SGK işe giriş bildirimi işlemlerinin yapılabilmesi için resmî internet sayfası üzerinden hizmet verir. Bu hizmet aracılığı ile vatandaşlar, herhangi bir işe girdikleri zaman gerekli bilgileri sağlayarak kuruma bildirimde bulunabilirler. Ayrıca işe giriş bildirgesinin kuruma iletileceği süreç önemlidir. SGK işe giriş bildirgesi için 15 gün ya da 30 gün dahilinde bildirim oluşturulmasını talep eder. Fakat bu süre zarfları çalışan vatandaşların durumuna göre belirlenir. Yani her isteyen işe girdikten sonraki 30 gün içinde bildirge veremez.

5510 Sayılı Kanun’un belirlemiş olduğu hükümlere göre, işe girdikten sonraki 30 gün içinde bildirgesini sunması gerekenler şöyledir:

  • Eşinin dükkanında ücretsiz olarak çalışan bir diğer eş.
  • Birinci, ikinci ve / veya üçüncü dereceden birbirine yakın olup da aynı ev ortamında herhangi bir iş icra edenlerin her biri.
  • Ev içi hizmetlerde çalışanlar.
  • Er ya da erbaş kademesinde askerlik vazifesi yapanlar.
  • Yedek subay ve yedek astsubay okulunda öğrencilik yapanlar.
  • Resmî olarak bir işe kazandırılmakta olan hasta – malul vatandaşlar.

Bu vatandaşlar, herhangi bir işe başlamaları durumunda 30 gün geçmeden ilgili bildirimi oluşturmakla mükelleftir. Bunların haricinde kalan herhangi bir durumdaki diğer vatandaşlar ise en geç 15 günlük süreç içerisinde işe giriş bildirgesini vermek zorundadır; örneğin bir mesleği muhasebecilik, temizlikçilik, yöneticilik, berberlik, kasaplık ya da doktorluk olan herhangi bir vatandaş, işe girdikten sonraki 15 günde bu bildirimi kuruma iletmelidir.

SSK Giriş Bildirgesi Nasıl Verilir?

İşe giriş belgesi almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesine giriş yapmak gerekir. Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/SigortaliTescil/amp/loginldap bağlantısı kullanılmalıdır. Bağlantıyı açtıktan sonra kullanıcı adı, sistem şifresi ve işyeri şifresi bilgilerini ilgili kutucuklara yazarak sisteme giriş yapılır. Bu bilgiler, E Devlet bilgileri ile karıştırılmamalıdır. Yani E Devlet şifresini kullanarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sayfasına giriş yapılmaz. Açılan ekranda istenecek olan giriş bilgilerini, personelin işe giriş işlemlerini gerçekleştiren muhasebeci doldurur. Yani işe giriş bildirgesini hazırlayacak olan taraf personel değil, personelin bünyesinde çalışmaya başlamış olduğu işyeridir.

Giriş yapıldıktan sonra açılan sayfanın sol alt tarafındaki satırın en yukarısından “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” yazılı butona tıklamak gerekir. Giriş işlemleri yapılan personelin TC kimlik numarasını yazarak bir sonraki sayfaya geçilir. Daha sonra ulaşılmış olan ekranda ise çeşitli bilgiler istenecektir. Söz konusu personelin işe giriş tarihi, sigorta kolu, meslek türü gibi bazı bilgiler sisteme eklenir. Onaylama butonuna bastıktan sonra, bilgileri sisteme girilmiş olan personelin işe giriş bildirgesi tamamlanır. Sonuç ekranı üzerinden ise bu belgeyi yazdırmak mümkündür. Bu şekilde SGK işçi girişi tamamlanır. Personel, belgenin çıktısını işyerinden alabilir.

Resmi Tatil Gününde İşe Giriş Yapılır Mı?

Resmi tatilde SGK girişi yapmak mümkün değildir. Girişin sistem üzerine doğru bir şekilde işlenebilmesi için iş günlerinde bildirim yapmak gerekir. Aksi halde SGK işe giriş bildirgesi usulüne uygun olarak tebliğ edilmediği için ilgili işletmeye cezai yaptırım uygulanabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web sitesi üzerinden giriş işlemleri sağlanırken tarih detayına çok dikkat etmek gerekir.

Aynı Gün İçinde Sigorta Girişi Yapılır Mı?

Aynı gün içinde işe giriş bildirgesi vermek doğru değildir. Sosyal Güvenlik Kurumu, işe girmiş olan bir personel için, işe giriş tarihinden en az bir gün önce bildirimde bulunulmasını tavsiye eder.

 “Sigorta Girişim Var Mı? Nasıl Öğrenebilirim?”

Sigorta girişi sorgulama için E Devlet kullanılabilir. 4 A, 4 B ya da 4 C türündeki sigorta kollarına göre sorgulamalar kısa sürede yapılabilir. Açılacak olan sayfalarda sigorta durumuna ilişkin detaylı bilgiler bulunacaktır. Yani her işçi, SGK işe giriş bildirgesi hakkında sorgulama gerçekleştirebilir.

Editör: TE Bilisim