Ceyhun Aşirov / Özel Haber

ABD ve Rusya arasındaki gerilim devam ederken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ukrayna’yı ziyaret etti. Kiev temaslarına Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Kuleba ile görüşerek başlayan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’le de görüştü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Blinken, ‘Kiev ile güçlü ortaklığı daha da geliştirmek için buradayım” dedi.

REFORMLARA RUS ENGELİ

Blinken, “Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğimizi sürdüreceğiz” sözleri ile de bölgedeki krizin tırmanacağının işaretlerini verdi. Blinken Ukrayna'da yapılan reformlar konusuna da değinerek, Kiev ile Batı Bloku arasındaki entegrasyonun daha da gelişeceğini belirtti. Ukrayna’da yapılan reformlara Rus yanlısı oligarkların karşı çıktığını belirten Blinken, ülkede devam eden köklü değişimi desteklerini de sözlerine ekledi.

ABD KATILIMI DESTEKLİYOR

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada Ukrayna’nın NATO’ya katılımı konusunda yol haritasının hazırlanması konusunda mutabakata varıldığını söyledi. Yermak açıklamasında, "ABD, Ukrayna'nın NATO'ya katılımı için eylem planı hazırlanmasını güçlü bir şekilde destekledi" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Zelensky ise Ukrayna'nın NATO'ya katılımı konusunda detay vermese de, "Biz ittifak meselesinden ve Ukrayna ile ABD arasında ikili ilişkiler ile ilgili çok ciddi anlaşmadan bahsettik. Ancak şimdilik detaylar hakkında konuşmak henüz erken" açıklaması yaptı.

RUSYA ÇEKİLMEDİ

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'de düzenlenen AB savunma bakanlarının toplantısına gelirken yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna sınırı ve Kırım'a yaptığı askeri yığınaktan sonra bir grup askerini çektiğini ancak on binlerce askerin hala bölgede bulunduğunu söyledi. Stoltenberg, Rusya'nın Karadeniz'de bazı kısıtlamalar yaptığını, Kerç Boğazı'ndan Azak Denizi'ne girişi kısıtladığını belirterek "NATO bu nedenle ihtiyatlı olmak ve gelişmeleri yakından takip etmek zorunda." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim