İşsizlik belgesi alma işlemleri çoğu zaman çalışma belgesi alma ile karıştırılabilir. Fakat bu ikisi birbirinden tamamen farklıdır. Bir vatandaşın herhangi bir işte çalışmıyor olduğunu belgeleyen evrakı Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile almak mümkünken, çalışma belgesi bünyesinde çalışılan işyerinden alınır. Ayrıca bu belgenin resmî adı Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi’dir. Çalışmıyor belgesi üzerinde yer alan bilgiler ise şöyledir:

·         Belge sahibinin adı, soyadı ve TC kimlik numarası

·         4 A / 4 B / 4 C gün sayısı

·         Belgenin düzenlendiği tarih itibariyle vatandaşın çalışmıyor olduğunu beyan eden ibare

Bu bilgilerin yer alacağı belge, işsiz olan vatandaşların işsizliklerini resmiyete kavuşturur. Ayrıca sigorta primi ödenen gün sayılarının listeli halde görülebilmesi de belgenin bir diğer detayıdır. Söz konusu belgeyi görüntülemek ve hatta PDF olarak bilgisayar ortamına indirip çıktısını alabilmek için https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kayit-belgesi-sorgulama bağlantısını kullanmak gerekir. Bu bağlantı üzerinden E Devlet sistemine giriş yapmak, sorgulama sayfasına ulaşmaya yetecektir.

Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Ne İşe Yarar?

Herhangi bir yerde çalışmadığına dair belge ibraz etmenin gerekebileceği bazı durumlar vardır. Örneğin işsizlik ödeneği başvurularında bu belge gerek olabilir. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre E Devlet üzerinden hazırlanıp vatandaşlara sunulan ilgili evraklar, vatandaşların halihazırdaki çalışma durumunu belgeleme niteliği taşır. Ayrıca çalışmıyor belgesi, halk arasında işsizlik belgesi gibi daha farklı şekillerde de isimlendirilebilir.

E Devletten Sigorta Başlangıcına Nasıl Bakılır?

Sigorta başlangıcı ve sigorta gün sayısı gibi tüm detaylara E Devlet üzerinden ulaşmak mümkündür. Çalışılmadığına dair düzenlenen belgede de mevcut olan bu bilgiler 4 A, 4 B ya da 4 C hizmet dökümleri aracılığı ile görüntülenebilir. E Devlete giriş yapıldıktan sonra aramalar bölümüne gelerek “hizmet dökümü” yazmak ve sigorta kollarından ilgili olanını seçerek sigorta geçmişine göz atmak mümkündür. Ayrıca sigorta durumu sorgulama yaparak da işten çıkış tarihinizi görebilirsiniz.

Çalışma Belgesi Nedir?

Çalışan belgesi, Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi ile karıştırılmaması gereken bir başka belge türüdür. Bu belgeyi işverenler personellerine verir. Belge üzerinde, adına düzenlenen personelin işyerindeki statüsü, işe giriş ve çıkış tarihleri gibi bilgiler mevcuttur.

Çalışma Belgesi Ne İşe Yarar?

Çalışma belgesi, işten ayrılmış olan bir işçinin bir nevi referans olarak eski işvereninden talep edebildiği belgenin adıdır. İş sahibinin, eski işçisi adına bu belgeyi düzenleyip teslim etmesi gerekir. Ayrıca belgenin kullanım amacı genel olarak, yeni iş başvuruları sırasında geçmiş deneyimleri karşıya sunabilmektir. Yani çalışma belgeleri, özgeçmişteki bilgilerin resmî dayanağı sayılabilir.  

Çalışma Belgesi E Devletten Alınır Mı?

Bir vatandaşın sigorta durumuna ya da çalışıp çalışmama durumuna dair E Devlet üzerinden pek çok hizmet alınabilir. Fakat çalışma belgeleri E Devletten alınamaz. Çünkü bu belgeler sadece belli çalışma dönemlerini belgeleyebildiğinden, bizzat eski işyerine başvuruda bulunarak alınabilirler. Örneğin bir vatandaş son 3 yıl boyunca bir işyerinde çalışıp oradan ayrılmış ise oradaki iş sürecine dair çalışma belgesini özel olarak o işletmeden temin eder. Bunun yanı sıra çalışmıyor belgesi E Devletten alınabilir. Yani E Devlet üzerinden temin edilebilen ve iş durumunu gösteren diğer belgeler bu belgeden farklıdır.

 

 

 

Editör: TE Bilisim