Ehliyet sınav sonucu öğrenme işlemi son derece basittir. Bunun için, ehliyet sınav belgesi ile ilgili sınav merkezine gidip sınava girmek yeterlidir. Sınav bittikten ve katılımcı salonu terk ettikten sonra, sınav merkezinde sonuç kontrolü yapabilir. Pek çok ehliyet sınavı merkezi, sınav sonucunda adayların ilgili kontrolü gerçekleştirmesi için imkan sağlar. Bu durumda sınav çıkışı, söz konusu kontrolün yapılabilmesi için boş tutulmuş olan bir salona geçerek bilgisayar yolu ile ehliyet puanı öğrenilebilir. Eğer sınava girilmiş olan sınav merkezi böyle bir imkan sağlamıyor ise http://esinav.meb.gov.tr/SonucAciklama.aspx linki üzerinden ehliyet puan sorgulama yapmak mümkündür.

Sınav katılımcıları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen bu hizmetten faydalanmak için TC kimlik numaralarını ve doğrulama kodunu yazarlar. Daha sonra ilgili katılımcının tüm ehliyet sınavlarında almış olduğu puanlar görüntülenmiş olur.

2021 Ehliyet Sınavı Kaç Puanla Geçilir?

Ehliyet sınavından geçme notu en az 70’tir. Bu puana ulaşamayan sınav katılımcıları teorik sınavda başarısız sayılırlar. Bu taban puana ulaşmak için doğru şekilde cevaplandırılmış olması gereken soru sayısı 35’tir. Yani ehliyet sınavındaki 50 sorunun en az 35’ine doğru cevap veremeyip 70 ve üzerinde puan alamayanlar sınava tekrar girmek zorunda kalır. Bundan dolayı ehliyet puanı sorgulama ekranında en az 70 – 72 puanını görmek gerekir.

Ehliyet Sınavında Ne Tür Sorular Çıkar?

Ehliyet sınav soruları adayın teorik bilgisini ölçmeye yöneliktir. Bu sorular, bazı temel konular hakkındadır. Trafik ve çevre bilgisi, ilkyardım bilgisi, trafik adabı ve motor – araç tekniği bilgisi konularından toplamda 50 soru sorulur. Sınavdaki soru dağılımı ise yıllara göre değişiklik gösterebilir fakat genel olarak şu durumdadır:

  • Trafik ve çevre bilgisi hakkındaki sorular: 23 adet
  • İlkyardım bilgisi hakkındaki sorular: 12 adet
  • Motor ve araç tekniği bilgisi hakkındaki sorular: 9 adet
  • Trafik adabı bilgisi hakkındaki sorular: 6 adet

Sınavda en fazla sorunun sorulduğu konu trafik ve çevre bilgisidir. Bu konudaki soruların genelinde, trafik akışı sırasında hangi araçların ( polis arabası, ambülans, itfaiye, sivil araç, belediye araçları vb.) öncelikli olduğu gibi bilgiler aranır. Verilen bir şemaya göre, çeşitli güzergahtaki yollarda bulunan arabalardan hangisinin geçiş üstünlüğüne sahip olduğu gibi sorular da çok sık sorulur. Bazı örnek ehliyet sınavı soruları ise şöyledir:

  • Okul taşıtlarının arkasında yer alan DUR yazılı uyarı ışıkları hangi durumlarda kullanılır?
  • Şoför koltuğu da dahil olmak üzere en fazla on yedi koltuğa sahip taşıtlara ne isim verilir?
  • Araç motoru çalışıyorken marş yapılır ise ne olur?
  • Hayat kurtarma zinciri nedir?
  • Aşağıdaki tabelalardan hangisi zeminin kaygan olduğunu bildirir?
  • C sınıfı ehliyet belgesine sahip olan bir kişi hangi aracı kullanabilir?
  • Motorun aşırı ısınmasını engellemek için ne yapılabilir?

Ehliyet Sınavı Ne Kadar Sürer?

Ehliyet teorik sınavı süresi 45 dakika olarak belirlenmiştir. Sınav süresi dolduktan sonra bilgisayar ekranları kapanır ve sınav ekranında herhangi bir değişim yapılamaz. Süre dolmadan önce sınavı tamamlamak ve sınavın bittiğine dair ekrana gelen onayı gerçekleştirmek gerekir.

Ehliyet Almak Ne Kadar Sürer?

Sürücü belgesi alabilmek için gereken süre yaklaşık olarak 1 – 1.5 aydır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren kurslarda 15 gün kadar teorik dersler alınır. Daha sonra 1 ay kadar sürecek olan direksiyon dersleri başlar. Adayın direksiyon derslerindeki başarı durumu her bir seanstan sonra eğitmen tarafından kaydedilir. Yeterli performansı gösteremeyen adaylar için direksiyon eğitiminin birkaç hafta daha uzaması mümkündür. Ayrıca direksiyon dersleri için eğitmen tarafından adaya verilen notların resmi geçerliliği yoktur. Ehliyet puan sorgulama işlemlerinde görüntülenen puan ise teorik sınavdan alınan puandır.

 

 

Editör: TE Bilisim