Ölüm parası, SGK tarafından çalışan kişilerin vefat etmesi durumunda verilmektedir. Ölüm yardım parasının alınması için gerekli olan şartlar vardır. Bu şartlar ise şu şekildedir:

  • Vefat eden kişi meslek hastalığı sonucunda veya iş kazası sonucunda vefat etmişse,
  • Sürekli iş görmezlik raporu veya yaşlılık maaşı alırken vefat etmişse,
  • Vefat eden kişi kendisi adına en az 1 yıl sürelik yaşlılık veya ölüm sigortası yaptırmışsa hak sahiplerine ölüm parası yardımı yapılmaktadır.

Bu şartların ilk ikisi için sigorta yaptırmış olma şartı aranıyor. Ancak son şart için sigorta yaptırma şartına gerek yoktur.

Ölüm Parası Yardımını Kimler Alabilir?

Cenaze yardım parasını alabilecek kişiler vefat eden kişinin birinci derece akrabası olmalıdır. Cenazenin kaldırılma durumuna göre ölüm parasını ilk almaya hakkı olan kişi eşlerdir. Eş yok ise vefat eden kişinin çocukları, anne ve babası, kardeşleri öncelikli olan kişilerdir. Aynı zamanda cenazeyi kaldıran kişiler eğer tüzel kişiler ise ölüm parası yardımı tüzel kişilere yapılabilmektedir. Bu kişilerin yardımı alabilmesi için cenazeyi kaldırdıklarına dair belgeleri sağlaması gerekir. Ölüm parasının alınabilmesi için öncelik sıralaması şu şekildedir:

  • Eşi,
  • Çocukları,
  • Anne ve babası,
  • Kardeşleri.

Ölüm Parası Ne Kadardır?

Cenaze yardım parasının ücreti enflasyon faktörüme göre değişim göstermektedir. 2021 yılında olan ölüm parasını ücreti 917 TL olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin her yerinde ve her bölgesinde bu ücret geçerlidir. Yurtdışına defnedilen kişilerinde ölüm parası yardımını alması mümkündür. Yurtdışına defnedilen kişilerde aynı ücreti TL olarak almaktadır.

Ölüm Parası Almak İçin Nasıl Başvurulabilir?

Ölüm parası başvurusu yapmak için Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvuruda bulunulması gerekir. Başvuruların yapılabilmesi için cenazenin kaldırılmış olması gerekir. Cenazenin kaldırma işlemlerini tamamlayan kişiler cenazenin masraflarını içeren belgeleri yanlarında bulundurarak başvuru işlemlerini gerçekleştirebilir. Ölüm parası almak isteyen kişilerin başvuruda bulunabilmesi için geçerli olan süre 5 yıldır. Eğer 5 yılı geçmiş cenazeler için başvuruda bulunulursa kabul edilmeyecektir.

Ölüm Parası Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Ölüm parası sorgulama yapabilmek için e- devlet uygulaması kullanılmaktadır. Sorgulama işleminin yapılabilmesi için kişilerin ilk önce başvuruda bulunmuş olması gerekir. Başvuruda bulunulmadan sorgulama işlemleri yapılamaz. E-devlet sitesine giriş yapılarak Sosyal Güvenlik Kurumu sekmesine tıklanır. Sonraki adımda Şahıs Ödemeleri Sorgulama sekmesine tıklanabilir. Bu şekilde ölüm parası sorgulaması yapılabilmektedir.

Ölüm Parası Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ölüm yardım parasının alınabilmesi için gerekli olan evraklar vardır. Bu evrakların sağlanması ile ücret kolaylıkla alınabilecektir. Ölüm parası alabilmek için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Ölüm yardımı başvuru formu
  • Cenazesi kaldırılmış olan kişinin ölüm belgesi
  • Başvuru sahibinin kimlik belgesi

Gerekli evrakların sağlanması ile ilgili kurumlara giderek başvuruda bulunulması mümkündür.

Ölüm Parası Ne Zaman Yatar?

Ölüm parası almak isteyen kişilerin başvuruda bulunmasından sonra başvuru değerlendirilmeye alınır. Değerlendirmeler sonucunda yardım vermeye karar verilen kişilere ölüm parasının ödeme yapılma süresi değişmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu başvuruların ardından 2-3 ay içinde ölüm parasının ödemesini yapmaktadır.

Ölüm Yardım Başvuru Formu Nasıl Alınır?

Cenaze yardım parasını başvuru formu bağlı bulunulan muhtarlıklardan alınmaktadır. Formu alan kişilerin ödemesi kısa süre içinde yapılacaktır. Muhtarlık tarafından alınan başvuru formunu yalnızca ödeneği alma hakkı olan kişiler doldurmalıdır.

Cenaze işlemlerinin tamamlanmasının ardından ölüm parası alabilecek kişiler başvuruda bulunarak gerekli ödemeyi alabilir. Başvuru evraklarının alınması ve başvuru süreci belirtilen şekilde yapılırsa ölüm parası oldukça kolay alınabilir. Başvuruda bulunulduktan sonra sonucu sorgulama işlemi ile kontrol edilerek takip edilebilir.

Editör: TE Bilisim