Candan MERT-İSTANBUL

İsrail polisi, işgal altındaki Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da cemaate saldırdı. Mescid-i Aksa, Şam Kapısı ve Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarda 205 kişinin yaralandığı bildirildi.

ZULÜM HİÇ AZALMADI

Hain saldırı, akıllara 9 Nisan 1948’de Deir Yasin köyünde gerçekleştirilen katliamı akıllara getirdi. Katliamda 254 Filistinli sivil katledilmiş, ardından 1948’in Mayıs ayında Filistin topraklarında Batı desteği ile İsrail kurulmuştu. Katil İsrail’in zulmü 1948 yılından sonra her geçen gün daha da katlandı.

TWİTTER'DA GÜNDEM OLDU

Sosyal medya platformu Twitter’dan #WeCantBreatheSince1948 (1948’den beri nefes alamıyoruz), #MescidiAksa , etiketleriyle Müslüman halkının ilk kıblesi olan Kudüs için kampanya başlatıldı. Etiket çalışması kapsamında birçok kesimden İsrail hükümetine tepkilerin çığ gibi büyüdüğü görülürken, kampanya Twitter'da gündem oldu.

AKILLARA 'GEORGE FLOYD' GELDİ

İsrail polisine 7’sinden 70’ine bütün Filistinliler tepki gösterirken, İsrail hükümetinin toplu gözaltılara başladığı bildirildi. İsrail polisinin işgal altındaki Kudüs'te bir Filistinli genci gözaltına alma şekli, ABD'de polisin boynuna bastırıp nefessiz bırakarak ölümüne neden olduğu siyahi "George Floyd" olayını anımsattı.

675 KÖY YOK EDİLMİŞTİ

İsrail'in 15 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu. Günümüze kadar uzanan bu süreçte Filistin topraklarının büyük bölümü işgal edildi, sistematik katliamlarla binlerce Filistinli öldürüldü, bir milyona yakın kişi vatanından sürdü, 675 köy yok edildi ve bazı kentler Yahudileştirildi.

TOPRAKLARIN YÜZDE 85'İ İSRAİL'DE

Nekbe'den bu yana işgali genişleten İsrail, şu an 27 bin kilometrekarelik tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'ine el koymuş durumda. Filistinliler ise bu alanın sadece yüzde 15'ini kullanabiliyor.İsrail ayrıca 1967 yılında işgal ettiği Kudüs ve Batı Şeria'da da yasa dışı Yahudi yerleşim birimi inşaatlarına devam ediyor.

HALK BİR GÜNDE GÖÇMEN OLDU

Yüz binlerce Filistinlinin yurtlarından sürülerek bir günde "göçmen" konumuna düştüğü günü Nekbe olarak adlandıran ilk kişi ise Arap ulusalcılığının en önemli teorisyenlerinden Suriyeli tarihçi Konstantin Zurayk olarak biliniyor.

Zurayk'ın "Nekbe Ne Anlama Gelir?" adlı kitabının yayınlanmasının ardından bu isim 15 Mayıs'la özdeşleşti. Dünyanın dört bir yanında her 15 Mayıs'ta Nekbe protestoları düzenleniyor.

Öte yandan İsrail'in 9 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 milyonu, 1948 yılındaki savaş ve işgale rağmen yurtlarında kalarak İsrail vatandaşı olan Filistinlilerden oluşuyor. Tel Aviv yönetimi, söz konusu Filistinlileri "İsrailli Araplar" diye tanımlıyor.

 

Editör: TE Bilisim