E – Devletten maaş bordrosu sorgulama işlemi çok kısa sürelidir. Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak https://www.turkiye.gov.tr/e-bordro-sorgulama bağlantısını kullanmak gerekir. E – Devlet bilgileri ile sisteme giriş yapıldıktan sonra sorgulanmak istenen bordronun yıl ve ay bilgileri sisteme girilmelidir. Daha sonra “Sorgula” butonuna basılarak işlem gerçekleştirilmiş olur. E – Devlet maaş bordrosu sorgulama işlemini sadece belli kişiler içim sunar. Ayrıca maaş bordroları, işçilerin alıyor oldukları maaşı tüm kesintileri ile birlikte incelemeye sunan belgedir.

E – Devletten Maaş Bordrosunu Kimler Sorgulayabilir?

2006 / 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesinin kapsamında olarak maaşlarını Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi üzerinden alan memurlar E – Devletin bu hizmetini kullanabilir. Ayrıca sözleşmeli devlet memurları da E – Devlet üzerinden maaş bordrosu sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilir. Fakat 4 C sınıfında olanlar yani emekli sandığı üyeleri ilgili sorgulamayı gerçekleştiremezler.

Özel Sektör Çalışanları Maaş Bordrosunu Nereden Alır?

Özel sektör çalışanlarının maaş bordrosu, çalışıyor durumda oldukları işyerinden alınabilir. Bununla beraber söz konusu bağlantı kullanılarak da bordro sorgulaması yapmak mümkündür.

Maaş Bordrosunu Kim Düzenler?

Maaş bordrosunu almak için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı defterdarlıklara ve mal müdürlüklerine başvuru yapılabilir. Ayrıca özel sektör çalışanları, işyerlerinin resmi muhasebecisi aracılığı ile bu belgeye rahatlıkla ulaşabilir.

Maaş Bordrosu Ne İşe Yarar? Maaş Bordrosu Ne İçin İstenir?

Maaş bordrosunun istendiği durumlar genel olarak vatandaşların banka kredisine başvurduğu durumlardır. Bankalar, kendilerinden kredi talebinde bulunan vatandaşların daha sonra kredi taksitlerini ödeyebilecek olduklarını teyit etmek ister. Maaş bordroları ise gelir düzeyini belgeleyen evraklar olduğundan, kredi işlemleri sırasında bankalarca talep edilebilir.

Maaş Bordrosunda Neler Bulunur?

Maaş bordrosunda bulunan bilgiler şunlardır:

  • Sigortalı çalışanın adı ve soyadı
  • Bordronun ait olduğu dönem
  • Sigortalının Sosyal Güvenlik sicil numarası
  • Ücret ödenmiş olan toplam gün sayısı
  • Sigortalının aldığı maaş miktarı (Tüm vergi ve çeşitli kesintilerle beraber brüt olarak gösterilir)
  • Ödeme tarihi
  • İşyerinin Sosyal Güvenlik sicil numarası
  • Sigorta primi kesintileri
  • Nafaka kesintileri
  • İcra kesintileri ve benzeri tüm kesintiler.
  • MERSİS numarası

“Gelir Testi Sonucunu Nasıl Öğrenebilirim?”

Maaş bordrosu ile gelir testi birbirine karıştırılabilen şeylerdir. Fakat gelir testi sadece sosyal güvencesi olmayan vatandaşları ilgilendirir ve maaş bordrosu ile bir alakası yoktur. Bu test, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan vatandaşların prim ödeme durumu hakkındaki verilerin tespit edilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanır. Gelir testi sonucu öğrenme işlemi ise E – Devlet üzerinden yapılır. https://www.turkiye.gov.tr/acshb-gelir-testi-sonucu-sorgulama bağlantısı kullanılarak ilgili testin sonucuna ulaşılabilir.

Emekli Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

Emekliler için maaş bordrosu alma işlemi de E – Devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Fakat emekli bordrolarının sorgulamasını yaparken emeklilik türüne göre arama yapmak lazımdır. Çünkü 4 C, 4 B ve 4 A emekli maaş bordroları birbirinden ayrıdır. Ayrıca görüntülenen bordrolarda emekli maaşına dair çeşitli bilgiler bulunur. Emeklinin maaşını aldığı banka, maaş katsayısı, maaş miktarı, zam dönemlerinde maaşa uygulanan zamlar ve saire pek çok detaya ulaşmak mümkündür.

Örneğin 4 C (Emekli Sandığı) kapsamında emekli maaşı alan bir vatandaş 4 A maaş bordrosu sorgulama seçeneği ile işlem yapamaz. Emekli maaş bordrosunu sorgulamak isteyen vatandaşların kullanması gereken linkler, emeklilik türlerine göre şunlardır:

  • 4 A: https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi
  • 4 C: https://www.turkiye.gov.tr/4c-emekli-aylik-bilgisi  
  • 4 B: https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-bilgisi
Editör: TE Bilisim