Şehade İbrahim / Röportaj

Açlıkla mücadelede kaydedilen ilerleme yavaşladıkça koronavirüs salgını da küresel gıda sistemlerinin kapasitesini daha da zayıflatıyor. Diriliş Postası olarak açlıkla mücadelenin öncülerinden olan Yeryüzü Doktorları Yemen Beslenme Projeleri Sorumlusu ve Gönüllü Sağlık Ekipleri Projeleri Koordinatörü Ahmet Fatih ile konuştuk.

Ahmet Fatih, dünya üzerinde en büyük üç sağlık probleminin açlık ve beslenme yetersizliği, temiz suya erişim ve sağlığın kendisine olan erişimin olduğunu söyleyerek dünya üzerinde 690 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini belirtti.

2020 yılında 690 milyon insanın açlık sıkıntısı çektiğini, bunun giderek artan bir sorun olduğuna dikkati çekti. 2030 için öngörülen verilere göre önlem alınmazsa bu sayının 840 milyon olması bekleniyor.

“AÇLIK BİR HASTALIK DEĞİL”

Açlığın bir hastalık olmadığını söyleyen Fatih, beslenme yetersizliğinin ayrı bir hastalık olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Açlık bir hastalık değil. Hastalık olan açlıktan kaynaklı beslenme yetersizliği. Buna malnustrisyon diyoruz. Protein ve enerjiden yoksun beslenme sonucu oluşan, sıklıkla enfeksiyonların eşlik ettiği bir hastalık hali.

Bu hastalıktan mustarip insanların günlük gıdalar ile yeterli beslenmesi mümkün değil, sadece tıbbi beslenme tedavisiyle hayata tutunabilirler.

Bu hastalık Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Gıda Fonu’ndan temin edilen 4 ila 8 hafta gibi uzunca bir süreçte beslenme uzmanlarının ve pediatri doktorlarının işin içinde olduğu bir tedavi silsilesi.”
Afrika’da 5 yaş altı çocuk ölümlerinin yüzde 50’sinin malnustrisyondan kaynaklandığını söyleyen Ahmet Fatih, dünyada ise bu oranın yüzde 35 olduğunu ifade etti.

“NÜFUSUN 24 MİLYONU İHTİYAÇ SAHİBİ”

Yemen görevine 2019 Ocak’ta başladığını belirten Fatih, Yemen’de siyasi istikrarsızlığın olmadığı bir yerde sağlığın da olmadığını vurguladı. Fatih Yemen için “İnsanlık tarihinin yaşamış olduğu en önemli kriz. Sahada birçok aktör var. BM raporlarına göre Yemen’de 30 milyon insan yaşıyor ve 24 milyon insan ihtiyaç sahibi” dedi.

“BİR ÖĞÜN DEĞİL BİR ÖMÜR”

2019 yılında 5 yaş altı 44 milyon çocuk beslenme yetersizliği sebebiyle gelişimini tamamlayamamışken, açlık oranının en yüksek olduğu ülkelerden olan Yemen’de 24 milyon insan insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Çad’da 5 yaş altı çocukların yüzde 43’ü kronik beslenme yetersizliği ile hayatını sürdürmeye çalışırken Afganistan’da ise 12 milyon 500 bin insan şiddetli açlık çekiyor.

Buna karşılık Yeryüzü Doktorları, Yemen’de Çad’da ve Afganistan’da sağlık merkezleri ve mobil sağlık ekipleriyle hamile veya emziren anneler ve çocuklar başta olmak üzere, ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak muayene ve beslenme tedavisi hizmeti veriyor. Bu kapsamda başlatmış oldukları “Bir Öğün Değil Bir Ömür” projesiyle Çad’da, Afganistan’da, Yemen’de ve daha birçok coğrafyada açlıkla mücadele eden insanların 280 lira karşılığında tedavi sürecini karşılıyorlar.

Koronavirüs krizi derinleştiriyor
Salgının açlıkla mücadeleyi oldukça zorlaştırdığını söyleyen Fatih, en büyük sorunun sahaya inememek olduğunu belirtti. Farklı coğrafyalarda açtıkları sağlık merkezlerinde maske ve dezenfektan gibi ihtiyaçları karşıladıklarını ifade eden Fatih koronavirüsün getirdiği zorluklara değindi. Tedavi kontrollerinin normalde 2 haftada bir yapıldığını bu süreçte ayda bir yapılmak durumunda kaldığını işaret eden Fatih, “Maalesef insanların korkmasıyla da daha az insana ulaşabildik. İnsanlar sağlık merkezlerine gelmekten çekindiler ve koronavirüsün psikolojik etkisi çok daha ağır oldu” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim