Yetim maaşı başvurusu yapmak için E – Devlet kullanılabilir. En hızlı ve kolay şekilde başvuruyu gerçekleştirmek isteyenler, E – Devlet sistemine giriş yapıp “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” adlı hizmete ulaşabilir. Bu hizmet, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından verilir. 4 / 1 – C kapsamında aylık alırken vefat etmiş olan kişinin dul kalan eşi ya da yetim kalan çocukları başvuru yapabilir.

Dul ve Yetim Maaşı İçin Nereye Başvurulur?

Başvurusunu kurum üzerinden gerçekleştirmek isteyenler de olabilir. Bu durumda yetim maaşı için başvuru yapılacak olan makam Sosyal Güvenlik Kurumu İl – İlçe Müdürlüğü’dür. Yani ölen babadan ya da anneden dolayı maaş almak için hem internet ortamı hem de Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat başvuru yöntemi kullanılabilir.

Vefat Eden Anne veya Babanın Maaşını Kimler Alabilir?

Vefat edenin maaşını almak gibi bir durum söz konusu değildir. Sadece, vefat etmiş olan kişinin bazı yakınlarına belli miktarlarda ödenek sunulur. Bu ise maaşın tamamı miktarında olmaz. Vefat eden kişi dolayısıyla ilgili kuruma başvuruda bulunabilmek için aranan şartlar şöyledir:

  • Vefat eden kişinin annesi / babası / eşi / çocuğu olmak.
  • Bu şartlardan herhangi birini sağlamak, bu başvuruyu gerçekleştirme hakkına sahip olmak için yeterlidir.

Kocasından Nafaka Alan Yetim Maaşı Alabilir Mi?

Nafaka alırken yetim aylığı almak mümkündür. Bunu engelleyen herhangi bir kanun, yönetmelik ve saire yoktur. Hatta yetim aylığı alabilmeyi sağlayan durumlar arasında (kadınlar için) eşten boşanmış olma şartı da mevcuttur. Yani boşanılmış olan eşten nafaka alırken söz konusu ödeneği almaya engel bir durum ortaya çıkmaz. Zaten yetim aylığı başvurusu için kullanılabilen iletişim kanallarının hepsi dullar için de aktif durumdadır.

2021 Yetim Aylığı Ne Kadardır? Kocası Ölen Kadın Ne Kadar Maaş Alır?

Dul ve yetim maaşı 2021 yılında da diğer yıllarda olduğu gibi, ailenin çocuk sayısına bağlıdır. Yani ölen annesinin ya da babasının maaşı dolayısıyla ödenek alabilecek olan çocuklar en fazla yüzde 30 oranında maaş alabilir. Vefat edenin eşi ise dul aylığı adı altında en fazla yüzde 75 oranına kadar maaş alır. Bu durum şöyle özetlenebilir:

  • Vefat eden kişinin hiç çocuğu yoksa, hayattayken almakta olduğu maaşın yüzde 75’i doğrudan eşine bağlanır. Bu üst sınırdır.
  • Vefat eden kişi bir çocuğa sahipse eş yüzde 50 oranında maaş alır. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetteki üst sınıra yani yüzde 75’e ulaşılması için, çocuğa düşen yetim maaşı yüzde 25 oranındadır.
  • Eğer vefat eden kişinin birden fazla çocuğu varsa eşe yine maaşın yüzde 50’si kadar ödenek sunulur. Çocuklar ise söz konusu oran yüzde 75’i geçmeyecek şekilde kalan miktarı paylaşırlar.
  • Örneğin ölen kişinin 5 çocuğu varsa çocukların her biri yüzde beşer oranında maaş alır. Böylece çocuklar için ayrılan ödenek yüzde 25 sınırını aşmamış olur. Eşin aldığı yüzde 50’lik kısım ile beraber, alınan ödenek miktarı yine söz konusu maaşın yüzde 75’ine ulaşır.

Bu durumlardan dolayı yetim maaşı miktarı hakkında kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Söz konusu maaş, vefat eden kişinin hayattayken almış olduğu maaş miktarına göre belirlenir. Yani yetim aylığı başvurusu sonrasında alınabilecek olan yardım, ailenin çocuk sayısı ile beraber maaş meblağına da bağlıdır. Ödeneğin rastgele ödenmesi ya da herhangi bir kurum tarafından uygun görülen miktarın ödenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Editör: TE Bilisim