Hızlı geçiş sistemi borcu ödeme işlemleri kesinlikle aksatılmaması gerektiğinden dolayı çok önemlidir. Çünkü ödenmeyen HGS borçlarının daha sonra birkaç kat daha fazlasını ödeme zorunluluğu yaşanacaktır. Bunun için HGS bakiyesine düzenli yükleme yapmak tüm sorunu baştan çözebilir. Fakat ihlallii geçişlerin fazlalığı ya da bakiyenin yetersizliği borçların birikmesine sebep olmuş ise; bu borçları sorgulamak ve HGS borç ödeme işlemini yapmak için kullanılması gereken bağlantı şudur: https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama

Bağlantı sayfasında açılacak olan ekrandaki ilk kutucuğa, HGS borcu sorgulanmak istenen taşıtın plakası eksiksiz olarak yazılmalıdır. Bir alttaki kutucuğa ise belirtilmiş olan doğrulama kodunu girip işlem onaylanmalıdır. Plaka bilgileri yazılmış olan araca ait tüm hızlı geçiş sistemi borçları listelenecektir. Bu borçları tek seferde ödemek mümkün olduğu gibi, bir ya da birkaçını seçerek ödeme yapmak da mümkündür. Yani tüm borcunu ödeyemeyecek durumda olanlar da bu hizmeti kullanarak belli miktarda ödeme yapabilir.

Ödeme ekranında sisteme girilmesi gereken bilgiler, kullanılacak kartın sahibinin adı ve soyadı, kart numarası ve kartın son kullanma tarihidir. Ayrıca internetten HGS borcu ödeme hizmetini veren kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan Karayolları Genel Müdürlüğü’dür.

HGS Borcu ATM’den Ödenir Mi?

HGS borcunu ATM’den ödeme yöntemi ile kapatmak mümkündür. Fakat bunun için HGS alımını anlaşmalı bankaların herhangi birinden gerçekleştirmiş olmak gerekir. Örneğin İş Bankası’ndan HGS hizmeti almış olan bir vatandaş yine İş Bankası aracılığı ile borç ödemesi yapabilir. ATM ya da şubeleri yoluyla HGS borç ödeme işlemlerinin yapılabilecek olduğu bankalar ise şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • İş Bankası
  • Ziraat Bankası
  • TEB
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • Albaraka Türk Katılım Bankası
  • Garanti Bankası
  • Yapı ve Kredi Bankası
  • QNB Finansbank
  • Denizbank

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS bakiyesini öğrenmek için yapılması gereken tek şey, müşterisi olunan ve HGS hizmeti alınmış olan bankanın mobil uygulamasını kullanmaktır. Bu uygulamaların “Ödemeler” bölümünü açıp “Hızlı Geçiş Sistemi” seçeneği üzerinden bakiyeyi görüntülemek mümkündür. Ayrıca HGS hizmetini PTT’den alanlar, bakiye sorgulama işlemini gerçekleştirmek için 444 1 788 numaralı telefonu arayıp taleplerini bildirmelidir. Yani HGS bakiyesi sorgulama işlemleri, söz konusu hizmetin alınmış olduğu kanallar üzerinden yapılır.

Araç Satılınca HGS’ye Ne Olur?

Arabayı sattıktan sonra HGS kendiliğinden devre dışı kalmaz. Yani satılan araçtaki HGS etiketi ya da bu araç adına düzenlenmiş olan HGS kartı, kullanıcısı tarafından iptal edilmelidir. Ayrıca HGS hizmeti her bir araç için özel olarak verildiğinden, bir aracın HGS etiketini alıp başka bir araca takmak kesinlikle yanlıştır. Arabasını satmış olan vatandaş (eğer varsa) kullanacak olduğu yeni araç için yeni bir HGS almalıdır. Ayrıca eski HGS’nin bakiyesini yeni HGS’ye aktarmak mümkündür. Bu işlemler için ilgili bankaya veya PTT’ye başvuru yapmak gerekir.

HGS Asgari Yükleme Tutarı Ne Kadardır?

HGS en az yükleme tutarları konusunda sürekli değişimlerin görülebildiği bir sistemdir. HGS hizmeti ilk alındığında hesaba yüklenmesi zorunlu olan miktarlar otomobiller için 50 – 60 TL arasındadır.

HGS En Ucuza Nereden Alınır?

HGS borç ödeme işlemleri kadar bu hizmeti ucuza almak da önemlidir. Çeşitli bankaların birbirinden farklı fiyatlar üzerinden verdiği HGS hizmetleri mevcuttur. Fakat bunlar arasında en ucuz olanı PTT tarafından verilen HGS’lerdir. Yani en ucuz HGS, PTT kurumu tarafından verilir.

Editör: TE Bilisim