Çernobil Nükleer Santrali'nin patlamasından 35 yıl sonra,  dünya tarihine damga vuran felaketle ilgili korkutan açıklamalar geldi. Uzmanlar Çernobil'de içten içe nükleer reaksiyonlar yaşamaya devam ettiği uyarısını yaptı.

KÖZ HALİNDE YANMAYA BAŞLADI

Araştırmacılara göre; nükleer santralin yıkıntılarının altında bulunan uranyum yakıtı reaksiyon göstererek 'alevlenmeye' başladı. The Sun'ın haberine göre; bu durum tekrar felaketle sonuçlanabilecek bir kazaya dönüşme potansiyeli taşıyor. Bilim insanları bu bir anda devreye girip 'köz' halinde yanmaya başlayan parçacıkların kendi kendine sönümlenip sönümlenmeyeceğini araştırıyor.

İNCELEME ALTINA ALINDI

Sheffield Üniversitesi'nden nükleer kimya uzmanı Neil Hyatt yaptığı açıklamada oluşan bu tehlikeli durumu 'mangaldaki közlere benziyor' diyerek tanımladı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bulunan Nükleer Reaktör Güvenlik Enstitüsü'ndeki uzmanlar ise bu 'kaçak' nükleer reaksiyonları inceleme altına aldı ve güçlü bir şekilde arttığını açıkladı.

Ancak buradaki bu hızlanma kontrol altında tutulabilecek kadar yavaş. Bu da bilim insanlarına durumun yeni bir felakete yol açacak kadar tehlikeli olup olmadığını ve nasıl önleneceğini araştırma konusunda en azından birkaç yıl zaman tanıyabilecek.

200 BİN İNSAN ÖLMÜŞTÜ

35 yıl önce 26 Nisan 1986'da, o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne olmuştu.

Oluşan nükleer serpinti Kuzey İrlanda, İngiltere ve Karadeniz'e kadar yayılmış, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birçok ülkeyi etkilemişti. Çernobil nükleer faciası bazı araştırmalara göre yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep oldu.

Editör: TE Bilisim