Sigorta birleştirme işlemleri gerçekleştirilerek, çalışma hayatı boyunca 4 A, 4 B ve / veya 4 C kapsamında olmuş olanların emeklilik süreci başlatılır. Yani sigortalı olarak birden fazla güvence türüne bağlı olanlar; örneğin bir süre 4 A kapsamında çalışırken bir süre ise 4 B kapsamında çalışmış olanlar, emekli olabilmek içi SGK hizmet birleştirme işlemini yapmak zorundadır. Çalışma hayatı boyunca tek bir güvence türüne bağlı olanlar; örneğin sadece 4 A, 4 B, ya da 4 C kapsamında çalışmış olanların hizmet birleştirme gibi bir işlem yapmasına gerek yoktur.

Sigorta kapsamındaki hizmetlerin birleştirilmesi, kişinin hangi kurumdan emekli olacağıyla alakalı bir durumdur. Yani bunu yapabilmek için tüm emeklilik şartlarının sağlanıyor olması ve emeklilik sürecine en fazla 1 yıl kadar süre kalmış olması gerekir.

Hem Bağkur Hem Sigortadan Emekli Olunabilir?

Aynı anda Bağkurdan ve SSK’dan emekli olma durumu söz konusu değildir. Hangi kapsamda emekli olunacağını öğrenmek için 4 A, 4 B ve 4 C kapsamındaki sigorta primi ödenen gün sayılarından hangisinin en fazla olduğunu bilmek gerekir. Örneğin her üç sigorta kapsamında da çalışmış olan bir kişinin prim ödemesi yaptığı gün sayısı 4 A’da yani SSK kapsamındaki sigortalılık süresinde daha fazla ise; söz konusu vatandaş SSK üzerinden emekli olacaktır.

Hangi kapsamda prim ödenen gün sayısı daha çok ise vatandaş o kanaldan emekli edilir. Hizmet birleştirme işlemi de emeklisi olunacak güvencenin özellikleri üzerinden, resmi kurum aracılığıyla yapılır. Bunun için ilgili kuruma başvuru yapılmalı ve güncel olarak istenen belgeler temin edilmelidir. Hangi sigorta kapsamındaki gün sayısının fazla olduğunu merak edenlerin kendileri adına sorgulama yapabilecekleri bağlantılar ise şunlardır:

  • 4 A Hizmet Dökümü Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu
  • 4 B Hizmet Dökümü Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi
  • 4 C Hizmet Dökümü Sorgulama: https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu

Ayrıca SGK hizmet birleştirme süresi, ilgili kurumlar tarafından emekliliğe dair hesaplamaların gerçekleştirildiği süreyi ifade eder. Bu konuda kesin bir bilgi mevcut değildir. Fakat hizmet birleştirme işlemlerinin en az 1 hafta süreye mâl olması beklenebilir.

E Devletten Hizmet Birleştirme Nasıl Yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun E Devlet üzerinde verdiği pek çok hizmet mevcuttur. Fakat internetten hizmet birleştirme gibi bir işlem yapabilmek henüz mümkün değildir. Yani E Devlet üzerinden SGK hizmet birleştirmesi yapılamaz. Çünkü E Devletin vermekte olduğu böyle bir hizmet bulunmaz. Bunun için ilgili kuruma bizzat başvuruda bulunmak, gerekmesi halinde dilekçe yazmak gerekir.

Hizmet Birleştirme Başvurusu Nereye Yapılır?

Sigorta birleştirme için başvuru yapılacak olan kurum Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Vatandaşların emekliliğine dair tüm işlemler bu kurum tarafından yürütülür. Fakat başvuru yapan vatandaşların emeklilik durumları birbirinden farklı olabilir. Örneğin Bağkur kapsamındaki hizmet süresi fazla olanlar Bağkur’a, SSK kapsamındaki hizmet süresi fazla olanlar SSK’ya ve Emekli Sandığı kapsamındaki hizmet süresi fazla olanlar Emekli Sandığı’na tabidir. Fakat hizmet birleştirme işlemleri için başvurulacak tek kurum SGK’dır.

Hizmet Birleştirme Dilekçesi Nasıl Yazılır?

SGK hizmet birleştirme işlemleri öncesinde dilekçe talep edebilir. Bu dilekçede belli başlı taleplerin ifade edilmesi ve bilgilerin sunulması gerekir. İnternet üzerinden söz konusu dilekçeye dair verilen bilgilerin pek çoğu ise tamamen tahmin ürünüdür.

Yani SGK’nın bu resmî işlemler için hangi şablonda bir dilekçe isteyeceğini ancak söz konusu kurumdan öğrenmek mümkün olur. Sigorta birleştirme dilekçesi yazmak isteyen vatandaşlar, internet sitelerinde gördükleri dilekçe önerilerine uyup bir dilekçe hazırlamadan önce kuruma başvurmalı ve durumlarını dile getirmelidir. Dilekçe yazma aşaması daha sonra kurum yetkililerinin talimatlarına uygun şekilde yapılır.

Editör: TE Bilisim