E – Devletten sabıka kaydı almak isteyen vatandaşlar ilk olarak turkiye.gov.tr adresi üzerinden sisteme giriş yapmalıdır. Daha sonra arama bölümüne “sabıka kaydı” ya da sistemde mevcut olan ismi ile “adlı sicil kaydı” yazılmalıdır. Çıkan ekranda da görüleceği üzere, adli sicil kaydının 24 saat içinde en fazla 4 kez oluşturulması mümkündür. E – Devlet sabıka kaydı sorgulama işlemi için onay kutucuğunun işaretlenmesini isteyecektir. İlgili onayı verdikten sonra “Devam Et” butonuna basarak sonraki sayfa açılmalıdır.

Daha sonra sorgulama formunun doldurulması gerekir. Adli sicil formunun görüntülenmesi aynı zamanda dijital ortamda saklanarak çoğaltılmasını da sağlayabileceğinden, söz konusu kaydın ne için görüntülenmek istediğine dair bazı sorular mevcuttur. İlk olarak, ulaşılacak olan adli sicil kaydının resmî – özel – yabancı kurumlardan hangisine sunulacağı seçilmelidir. Daha sonra belgenin talep edilme / görüntülenme amacı seçilecektir. Kurum türlerine göre, belgenin talep gerekçeleri farklıdır. İlgili gerekçeler ise kurumlara göre şunlardır:

  • Özel Kurumlar: Dernek Üyeliği – Ehliyet – İhale Alımı – İşyeri Açma – Konsolosluk İşlemleri – Özel Okul Kaydı – Özel İşçilik Statüsü – Ticaret Sicili – Yapı Denetim / Kullanım
  • Resmî Kurumlar: Memuriyet, silah ruhsatı alma, milletvekilliği adaylığı, belediye başkanı adaylığı, muhtar adaylığı, il genel meclis üyeliği adaylığı gibi işlemler için evrak temini

İngilizce Adli Sicil Kaydı Nasıl Alınır?

Yabancı dilde sabıka kaydı genel olarak vize ya da vatandaşlık başvuruları için gerekli olabilir. E – Devletin sabıka kaydı sorgulama / çıkartma ekranında “Kurum Türü” seçeneği için “Yabancı (ülke)” seçilirse İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Danca ve Flemenkçe dillerine tercüme edilmiş olarak adli sicil kaydı görüntülenebilir.

Fakat adli sicil dosyasının arşiv kaydı içermemesi durumunda bu belgeyi yazdırmak mümkün olsa da, arşiv kayıtlı – tercümeli belgeler için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’ne başvurulmalıdır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve Çin gibi ülkeler, çeşitli işlemler için yabancılardan arşiv kayıtlı sicil belgesi talep eder.

Adli Sicil Kaydında Neler Gözükür?

E – Devletten sabıka kaydı sorgulaması yapılarak elde edilecek olan resmî evrak üzerinde kişinin kimlik bilgileri mevcuttur. E – Devlet sicil kaydı sorgulama işlemi sonrasında, “Adli sicil kaydı sonuçları” ibaresinin altında görünenler şöyledir:

  • Eğer kişinin sabıka kaydı var ise; kesinleşmiş mahkeme kararı gereği çeşitli suçların adı / adları (Örneğin kasten adam yaralama, taciz ve benzeri).
  • Sabıka kaydı yok ise; “Yukarıda kimlik bilgileri bulunan şahsın adli sicil kaydı yoktur” ibaresi.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Silinir?

Söz konusu resmî kayıtların silinmesi için vatandaşların yapabileceği hiçbir şey yoktur. Yani kişisel bir karar ile E – Devletten adli sicil kaydı silme gibi bir durum söz konusu olamaz. Fakat sicilde mevcut olan verilerin bazı durumlar sağlandığında ilgili kurum tarafından silinerek arşivlenmesi mümkündür. Eğer bir kişi suç işlemiş ve bunun cezası infaz olunmuş ise adli sicil kaydında bulunan söz konusu veri silinerek arşivlenir. Fakat adli sicil kaydını sildirme konusunda, cezanın infazı ile beraber ilgili kişinin başvuruda bulunması gerekir.

2021 Adli Sicil Sildirme Dilekçesi Nasıl Yazılır?

E – Devlet sabıka kaydı sorgulama için imkan tanısa da adli sicilin silinmesi için bir hizmet vermez. Sicilinin silinmesini isteyen vatandaş ancak cezasını tamamladıktan sonra başvuruda bulunabilir. Bu başvuru da her mahkum için bir hak sayılmamıştır. Sadece, çeşitli haklardan mahrum edilmesine hükmedilenler ilgili başvuruyu gerçekleştirebilir. Yani suçu dolayısıyla kamu haklarından mahrum edilen ve hapis cezasına çarptırılan bir vatandaş, hapis cezası tamamlandıktan sonra haklarını geri isteyebilir. Fakat bir suça karıştıktan sonra dilekçe ile sicil sildirmek söz konusu değildir. Adli sicil sildirme dilekçesi ise şöyle yazılır:

ADLİ SİCİL VE İSTATİSTİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE

Adli sicil / arşiv kaydımın silinmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

 

                                                                                                                                     …. / …. / …..

                                                                                                                                     Adı ve Soyadı

                                                                                                                                            İmza

 

Kimlik Bilgileri:

 

T.C. No                               : …………………………………..........………………………..

 

Adı                                       : ………………………………………………………………….

 

Soyadı                                 : …………………………………..........………………………..

 

Ana Adı                               : …………………………………..........………………………..

 

Baba Adı                             : …………………………………..........………………………..

 

Doğum Yeri                                      : …………………………………..........………………………..

 

Doğum Tarihi                                   : …………………………………..........……………………….. 

 

 

İletişim bilgileri 

                 

Telefon                                  : …………………………………………………………………

                       

                                                             

(SMS ile bilgi talep edildiği takdirde lütfen telefon numaranızı yazınız.)

 

Adres                                                 : …………………………………………………………………

                       

                                                            ………………………………………………………………….

Not:

 

Başvuru dilekçesine nüfus cüzdanı veya sürücü belgesi fotokopisi ile varsa adlî sicil kayıt örneği (elinizde mevcut ise) eklenmesi gerekmektedir.

 

 

Editör: TE Bilisim