2021 ehliyet ücreti, ehliyetin türüne göre farklılık göstermektedir. Ehliyetlerin ücretlerine değerli kağıt ve vakıf payı eklenerek güncel ücretler belirlenmektedir. 2021 yılında ehliyet harçları şu şekildedir:

  • A1, A2 ve A sınıfı ehliyetlerin harç ödemeleri 543 TL’dir.
  • B sınıfı ehliyetler için ödenmesi gereken toplam harç parası 1090,1 TL’dir.
  • F sınıfı ehliyet sahiplerinin ödemesi gereken harç ücreti ise 543 TL’dir.
  • C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ehliyetleri için ödenmesi gereken toplam harç 1638,4 TL’dir.

2021 Ehliyet Ücreti Yenileme İşlemlerinde Ne Kadardır?

2021 yılında ehliyet yenileme ödemeleri değişim göstermektedir. Ehliyetlerin yenilenmesinin nedenine ve ehliyet türüne göre gerekli olan ücretler değişim göstermektedir. Ehliyet yenileme ücretleri ise şu şekildedir:

  • Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi halinde 15 TL ödenmesi gerekir.
  • Yeni ehliyet modellerinin yenilenmesi halinde 270 TL ödenmesi gerekir.

2021 Ehliyet Ücreti Nereye Yatırılır?

2021 yılında ehliyet ödemesi yapılan yerler online olarak, mobil uygulamalardan, GİB üzerinden ve ATM’lerden yapılabilmektedir. İnternet üzerinden harç ödemek isteyen kişilerin Vergi Dairesi tarafından sunulan web sitesi üzerinden ödeme işlemlerini yapması mümkündür. İlgili kişiler e- devlet sistemine yönlendirilir ve giriş yapılması istenir. Gerekli bilgelerin doldurulması ile harç ve değerli kağıt bedeli seçeneğinden bazı adımlar izlenebilir. İzlenen adımlar ile harç ödemelerinin yapılması mümkündür. Aynı zamanda ehliyet ücretlerinin ödenmesi için anlaşmalı bankalar üzerinden ödeme yapılması mümkündür. ATM’lerden veya mobil bankacılık üzerinden adımlar izlenerek ehliyet ücreti ödenebilir.

Ehliyet Ücreti Ne Zaman Yatırılır?

Ehliyet ücreti yatırma süresi ehliyetin alınmasından hemen önce yapılmalıdır. Ehliyetini almak isteyen kişilerin ilgili kurumlara gitmesi halinde ödemelerinin yapılıp yapılmadığı kontrol edilecektir. Ödeme yapılmaması halinde ehliyeti almak mümkün olmayacaktır. 2021 ehliyet ücreti ödemesini yapan kişiler gerekli kurumlara giderek ehliyetlerini alabilmektedir.

Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir?

Ehliyet yenilmek için gerekli olan evraklar bulunmaktadır. Ücretini ödeyen kişilerin ilgili belgeleri sağladıktan sonra yeni ehliyet belgesini alabilmesi mümkündür. Bu nedenle ilgili kişilerin ehliyet için gerekli olan belgelerini sağlaması gerekmektedir. Ehliyet yenileme belgeleri ise şu şekildedir:

  • Sürücülerin sağlık raporu
  • Sürücülerin harç bedelini ödediği gösteren belge
  • Kimlik belgesi
  • Biyometrik fotoğraf
  • Adli sicil kaydının gösterilmiş olduğu belge
  • Kan grubunun belirtilmiş olduğu belge

Gerekli evraklar sağlanarak, harç ödemesi gerçekleştirilmeli ve ehliyet yenileme başvurusunda bulunulmalıdır.

Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme randevusu almak için ilgili kişilerin randevu alması gerekir. Randevu alma işlemleri ise Nüfus Müdürlüğü’nden yapılmaktadır. Süreci online olarak yürütmek veya çağrı merkezlerini arayarak randevu alınması mümkündür. Ehliyet yenilemek için randevu almak isteyen kişilerin web sitesini ziyaret ederek randevu alma işlemlerini tamamlaması mümkündür. Çağrı merkezlerinin aranması halinde ise gerekli bilgilerin verilerek randevu alınması mümkündür.

Ehliyet Harcından Ne Kadar Sonra Ehliyet Alınır?

Ehliyet harcının ödenmesinin ardından ehliyet alma süresi 45 gündür. İlgili kişiler ödemelerini gerçekleştirerek ve randevu alarak ehliyetlerini yenileyebilir. Ancak yeni ehliyet alacak olan kişiler ödemelerinden sonra 45 gün içinde ehliyetlerini teslim alabilir. Gerekli ehliyet Emniyet Müdürlüğü’nden randevu alınarak alınabilmektedir. Alınan belgeler ile ilgili kuruma ziyarette bulunulması gerekir.

2021 yılında ehliyet sınavına girilerek başarılı sonuçlar elde eden kişiler ehliyet harcı ödemesini yapmaktadır. Harçların ödenmesi ile birlikte evraklar sağlanarak yenileme veya alma işlemleri yapılabilir. 2021 ehliyet ücreti belirtilen adımlara göre ödeyebilmektedir. Ödemelerin ardından ilgili kurumlardan ehliyet alınabilmektedir. Ehliyetlerin sınıflarına ve harç ödeme nedenlerine göre ödenecek tutar değişim göstermektedir. Bu nedenle ilgili kişilerin ilk önce bu adıma dikkat etmesi gerekir.

Editör: TE Bilisim