Gelir vergisi borçlarını ödemek için İnteraktif Vergi Dairesi’ni kullanmak mümkündür. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu hizmeti sayesinde tüm vergi borçlarını görüntülemek ve ödemelerini gerçekleştirmek çok kısa sürelidir. Ayrıca kira geliri vergisi ile gelir vergisi birbirine karıştırılmamalıdır. Kira geliri vergisini ödemek isteyenler bunun için ilk olarak “Hazır Beyan” hizmeti aracılığı ile bir beyanname hazırlamak zorundadır. Fakat emlak gelir vergisini değil de gelir vergisini ödemek isteyen vatandaşların “Hazır Beyan” hizmetini kullanmasına gerek yoktur. Gelir vergisi ödeme işlemleri için öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine ulaşılmalıdır.

https://www.gib.gov.tr/ bağlantısı üzerinden bu siteye kolayca ulaşılabilir. “Hızlı Erişim” bölümündeki seçilebilir pek çok hizmet arasından “Borç Sorgulama ve Ödeme” seçeneğine tıklamak gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi sistemine üye olmayanlar, bu aşamada E – Devlet bilgilerini kullanarak üyelik oluşturmalıdır. Üyelik işlemleri sırasında telefon numarası bilgisi istendiğinden ve SMS onay kodu gerektiğinden, cep telefonunu yakında bulundurmak önemlidir.

Üyelik tamamlandıktan sonra otomatik olarak, en son gelinen borç ödeme sayfası açılacaktır. Bu sayfada kişinin vadesi gelen ve gelmeyen borçları, miktarlarına göre ayrı ayrı sıralanmıştır. Ayrıca bu kalemlerin alt kısmından, borçların toplam meblağını görmek de mümkündür. “Detay” seçeneğine tıklayarak borç ekranı açılır. Buradan herhangi bir borç seçilerek ödemesi gerçekleştirilebilir. Fakat istenen kart bilgilerini eksiksiz ve tamamen doğru yazmış olmak çok önemlidir. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra ödeme alındısı cihaza indirilebilir. Çünkü internetten vergi borcu ödeme işlemlerinde elektronik makbuzların önemi çok büyüktür.

2021 GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ NELERDİR?

Gelir vergisi oranları vatandaşlardan alınacak vergilerin miktarını belirler. Bu oranlara göre her vatandaş, kendisinin gelir düzeyi ile ilişkilendirilen yüzdeye göre vergi ödemekle mükellef olur. 2021 yılında gelir vergisi dilimleri ise şunlardır:

  • 24.000 TL’ye kadar olan gelirler için vergi oranı: % 15
  • 53.000 TL olan gelirin 24.000 TL’si için 3600 TL; fazlası için gelirin % 20’si
  • 130.000 TL’nin 53.000 TL’si için 9.400 TL; fazlası için gelirin % 27’si
  • 650.000 TL’nin 130.000 TL’si için 30.190 TL; fazlası için gelirin % 35’i
  • 650.000 TL’den fazlasının 650.000 TL’si için 212.190 TL; fazlası için gelirin % 40’ı

Gelir vergisi ödeme mükellefleri için geçerli olan oranlar böyledir.

2021 VERGİ BORCU YAPILANDIRMANIN SON GÜNÜ NE ZAMAN? 

Vergi borcu yapılandırma 2021 yılı için 1 Şubat’ta sona ermiştir. Bu tarihten sonra vergi borçlarının yapılandırılması için imkan yoktur.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA E-DEVLETTEN NASIL YAPILIR?

Vergi borcunu yapılandırmak isteyenler ilk olarak https://www.gib.gov.tr/ bağlantısı aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anasayfasına ulaşmalıdır. Daha sonra hizmetler arasından “7256” yazılı kutucuk seçilmelidir. Bu sayı, yapılandırma kanunu olarak da bilinen 7256 Sayılı Kanun’a işaret eder.

E – Devlet bilgileri ya da İnteraktif Vergi Dairesi üzerinde kayıtlı olan bilgilerle sisteme giriş yapıldıktan sonra, sol taraftaki menü üzerinden “Yapılandırma İşlemleri” seçilmelidir. Daha sonra “7256 Başvuru Formu” seçeneğine tıklayarak ilgili form doldurulmalıdır. Bu şekilde internetten vergi yapılandırma işlemi tamamlanmış olur. Fakat söz konusu işlemler sadece belli dönemlerde gerçekleştirilebilir. Yani yılın 12 ayı boyunca vergi yapılandırma imkanı söz konusu değildir.

VADESİ GEÇMİŞ VERGİ BORCU NASIL ÖDENİR?

Gelir vergisi ödeme konusunda vadesi geçmiş vergi borçları da önemli bir detaydır. Vadesi geçmiş olan ya da henüz gelmemiş olan tüm borçlar, söz konusu bağlantı aracılığı ile sorgulanabilir. Ödemeler de yine İnteraktif Vergi Dairesi Üzerinden gerçekleştirilir. Fakat vadesi geçmiş vergi borcu ödeme işlemlerinin hepsi internet üzerinden yapılamaz. Bazı borçların banka şubeler yoluyla ödenmesi istenebilir.

Editör: TE Bilisim