Gökhan Yılmaz / Özel Haber

Emanuel Pietrobon tarafından analizde, Türkiye’nin Afrika’daki faaliyetleri değerlendirildi.

Türkiye Afrika’yı fethedecek” başlıklı analizde, Türkiye’nin 2011’den bu yanda dikkat çekici ve yoğun bir yatırım hamlesi başlattığı ve sadece 10 yılda 100 yıldır bölgede olan İtalya’nın etkilerini aşındırdığı belirtildi.

Türkiye, ciddi bir kıtlık yılı olan 2011'den bu yana dikkat çekici ve yoğun bir şekilde yatırım yapmaya başladı ve sadece on yılda bir yüzyılı aşkın İtalya üstünlüğünü aşındırdı" denildi.

İTALYA’NIN ÜSTÜNLÜĞÜ KALMADI

Türkiye için ‘Osmanlılar’ tabirini kullanarak Türkiye’nin tarihi misyonuna da atıfta bulunan Pietrobon, "Osmanlılar, Akdeniz'i çevreleyen Arap limanlarından Sahel'e ve Afrika Boynuzu'ndan Ümit Burnu'na kadar inşa ettikleri kara kıtaya, Erdoğan liderliğindeki Türkiye ile yeniden girdi" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ETKİSİNİ ARTTIRDI

Analizinde Türkiye’nin Batı Afrika'daki Çad, Fildişi Sahili , Gambiya, Ekvator Ginesi, Mali , Moritanya , Nijer , Nijerya ve Togo gibi jeo-stratejik ve siyasi açıdan en önemli tiyatrolara iş ziyaretleri düzenlediğini belirten Pietrobon, 2002’de 12 olan büyükelçilik sayısının 42’ye yükseldiğini, TİKA, AFAD, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Türkiye Diyanet Vakfı, Türk Hava Yolları gibi kurumlarla da kültürel faaliyetler yürütüldüğüne dikkat çekti.

AfrikaTürkleştiriliyor
Bölge halklarında Emperyalist Fransa’ya karşı bir öfke birikimi olduğunu, Türkiye’nin de bunu kendi lehine kullandığına işaret eden Pitrobon, Fransa Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron’un daha önce, “Türkiye’yi Fransa’ya karşı nefretin artmasından” sorumlu tuttuğunu da hatırlattı. Fransa’nın FransAfrika’da (Fransa'nın Sahra altı Afrika'daki eski Fransız ve Belçika kolonileri üzerindeki etki alanı) hiç bu kadar etkisiz kalmadığına dikkat çeken İtalyan analist, Çin’in ve Rusya’nın bölgedeki etkisinin arttığını fakat Türkiye’nin yavaş ve emin adımlar attığını belirtti. Pierboton, Sahel ve Batı Afrika’nın Türkleştirilme riskiyle karşı karşıya olduğunu da belirterek, bölgedeki Türk varlığının Avrupa için büyük risk taşıdığını aktardı.
Editör: TE Bilisim