E – Devlet mezuniyet belgesi sorgulama işlemleri için diploma türüne göre birbirinden farklı sayfalarda hizmet sunar. Açıköğretim ortaokulu, açıköğretim lisesi, örgün lise ya da yükseköğretim kurumlarından alınmış olan mezuniyet belgelerine ulaşmak için ilgili bağlantıya tıklanmalıdır. Ayrıca E – Devletten mezuniyet belgesi çıkartma da mümkündür. Yazdırılabilecek olan mezuniyet belgelerine ulaşmak için kullanılması gereken bağlantılar ise şöyledir:

·         Açık Öğretim Ortaokulu Tamamlama Belgesi Sorgulama bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/ milli-egitim-acik-ogretim-ortaokulu-tamamlama-belgesi-sorgulama

·         Açık Öğretim Liseleri Mezuniyet Belgesi Sorgulama bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-acik-ogretim-liseleri-mezuniyet-belgesi-sorgulama

·         Lise Mezuniyet Belgesi Sorgulama bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-lise-mezuniyet-belgesi-sorgulama

·         Yükseköğretim Mezuniyet Belgesi Sorgulama bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-mezun-belgesi-sorgulama

Sorgulaması yapılmak istenen mezuniyet belgesinin türüne göre bu bağlantılar kullanıldığında; eğer vatandaş söz konusu diplomaya sahip ise belge görüntülenecektir. Fakat sorgulanan diplomaya dair sistem üzerinde kayıt yok ise “Mezun bilgisi bulunamamıştır” ibaresi görülecektir.

Mezuniyet Belgesi E – Devlette Görünmüyor İse Ne Yapılır?

“Diplomam E – Devlette çıkmıyor” diyenler, eğer 2008 yılı öncesine ait bir mezuniyetin evrakını sorgulamış iseler bunu E – Devlet üzerinden temin etmeleri mümkün değildir. Çünkü E – Devlet sistemi sadece 2008 sonrasındaki mezuniyetlerin belgelendiği bir sitedir. Söz konusu tarihin daha öncesindeki mezuniyetler için belge alımı ancak eğitim kurumlarına başvurarak gerçekleştirilir. Eğer ilgili eğitim kurumu kapatılmış durumda ise İl / İlçe Eğitim Müdürlüğü’ne müracaat etmek gerekir.

Diploma E – Devletten Çıkar Mı?

İnternetten diploma çıktısı almak için ilk olarak gerekli bağlantı açılmalıdır. Daha sonra diploma belgesi sorgulama ekranının sağ üst kısmındaki “Barkodlu belge oluştur” butonuna tıklayarak sistem üzerinden PDF formatında bir evrak hazırlanması gerekir. Bu evrak, yazdırılması durumunda mezuniyet belgesinin aslı yerine geçecek olan kopyadır. Bilgisayara indirildikten sonra yazıcıdan çıkartılması halinde tüm resmî başvurular ve benzeri işler için kullanılması yasaldır.  

Lise Diploması E – Devlete Nasıl İşlenir?

Lise mezuniyet belgesinin E – Devlette görünmesi için vatandaşların yapması gereken herhangi bir şey yoktur. Liseyi gereklerine uygun olarak tamamlamış olan her öğrencinin diploması okul idaresi tarafından hazırlanıp sisteme tanımlanır. Daha sonra bu diploma belgesine E – Devletten her zaman ulaşım sağlamak mümkün olur.

Lise Diploması Olmadan Üniversite Kaydı Olur Mu?

Artık önceden olduğu gibi elden lise diploması teslimi ile üniversite kayıtları yapılmaz. Liseden mezun olan kişinin bilgileri otomatik olarak E – Devlet’e işlendiği için, ÖSYM’nin ilgili sınavları sonucu yerleşilen yükseköğretim kurumuna uzaktan kayıt yapılır. Yani lise mezuniyet belgesini almadan üniversite kaydı yapmak mümkündür. Fakat bunun için liseden mezun olma ve söz konusu üniversiteye yerleştirilme şartı mevcuttur.

E – Devletten Öğrenci Belgesi Nasıl Alınır?

E – Devlet üzerinden öğrenci belgesi almak isteyen öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir kurumda okuyor olması gerekir. Yani Yükseköğretim Kurumu’na bağlı olan üniversitelerdeki öğrencilerin transkript çıkarma işlemleri, bu işlem ile karıştırılmamalıdır. İnternetten öğrenci belgesi çıkarma için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-ogrencilik-belgesi-sorgulama bağlantısı kullanılmalıdır. Öğrenci belgeleri, vatandaşın ilkokul, ortaokul ya da lise düzeyinde öğrencilik yaptığını belgeleyen evraklardır.

Öğretim Elemanı Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

E – Devlet mezuniyet belgesi sorgulama, öğrenci belgesi sorgulama ya da uzaktan üniversite kaydı oluşturma gibi hizmetler sunabilir. Bununla beraber yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi olanlar için “Öğretim üyesi belge sorgulama” hizmeti de mevcuttur. İlgili sorgulamayı yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/yok-ogretim-elemani-belgesi-sorgulama bağlantısı kullanılır.

Editör: TE Bilisim