İbrahim Seçkin Talaş / Özel Haber

Eğitim Bir-Sen öncülüğünde Genç Memur Sen ve Genç Akademisyenler Birliği tarafından 50/d kadrosu kapsamında görev yapan araştırma görevlilerinin sorunlarını belirlemek amacıyla hazırlanan ‘Güvencesiz Meslek, Belirsiz Gelecek: 50/d’ raporu yayımlandı.

Raporda, araştırma görevlilerinin mevcut özlük hakları, görev tanımına ilişkin sorunları, akademik performans kıstaslarına bakışları, gelecek kaygılarına ilişkin görüşleri, doktora sonrası kadrolarına ilişkin sorun alanları, akademik performansa ait sorunları yer aldı.

ÜNİVERSİTE DIŞINDA İSTİHDAM SORUNU

Raporda değinilen sorunlar şöyle;

Yüksek lisans eğitimini tamamlayanların doktora eğitimini altı ay içinde başlamalarının kanuni zorunluluk haline getirilmesi, başlayamayanların kurumlarıyla ilişiğinin kesileceğinin ifade edilmesinin güvencesizliğe neden olduğu belirtildi.
Araştırma görevlileri için işsizlik ve gelecek kaygısına neden olan bir diğer husus ise üniversite dışındaki istihdam sorunu olduğuna dikkat çekilirken, bu durumun sebeplerine ilişkin, doktora mezunu istihdamın azlığı ve kamu sektöründe alımlarda doktora mezunlarıyla ilgili düzenleme bulunmaması gösterildi.

TALEPLER SIRALANDI

Raporun sonuç bölümünde dikkate alınması gereken hususlara yer verildi. Buna göre, atanmış araştırma görevlilerinin görev tanımlarının yapılması, görev tanımı haricinde iş verilmemesi yönünde düzenleme talebinde bulunuldu.
Bilimsel gelişim açısından önem arz eden bir kadro sisteminin tesisinin sağlanmasıyla araştırma görevlilerinin ilk atamalarının 50/d kadrolarına gerçekleştirilmesiyle oluşan iş güvencesinden yoksun çalışma ilişkisinin ortadan kaldırılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca 50/d maddesi kapsamında atama sürelerinin yenilenmesi, objektif, somut, açık, net ve denetlenebilir kurallara bağlanması gerektiğine yer verilirken, yeniden atanmama işlemlerinin gerekçelerinin haklı, somut, net ve hukuki denetime açık hale getirilmesi gerektiği belirtildi.

1 Mayıs online kutlanacak
Kovid-19 salgını öncesinde Türkiye’nin farklı şehirleri ve meydanlarında kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da salgının gölgesinde geçecek. Memur-Sen Konfederasyonu ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi işbirliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde “Çalışma Hayatında Yeni Zihniyet İhtiyacı Ve Pratik Uygulama Zemini Olarak Kamu Görevlileri Sendikacılığı” temalı uluslararası kongre gerçekleştirilecek. Memur-Sen, bu yıl da salgın nedeniyle 2. Kez online 1 Mayıs programı ile 1 Mayıs ruhunu canlı tutmayı hedefliyor. Yurt içi ve yurtdışından akademisyenler, araştırmacı, sendikacı ve uzmanlar kongrede bir araya gelerek yeni bir sendikacılık anlayışını masaya yatıracak.
Editör: TE Bilisim