Greencard alarak Amerika Birleşik Devletleri’nde geçici vatandaşlık hakkı elde edilir. Bu kart, bir açıdan kimlik belgesi görevi görerek kişilerin söz konusu ülkede belli bir süre bulunmasına ve imkanlardan faydalanmasına fırsat sunar. Greencard başvuru şartları ise farklı kültürlerden olan insanları bir araya toplama politikasına göre belirlenmiştir. Yani Greencard’ın düzenlenmesi ve insanlara verilmesi, Amerika Birleşik Devletleri’nin sosyo – kültürel yapısını güçlendirme amacı taşır. Söz konusu karta sahip olmak için gereken şartlar ise şunlardır:

  • En az lise mezunu olmak veya açık öğretim yolu ile lise okuyor olmak
  • Eğer lise mezunu olma şartı sağlanmıyorsa; son 5 yıl içinde en az 2 yıl boyunca sigortalı olarak bir iş kolunda çalışmış olmak

Greencard almak için sahip olunması gereken şartlar sadece bu kadardır. Sanıldığı gibi lisans mezunu olmak, yüksek lisans öğrencisi olmak ya da ileri düzeyde İngilizce bilmek gibi şartlar söz konusu değildir. Belli bir eğitim düzeyine ya da iş bilgisine sahip olunduğunu belgelemek yeterlidir. Ayrıca başvuru sahiplerinin milliyeti, dini, dili, akademik durumu ya da mesleği hiçbir önem taşımaz.

Çünkü başvurular elektronik ortamda rastgele değerlendirilir. Fakat evli olan ve eşi ile beraber başvuru gerçekleştirenlerin onay alması daha kolaydır. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın pek çok farklı yerinden aileleri toplayarak nüfus yoğunluğunu canlı tutmaya yönelik bir politika geliştirmiştir.

Greencard Ne İşe Yarar?

Greencard, resmi adıyla Diversty Visa Lottery uygulaması 1990 yılında başlatılmıştır. O tarihten beri dünya genelinde yaklaşık 100.000 başvuru sahibi rastgele seçilmiş ve bunlar arasından her yıl 50.000 kadarına Amerika’da ikamet ve çalışma izni verilmiştir. Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığına geçmek isteyenler de bu imkandan faydalanabilir. Çünkü Greencard başvurusu onaylanan ve bu yolla Amerika Birleşik Devletleri’ne gelen herkes, 5 yıllık bir ikametten sonra vatandaşlık başvurusu gerçekleştirebilir. 

2021 Greencard Başvuruları Ne Zaman?

Greencard başvuru zamanı 2021 yılı için Ekim ayı itibariyle başlayacaktır. Tahminen Kasım’a kadar devam edecek olan başvuru sürecinde her katılımcının sadece 1 başvuru hakkı bulunur. Eğer birden fazla başvuru yapılır ise tüm başvurular geçersiz sayılacaktır. Yani Greencard başvuru şartları kadar başvurunun süresine ve diğer kurallarına uymak da çok önemlidir.

2021 Greencard Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yabancılara göçmenlik hakkı veren Greencard için başvuru yapmak isteyenler sadece internet üzerinden başvuru gerçekleştirebilir. Yani Amerikan konsoloslukları da dahil olmak üzere Türkiye’de bu başvurunun iletilebileceği hiçbir resmi kurum yoktur. Başvuru tarihleri arasında aktif hale gelmesi beklenen başvuru bağlantısı ise şudur: www.dvlottery.state.gov

Söz konusu sistem üzerinden, talep edilmiş tüm bilgileri iletmek ve fotoğraf yüklemesi yapmak gerekecektir. Ayrıca istenen bilgiler arasında kimlik bilgileri mevcuttur. Belirtilen ölçülere tamamen uygun fotoğrafların yüklenmemesi durumunda başvuru geçersiz sayılır. Bununla birlikte, başvuru işlemi sonladıktan sonra verilen onay kodunu mutlaka bir yere not etmek gerekir. Çünkü sadece bir kez ulaşılabilen bu kod sayesinde başvuru durumu sorgulanacaktır.

2021 Greencard Başvuru Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Greencard başvuru şartları sağlandıktan ve başvuru işlemleri uygun olarak gerçekleştirildikten sonra, ilgili kodu kullanarak sonuç sorgulanabilir. Bunun için https://tr.usembassy.gov/visas/immigrant-visas/iv-status-check/# bağlantısı kullanılmalıdır. Greencard başvuru sonuçları herhangi bir eleme sistemine göre yapılmayıp tamamen otomatik ve rastgele elemelerle saptanır. Başvurusu onaylanmamış olan herkes, Greencard alabilmek için ancak bir sonraki sene başvuru yapabilir. Zaten başvuru süreci yılda bir defadır. Başvuru kabulleri ise en fazla bir ay sürer. Bundan dolayı ilgilenenlerin dikkatli ve çabuk davranması önemlidir.

Editör: TE Bilisim