Tavuk çiftlikleri için devlet hibesi tıpkı diğer devlet hibe destekleri için de geçerli olduğu gibi, kesin bir zamana ve miktara sahip değildir. Yani devlet, belirlenmiş olan bir miktar üzerinden belirli zamanlarda düzenli olarak hibe yardımında bulunmaz. Ayrıca tavuk çiftliği hibe şartları adı altında kesin olarak belirlenmiş, her zaman tedavülde kalacak şartlar söz konusu değildir.

Herhangi bir amaçla (et ya da yumurta) tavuk besiciliği yapmak isteyenleri kapsayan şartlar; ancak devletin tavuk çiftliği sahiplerine hibe vereceği zaman kesinleşir. Sektör ne olursa olsun, geçen yılın hibe şartları ile bu yılın hibe şartları farklılık gösterebilir. Bu durumda yapılması gereken şey, ilgili bakanlıkların duyurularını takip etmekten ibarettir.

Hangi İşlere Hibe Veriliyor?

Devletin hibe verdiği iş kolları herhangi bir yasa ile sınırlanmış değildir. Devlete bağlı kurum ya da bakanlıklar, çeşitli sektörlerdeki üretim kapasitesini yükseltmek ve ülke ekonomisi için yatırım gerçekleştirmek için hibe verir. El sanatları ile uğraşarak geçimini sağlayan bireylerden, medikal malzeme satan büyük firmalara kadar her tüzel ve gerçek kişi hibe desteği alabilir. Fakat esas olan hibe alma şartlarını sağlamaktır. Bu şartlar ise sektöre ve hibe alacak kişi ya da kurumun yeterliliklerine göre devlet tarafından belirlenir.

Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır?

Tavuk Çiftliği Ne Kadar Kazandırır?

Tavuk çiftliği kurarak elde edilebilecek kazanç konusunda pek çok tahmini hesap yapılabilir. Fakat bu hesapların neredeyse yüzde doksanı gerçeği yansıtmaz. Çünkü çiftlik kurulduktan sonra et ya da yumurta tavuklarının beslenmesi, barınma koşulları, çiftlik sahibinin maddi durumu, devletin hibe desteğinde bulunup bulunmayacağı, (hibenin söz konusu olması halinde) bildirilen şartların sağlanıp sağlanamayacağı gibi pek çok etken önem arz eder. Örneğin sadece 1 tavukta görülen hastalığın diğer 10 tavuğa da bulaşması, “Tavuk çiftliğinden ne kadar para kazanılır?” sorusunun cevabını büyük ölçüde etkileyebilir.

Devletten hibe desteği alarak tavuk çiftliği kurmadan önce, sektörde tanınırlık kazanmak ve bir müşteri ağı kurmak şarttır. Yani elde olan imkanlar ile büyük bir çiftlik kurmak, kâr etmek için tek başına yeterli değildir.

Devlet Destekli Tavuk Çiftliği Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Tavuk çiftliği maliyeti, kullanılacak olan çiftlik alanının büyüklüğüne ve diğer tüm teknik donanımlara bağlıdır. Bu maliyet, çiftliği kuracak kişinin harcamaları ile alakalı olduğu için internet üzerinden saptanması mümkün değildir. Örneğin çiftlik için satın alınacak çitlerin kalitesi, kümes hayvanlarının türü, yemlerin fiyatı ve onlarca detay bu maliyetleri meydana getirir. Bununla beraber, tavuk besiciliği yapmak isteyen bir kişinin harcamaları yaklaşık olarak 20.000 Türk Lirası ile 100.000 Türk Lirası civarında değişim gösterebilir.

Tavuk Çiftliği Hibesi Nasıl Alınır?

Devlet destekli tavuk çiftliği kurmak için ise öncelikle alım yapmaya başlanmalıdır. Yani hiçbir devlet kurumu belli miktarlardaki hibeleri elden sunmaz. Tavuk yetiştiriciliği için bir hibe desteği mevcutsa ve bir vatandaş tavuk çiftliği hibe şartları konusunda istenenleri sağlamışsa; ilk olarak tavuk alımı, yem alımı gibi işlemler gerçekleştirilir. Daha sonra ise kapsamına girilen hibe miktarı üzerinden bu maliyetler karşılanır. Söz konusu durum, devletin yatırım yapmak istediği iş kolları adına hibe alıp farklı harcamalar yapılmasını önlemek içindir.

Editör: TE Bilisim