemesi yapılmaması konusunda yeni bir karar alındı.

 

Editör: TE Bilisim