Kira gelir vergisi işlemini gerçekleştirebilmek için öncelikle internetten hazır beyanname oluşturmak gerekir. Bu beyanname aracılığıyla, beyan edilmiş durumda olan kira gelirine göre ödenmesi gereken meblağa ulaşılacaktır. Yani sadece tek bir linke tıklayıp kart bilgilerini girerek doğrudan kira gelir vergisi ödeme işlemi yapmak mümkün değildir.

Bunun öncesinde izlenecek adımlar ise şöyledir:

  1. https://www.gib.gov.tr/ bağlantısına tıklayarak Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sayfasına ulaşınız.
  2. Anasayfada bulunan hizmetler arasından “Hazır Beyan Sistemi” üzerine fare imlecini getiriniz.
  3. Bunun sonrasında ilgili kutucukta görünecek olan “Kira” seçeneğine tıklayınız.
  4. Otomatik olarak Hazır Beyan hizmetinin anasayfası açılacaktır. “Sisteme Giriş” butonuna tıklayınız.
  5. İnteraktif Vergi Dairesi’nden alınmış kullanıcı kodunu, E – Devlet bilgilerini ya da yabancı kimlik bilgilerini kullanarak sisteme giriş yapmak mümkündür. Bunlardan herhangi biri aracılığıyla sisteme giriş sağlayınız.
  6. Açılacak ekranda, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi hizmetleri görünecektir. “Beyanname İşlemleri” kutucuğunun en başında yer alan “Hazır Beyan” seçeneğine tıklayınız.
  7. Daha sonra beyanname doldurma işlemi için, hangi yıla dair beyanname doldurulacağı seçilmelidir. Ayrıca içinde olunan yıla dair beyanname verilemez. Bundan dolayı yıl seçenekleri arasında en yeni olanı geçen yıldır. En geç ise 5 yıl öncesi için beyanname verilebilir.
  8. Kira gelir bilgileri beyan edilecek olan gayrimenkule dair bilgiler ilgili boşluklara girilmelidir. Bu aşamada istenen bilgiler gayrimenkul türü, kira gelirinin dahil olduğu yıl, kiranın elde edildiği süre (kaç ayda bir alındığı), kirayı akanın gayrimenkul üzerinde yüzde kaçlık hisseye sahip olduğu ve yıllık kira gelirinin miktarıdır.
  9. Bu bilgiler girildikten sonra sayfanın altındaki “Tamam” butonuna tıklanmalıdır. Yine sistem üzerinden, oluşturulmuş olan bu beyannameyi onaylamak gerekir.
  10. PDF olarak görüntülenmesi mümkün olan beyannamenin en son sayfasında, gayrimenkul türüne göre hesaplanmış kira gelir vergisi miktarı görünecektir.
  11. Onaylama işleminden sonra PDF olarak tahakkuk fişini görüntülemek de mümkündür.
  12. Onaylanan beyannamenin alt kısmındaki “Kredi Kartı İle Ödeme” butonuna tıklayınız. Bu aşamadan sonra kira gelir vergisi ödeme işlemi başlatılmış olacaktır.  
  13. Ödeme işlemi sırasında vergi borcunun sistemde görünebilmesi için, sayfanın üst kısmındaki “GMÜD Sorgulama” bölümünden sorgulama işlemi yapılmalıdır.
  14. Görünen borçlardan ödemek istediklerinizi seçiniz.
  15. Ödeme ekranına kart bilgilerinizi girerek ödemenizi gerçekleştiriniz.
  16. Ödeme alındı belgesini mutlaka bilgisayarınıza indiriniz.

2021 Kimler Kira Gelir Vergisi Ödemez?

Gelir vergisinden muaf olanlar, kira geliri miktarı 6.600 TL’nin altında olan vatandaşlardır. Gelir düzeyi bunun üzerinde olan vatandaşlar vergiyi ödemekle yükümlüdür.

Kira Gelir Vergisi Zorunlu Mu?

Kira gelir vergileri, gelir vergilerinden sadece bir tanesidir. 2021 yılı için, 6.600 TL’den fazla kira geliri bulunanlar zorunlu olarak bu vergiyi öder.

2021 Kira Gelir Vergisi Ödeme Tarihleri Ne Zamandır?

Her yıl olduğu gibi 2021 yılında da söz konusu vergilerin ödenmesi zamana bağlanmıştır. Gelir vergisi ödeme süresi bu yıl 31 Mart itibariyle sonlanmıştır. Bu tarih, kira gelir beyannamelerinin ilgili kuruma gönderilebileceği son tarih olmuştur.

Kira Gelir Vergisi Beyannamesi Verilmezse Ne Olur?

Gelir vergisinin ödenebilmesi için beyannamenin sistem üzerinden sunulması şarttır. Eğer bu işlem gerçekleştirilmemiş olursa kira gelir vergisi ödeme işlemi yapılamaz. Bu ise vergi kaçakçılığı olduğundan dolayı gecikme faizi uygulanarak vergiden daha fazlası tahsil edilir.

Editör: TE Bilisim