Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan yeni önlemleri açıklayan Cumhurbaşkanı Re[1]cep Tayyip Erdoğan, bugün akşam 19.00’dan başlayıp, 17 Mayıs pazartesi 05.00’e kadar sürecek şekilde tam kapanmaya geçiyoruz” ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği İdari ve Eğitim sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı “ tam kapanma” sürecine ilişkin Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

“KAPANMAYI FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ”

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı tam kapanma dönemini fırsata çevirmemizin gerektiğini belirterek uyarılarda bulundu. Bu durumun, perşembe günü saat 19.00’da başlayacak kapanma öncesi hareketliliğin artmasına neden olacağını kaydeden Doç. Dr. Savaşçı, “Vaka sayısını azaltmanın yolu, kalabalıklarda bir araya gelmemek. Tüm bu kısıtlamalar, tüm bu yükü 83 milyon olarak sırtlanmamızın esas nedeni, vaka sayısını azaltmak. Devlet bu kadar önlem almışken, sağlık çalışanları 13 aydır görevinin başında, izin dahi kullanmamışken, açıkçası ben diğer vatandaşlarımızı da kurallara uymaya davet ediyorum” dedi. Savaşçı, “bu süreçte seyahat kısıtlaması olacağını, otellerde yapılacak rezervasyonların buna dahil edileceğini, yüz yüze eğitime ara verileceğini, tedarik, sağlık, güvenlik ve gıda sektörü dışındaki sektörlerin kapanacağını, kamuda esnek çalışmaya geçileceğini ve kafeler ile restoranların paket servis hizmeti vereceğini hatırlatarak, bu şekilde, vaka sayısı ile ağır hasta ve vefat sayılarının azalmasının amaçlandığını belirtti.

“VAKA SAYILARI 10 BİNLERİN ALTINA DÜŞECEK”

Vaka artışı ile yoğun bakım yükü de artınca bayramda düşünülen tam kapanmanın mecburen bir iki hafta öne çekildiğini ve sürenin arttığını söyleyen Savaşçı, Kapanma ile vaka sayısı daha da düşecektir. Özellikle tam kapanmadan bir 10 gün sonra vaka sayısında belirgin düşmeler olacak. Bayramdan sonra da 10 binlerin altına düşeceğine inanıyorum. Tabi ağır hasta sayıları da artacaktır bu dönemde. 300-400 aralığında gidecektir. Bazen 400’ü de geçebilir tabi ki. Bu şekilde bir gidişat bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

AŞI RANDEVULARI AKSATILMAMALI

“Aşımızı olsak da aşıya tam olarak güvenmememiz lazım. Çünkü aşı olup da pozitif vakalarda oluyor” diyen Doç. Dr. Savaşçı, “Ama en önemli silahımız her zaman aşı. Aşı reddine çok karşıyız bu dönemde. Aşı sırası gelen mutlaka hemen koşarak iftardan sonra mutlaka aşısını olsun. Aşı merkezlerimiz gece 12’ye 1’e kadar açık zaten. Toplumun da bu aşı randevularına ramazan sürecinde ve bayram süreci dahil uyması gerek. Çünkü bu kısıtlama ile toplumun 7’den 70’e herkesin ödediği bu bedeli tekrar geri kaybetmeme adına bu arada bol aşı yapmamız lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“VAKA SAYISI AŞAĞI DOĞRU YÖNELECEK”

“Sağlık Bakanlığımız tarafından her gün açıklanan pozitif vaka sayılarından da bilindiği üzere bir süredir uygulanan kısmi tedbirler maalesef tam da beklenen bir düşüş sağlamadı” diyen Prof. Dr. Oğuztürk, “Bu nedenle alınan son kararla, ülkemizin tamamında tam kapanma sürecine gireceğiz” dedi. Prof. Dr. Oğuztürk, kapanmanın olacağı 17 günde vakaların tabloya yansıyacağını belirterek, “Kısmi kapanmanın etkisini yeni görmeye başladık. Çok yakın zamanda 60 binli rakamları görmüştük. Perşembe gününden itibaren alınacak önlemlerin etkisinin 14 güne yakın bir zaman diliminde yansıyacağını söylemek mümkün. Kurallara uyulduğu takdirde 30 binlerden aşağı doğru 20 binlere, takiben 10 binlere, takiben 9-8 binlere, 5 binlere doğru yönelecektir. Toplamda 17 günlük bu sürede kurallara uyma konusunda gösterilecek yüksek hassasiyetle vaka sayılarının düşeceği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.

“HATAYA DÜŞMEMEK LAZIM”

Gelinen bu noktada koronavirüs varyant tiplerinin daha çok virülans kazanarak bulaştırıcılık kazandığını vurgulayan Oğuztürk, Bu anlamda sosyal hareketliliğin artması vaka sayılarının azalmasının önünde en önemli sorunlardan birisidir. İtalya örneğinde de yaşandığı gibi hataya düşmemek lazım. İtalya’da tam kapanma öncesinde insanlar kuzeyden tatil yöreleri olan güneye gidince vaka sayıları düşmemişti” diye konuştu.

ÇEKİRDEK AİLE PRENSİBİ

“İnsanların bu 17 günlük zaman diliminde kesinlikle çekirdek aile prensibi ile vakit geçirmesi ve tedbir kurallarına azami uyması hayatiyet arz etmektedir” diyen Oğuztürk, ”Çünkü son zamanlarda vaka sayılarının artışında ev içi bulaşmaların rolü ilk sırada yer almaktadır. Toplu iftarlar ve sahurlar virüsün bulaşı için uygun zemin hazırlamaktadır. Ramazan Bayramı’nda da kısıtlamaların devam edeceği unutulmamalı. Yakınlarımızı, sevdiklerimizi ziyaret etmek yerine telefonla görüşerek bayramımızı bu şekilde tamamlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KÜÇÜK ŞEHİRLERDE VAKA ARTIŞI! 

Tam kapanma kararıyla birlikte Anadolu’ya, tatil beldelerine gidişlerin başladığını belirten Savaşçı, “Metropol şehirlerde özellikle İstanbul’dan gidişler arttı. Gündüz trafiği yüzde 30’larda olan İstanbul’da kapanma açıklaması ile yüzde 70’lerde seyrediyor. Gerçekten güney sahillerine, egeye ciddi bir çıkış var. Bu tabi İstanbul’daki vaka sayılarında daha fazla düşmeye neden olabilir ama sıkıntı şu olabilir; kişilerin gittikleri yerlerde ne yazık ki sağlık alt yapısı İstanbul kadar donanımlı değil. Yoğun bakım anlamında. Çünkü orada ki bazı ilçelerde özellikle yoğun bakım mesela 10 yatak, 20 yatak mevcut bu için ayrılmış. Dolayısıyla insanlar gittikleri yerlerde kurallara dikkat etmezlerse, tatil yörelerinde veya memleketlerinde çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle sahil kesimlerinde, tatil yörelerinde ufak şehirlerimizde biraz vaka sayılarımızda artış olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

EN GÜÇLÜ SİLAHIMIZ: AŞI

Pandemi ile mücadele de elimizdeki en etkin ve güçlü silah aşı olduğunu dile getiren Oğuztürk, “Bu anlamda vatandaşlarımızın aşı yaptırma konusunda tereddüt etmeden sırası gelen herkesin gönül rahatlığıyla aşısını yaptırması çok önemlidir. Böylece artan aşılı insanlarımız sayesinde vaka sayıları düşecek, bu da doğal olarak hastaneye yatış ve vefat oranlarını düşürecektir. Sağlık Bakanlığımızın iftar sonrası dahi aşı yapılabilmesine yönelik uygulamaları ile iftar sonrasında dahi aşı yaptırabiliriz. Kovidle mücadelede başarı herkesin hem tedbirlere uyması hem de aşı yaptırması ile sağlanacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim