Türk savaş insansız hava araçlarının teröre karşı mücadelede ve Suriye, Libya ve Güney Kafkasya'daki çatışma bölgelerinde oyunun kurallarını değiştiren rolü, onları dünya çapında üne kavuşturdu. Türk insansız hava araçlarının taktiksel etkinliği, muharebe uçaklarının modern savaşı değiştirdiğini etkileyici bir şekilde gösterdi. Doktor Harun Muzaffer, Global Village Space haber sitesine İHA'ların bugünün savaşlarında nasıl devrim niteliğinde olduğunu ayrıntılarıyla anlattı. 

İHA'LARI BENZERSİZ KILAN "ERDEMLİ AMAÇLARI"

Doktor Muzaffer, Global Village Space'e savaşlarda insansız hava araçlarının kullanımının arttığını belirterek Türk insansız hava araçlarının durumunu benzersiz kılan niteliğin erdemli amaçlara ulaşmak için sıcak çatışmalarda kullanıldığını söyledi. İHA'ların terörle baskı ve saldırı güçlerine karşı mücadelede sivil can ve mal kaybına hiç uğramadan ve asgari kayıplarla evrensel hukuk ilkelerine azami saygı ile konuşlandırıldığını vurguladı.

PKK İLE MÜCADELE ERDEMLİ AMAÇLARA ÖRNEK

Terörizmle mücadelede İHA'ların kullanılmasına dikkat çeken Doktor Muzaffer, özellikle ABD dahil birçok ülke tarafından uluslararası terör örgütü olarak listelenen PKK'nın barbar terörizmine karşı mücadelede kullanıldığını ifade etti. Türkiye'nin terörle savaşını, İHA üretiminin arkasındaki temel güç olarak değerlendiren Doktor, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en az can ve mal kaybıyla teröristleri etkisiz hale getirdiğini söyledi. 

"ZEYTİN DALI HAREKATINDA HAYATİ ROL OYNADI"

Doktor Muzaffer, İHA'ların Zeytin Dalı Harekatı'ndaki katkısını şöyle dile getirdi:

"2018 yılında Zeytin Dalı Harekatı sırasında Türk insansız hava araçları, Afrin bölgesinin Suriye'nin kuzeyindeki PKK / YPG ve DEAŞ teröristlerinden kurtarılmasında hayati bir rol oynadı. Büyük doğruluk ve hassasiyete sahip TB2 insansız hava araçları, bölgedeki sivillerin mülkleri ve yaşamları üzerindeki felaket etkisini en aza indirerek teröristlere karşı hızlı ve kesin bir zafer kazandı."

"İDLİB GÜVENLİ BİR LİMAN HALİNE GETİRİLDİ"

"Mart 2020'de yenilikçi bir drone operasyonu başlatan Türkiye, Suriye saldırısını durdurmayı başardı ve İdlib'i göçmenler için güvenli bir liman haline getirdi. İdlib, göçmenler için güvenli bir bölge olarak güvence altına alınmasaydı, büyük bir göçmen krizini tetiklerdi."

AZERBAYCAN'A DA DERMAN OLDU

Türk insansız hava araçlarının Ermeni işgali altındaki kuvvetlere yönelik etkili ve ahlaki saldırıları Türkiye'nin prestijini ve gücünü yansıttığına vurgu yapan Doktor Muzaffer, "Daha yakın zamanlarda, Eylül 2020'de, Türk insansız hava araçlarının etkin kullanımı, Azerbaycan'ın 1994'ten beri Ermenistan tarafından yasadışı olarak işgal edilen, ancak uluslararası alanda Azerbaycan'ın de jure parçası olarak tanınan Dağlık Karabağ topraklarının kurtarılmasında kilit bir rol oynadı. Azerbaycan ordusuna ait gelişmiş Türk İHA'ları, Ermenistan'ı işgal altındaki Dağlık topraklardan çekilmeye zorlayan Ermeni ordusunun 39 hava savunma sistemine ek olarak, yaklaşık 90 tank, 250 zırhlı araç ve benzer sayıda topçu parçasını imha etti." dedi. 

TÜM DÜNYAYA "ETİK SAVAŞI" ÖĞRETTİ

Türk İHA'larını değerlendirdiği makalesinde Doktor Muzaffer sözlerine şöyle son verdi:

"Türk insansız hava araçlarının teröristlere, saldırganlara ve işgal altındaki güçlere karşı kullanılması, yapay zekanın evrensel yasal ve ahlaki değerlere saygı gösteren sorumlu bir devlet tarafından kontrol edilip kullanıldığında erdemli olanı elde etmeyi öğretmekte. insanların canını, toprağını ve mülkiyetini koruma amaçları."

Editör: TE Bilisim