Sümeyye Aksu / Özel Haber

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Keskin, egzersizin çoğu hastalıkta olduğu gibi koronayla mücadelede de can simidimi olduğunu söyledi. Keskin, egzersizin kalp-damar hastalığı, hipertansiyon, diyabet, insülin direnci, metaboliksendrom, felç, Alzheimer ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığı önlediği ve iyileşme süreçlerine olumlu etkisi olduğunu belirtti. Kovid-19 pandemisiyle tanıştıktan sonra ise hastalıktan korunmak, bulaşma durumunda olabildiğince hafif semptomarla atlatmak için çözümler aradıklarını vurgulayan Doç. Dr. Keskin, yapılan araştırmalar ve çalışmaların oldukça sevindirici sonuçlar ortaya koyduğunu dile getirdi.

EGZERSİZİN OLUMLU ETKİLERİ

  • *Egzersizler beynimizdeki hormonal dengeyi olumlu yönde etkiliyor. Serotonin ve endorfin miktarını arttırarak mental sağlığımızı koruyor. Mutluluk ve huzur sağlayarak stresle daha kolay baş etmemizi sağlıyor.
  • *İyi bir uyku sağlığımızın temeli. Egzersiz yapan bireylerin uyku kalitesi artıyor. Düzenli ve dengeli bir uyku da bizi birçok hastalıktan koruyor.
  • *Egzersiz vücudumuzda stres anında sertleşen kaslarımızın gevşemesini sağlıyor. Özellikle omuz, boyun ve sırtkaslarınıgüçlendirerekkaygıyı derinleştiren vücut ağrılarının önüne geçiyor.
  • *Düzenli egzersiz yapan bireylerin kalp fonksiyonları düzeliyor, kalp duvarlarının sertleşmesini ve kalpte gevşeme bozukluğu oluşmasını engelliyor. Kalp damarlarının sertleşmesini ciddi olarak yavaşlatıyor, kalp damarlarında zamanla oluşabilecek plakların yırtılmasını engelleyerek kalp krizi riskini ciddi oranda azaltıyor.
  • *Beslenmeden bağımsız olarak iyi bir egzersiz programı ile iyi kolesterol olarak bilinen HDL miktarını arttırıp, kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi ve trigliserid miktarını düşürüyor. Kan yağlarındaki bu değişim de kalp, beyin, göz, böbrek ve karaciğer sağlığımızın korunmasında fayda gösteriyor.
  • *Egzersiz vücuttaki antioksidan mekanizmaları güçlendirerek bağışıklık sistemimizi kuvvetlendiriyor. İyi bir egzersiz tüm takviye ürünlerden daha etkili bir bağışıklık sistemi güçlendiricisi.
  • *Normalde çok düşük kapasitede kullandığımız akciğerlerimizin egzersizle en fazla oksijen karbondioksit değişim kapasitesine sahip alt lobların daha iyi havalanmasını sağlayarak solunum yoluyla ilişkili birçok enfeksiyondan korunuyoruz.
  • * Kovid-19’un obezite hastaları üzerindeki riski çok daha yüksek. Egzersiz ile metabolizma hızı artıyor, insülin direnci azalıyor ve kilo vermek kolaylaşıyor. Verilen kilolarla da organlarımızın çevresindeki viseral yağ dokusunun azalması bizi Kovid-19 dahil birçok hastalıktan koruyor.

Yoğun bakım ihtiyacı ortadan kalkıyor

Doç. Dr. Keskin, “50.000 kişi üzerinde yapılan çalışmaya göre düzenli egzersiz yapmak hastalığın seyrini ciddi olarak iyileştiriyor. Düzenli egzersiz yapan bireyler hiç yapmayanlara göre hastaneye daha az yatırılıyor ve yoğun bakım ihtiyacı olmuyor” diye konuştu. Düzenli egzersiz için kritik eşiğin haftalık 150 dakika olduğunu söyleyen Doç. Dr. Keskin, haftada 5 gün yapılan 30 dakikalık egzersizin, altta yatan hastalıklar, obezite ve sigara tüketiminden bağımsız olarak da faydasının devam ettiğini vurguladı.

Ölüm riski 4 kat düşüyor

Yapılan bir diğer araştırmaya göre de düzenli egzersiz yapıyor olmak-tan ziyade egzersizde harcanılan efor arttıkça hastalık üzerindeki etkisinin de arttığı belirtildi.

Doç. Dr. Keskin, “ İngiltere’de 400.000 yetişkin üzerinde yapılan çalışmaya göre tempolu yürüyüş yapanların yavaş hız-da yürüyüş yapanlara göre bu hastalıktaki ölüm riskini 4 kat düşürdüğü gördük” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim