Durim Abazi / Özel Haber

Sırp faşist liderlerin ‘Büyük Sırbistan’ kurma hayali ve çabaları dur durak bilmiyor. Ancak ‘Sırp Dünyası’ hayali hep başkalarının toprakları üzerine kurulmaya çalışılıyor. Son haftalarda önce Slovenya sonra da Almanya ve Fransa tarafından sunulduğu iddia edilen bazı gayri resmi belgeler (Non-paper) de Sırp çetniklerin bu hayalinden vazgeçmediğini gösteriyor. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, ne kadar bu “Non-paper”lardan haberi olmadığını savunuyorsa da yaptığı açıklamalar onun ve Rusya’nın bu olayın arkasında olduğunu açıkça gösteriyor.

‘BALKANLAR’DA BARIŞ’

Sırbistan İçişleri Bakanı Vulin de, yaptığı açıklamada, Balkanlar’daki Sırpların birleşmesinin başladığını ve buna kimsenin engel olamayacağını ileri sürdü. Sırp İçişleri Bakanı Vulin, Almanların birleşmesini kimsenin umursamadığını ve bu sebepten ötürü İkinci Dünya Savaşı’ndan geriye kalan sorunların gözden geçirilmesine son verildiğine dikkat çekti. Vulin, “Ancak Sırpların bir çatı altında yaşamak istemeleri herkesi endişelendiriyor” ifadelerini kullandı. Vulin, hezeyanlarını şöyle sürdürdü; “Büyük Sırbistan kurulması, ‘Büyük Arnavutluk’un’ yayılmasını durdurarak ulusal soruna çözüm getirecek. Bölgede Sırplara karşı bir daha katliam yapılamayacak. Ayrıca Balkanlarda uzun vadeli barışı garanti edeceğine inanıyorum.” Vulin, Cumhurbaşkanı Vuçiç ile silah arkadaşı olduklarını ancak bazen aynı düşünmediklerini söyledi.

‘OSMANLI HAKİMİYETİ ALTINDA YAŞADIK’

Vulin, Avrupa Birliği çatısı altında yaşanacağı ve bu yüzden Sırp devletinde toplanmaya gerek olmadığı yönündeki söylemlerin kulağına geldiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şekilde yüzyıllardır Osmanlı İmparatorluğu, on yıllardır da Avusturya-Macaristan’da ve Üçüncü Reich’in hakimiyeti altında yaşadıklarımız unutuldu.”

Editör: TE Bilisim