Kredi kartıyla sigorta primi ödeme işlemi yapmak mümkündür. Bunun için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmî web sitesini ziyaret etmek gerekir. SGK prim borcu olup olmadığını sorgulamak ve eğer borç varsa kredi kartıyla SGK ödeme işlemi gerçekleştirmek için kullanılması gereken bağlantı şudur:

·         https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/ 

Bu bağlantı üzerinden açılacak olan sorgulama ekranında ilgili kişinin adı – soyadı ve TC kimlik numarası otomatik olarak görünecektir. Fakat bunun için ilk olarak E Devlet kullanıcı bilgileri ile sisteme giriş yapmak lazımdır.

Sigorta prim borcunu sorgulayacak olan vatandaşı ilgilendiren kutucuklar, “Sorgu Türü” ve “Sorgu Tipi” kutucuklarıdır. Bu bölümleri gereken şekilde doldurmak gerekir. Örneğin “Sorgu Türü” alanından seçilebilecek olan seçenekler arasında “4 / 1 – A İşveren Tahsilatları”, “4 / 1 – B Kendi Nam” ve “Hesabına Çalışma Tahsilatları - Diğer Tahsilatlar” mevcuttur. Bunlardan hangisi gerekiyorsa o seçenek seçilmelidir.

Bir alttaki kutucukta ise Bağ – Kur Cari Dönem, Bağ – Kur Geçmiş Dönem, İsteğe Bağlı Yapılandırma Tahsilatı, Yapılandırma Tevkifat IPC Tahsilatı ve bunun gibi diğer bazı yapılandırma tahsilatları mevcuttur. Sorgu türü ve sorgu tipi seçildikten sonra “Borç Sorgula” butonuna tıklanır. Eğer borç var ise ödeme yapmak için bir sonraki sayfaya geçilir. Banka kartlarının ödeme işlemlerinde alacağı komisyon oranlarına dair bir bilgilendirme ekranı açılacaktır. Buradan kendi kartınızın tahsil edeceği komisyonu öğrenebilirsiniz. Daha sonra ise kart bilgileri ile ödeme gerçekleştirilir. İnternetten sigorta borcu ödeme bu kadar kolaydır. 

SGK Primleri Hangi Bankaya Yatıyor?

Sigorta primlerinin yatırıldığı bankalar Vakıfbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankasıdır. Fakat internet üzerinden sigorta primi yatırılırken diğer pek çok bankanın hesapları kullanıma açıktır. Kredi kartıyla SGK ödeme işlemleri ise 7 / 24 internet üzerinden, belli komisyon ücretleri karşılığında yapılabilir.

İsteğe Bağlı Sigorta Primi Hangi Bankaya Ödeniyor?

İsteğe bağlı olarak yapılan sigortanın primleri de diğer sigorta türleri ile aynı şekilde ödenir. Sigortanın türüne göre prim ödemesi yapma konusunda bir farklılık mevcut değildir. İlgili bağlantıyı kullanarak herkes sigorta prim ödemelerini internet üzerinden rahatça gerçekleştirebilir.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Ödenmezse Ne Olur?

GSS borcu ödenmezse ilgili kişinin malvarlığı hacze uğrayabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, zamanında ödeme yapılması konusunda çok duyarlı olduğu bilinir. Bu durumdan dolayı tüm sigorta primlerinin uygun zamanda ödenmesi ve borçların biriktirilmemesi tavsiye edilir. Aksi halde maddi açıdan zararlı çıkan taraf, borcunu kapatmayıp kurumun işleyişini bozan vatandaş olacaktır.

Bir Kişinin Sigorta Primini Nasıl Öğreniriz?

Birinin sigorta prim miktarını öğrenmek için E Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek bir hizmet yoktur. Herhangi bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının ne kadar sigorta primi ödediğini merak edenler, ilgili kişinin sigorta hizmet dökümüne göz atmalıdır. Fakat E Devlet üzerinden başkalarının bilgilerini kullanıp herhangi bir sorgulamada bulunmak mümkün değildir.

SGK Cari Dönem Borcu Ne Demektir?

Cari dönem sigorta borcu ile alakalı olarak en çok merak edilen şeylerden bir tanesidir. SGK cari dönem ödemesi, halihazırdaki borcu ifade eder. Yani cari borçlar geçmiş borlçların tam zıddıdır.

SGK Ödemeleri İnternetten Saat Kaça Kadar Yapılabilir?

internet üzerinden SGK ödemesi için banka kartlarını kullanmak gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı durumdaki bankalar, çeşitli anlaşmalar gereği belli saatlerde işlem kabul etmez. Bu saat aralığı genel olarak 23:00 ile 02:00 arasıdır. Söz konusu zaman aralığı dışındaki tüm zamanlarda kredi kartıyla SGK ödeme işlemlerini yapmak mümkündür.

 

Editör: TE Bilisim