Ramazan Bayramı bu yıl da pandemi gölgesinde yaşanıyor. Ramazan Bayramı için beslenme önerilerinde bulunan Uzm. Dyt. Nursena Ardalı, "Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzenimiz ile yavaşlayan metabolizmamızı yeniden eskiye döndürme vaktimiz geldi. Bayramı toparlanma dönemi olarak düşünebiliriz. Bu nedenle Ramazan Bayramı’nda yeterli ve dengeli beslenme büyük öneme sahiptir" dedi. Uzm. Dy. Nursena Ardalı, Ramazan Bayramı’ndaki beslenme düzenine ilişkin Diriliş Postası’na açıklamalarda bulundu.

BAYRAMI SAĞLIKLI ATLATMAK MÜMKÜN

Uzm. Dyt. Ardalı, Ramazan ayında değişen beslenme düzenini eskiye döndürme vaktinin geldiğini söyleyerek, "Ramazanda uzun süren açlık ve öğün sayısının azalması nedeniyle metabolizmanın yavaşlamasına bağlı hızlı kilo artışı olabilmektedir. Yemek çeşitlerinin ve porsiyonlarının, şeker ve şekerli besinlerin tüketiminin artması, tartıda sürprizle karşılaşmanıza sebep olabilir. Fakat bayramı sağlıklı bir şekilde atlatmak mümkün” ifadelerini kullandı.

KAN ŞEKERİ SEVİYESİNDE DALGALANMA

Ramazanda azalan öğün sayısının bayramla birlikte artmasının; mide ağrısı, şişkinlik, hazımsızlık, mide yanması gibi bazı sindirim sistemi şikayetlerine yol açabildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Ardalı, vatandaşları eski beslenme alışkanlıklarına ‘yavaş yavaş dönmeleri’ konusunda uyardı. Uzm. Dyt. Ardalı, "Ayrıca bayramda gelenekselleşen hamur işleri, çikolata, şeker gibi karbonhidrat içeriği ve glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi hem sindirim sistemi rahatsızlıklarına hem de kan şekeri seviyesinde dalgalanmalara sebebiyet verebilmektedir. Kan şekeri dengesizliği hızlı acıkma, halsizlik, yorgunluk ve gerginlik gibi sorunlara neden olabilmektedir" diye konuştu.

ÖĞÜN SAYILARINIZA DİKKAT EDİN

“Ramazan Bayramı’nda eski beslenme alışkanlıklarınıza yavaş yavaş dönün” diyen Uzm. Dyt. Ardalı, “ Bayram sabahı yapacağınız kahvaltınızı hafif, sağlıklı ve yeterli miktarlarda tüketeceğiniz besinler ile geçirin. Metabolizmanızı hızlandırmak için 3 ana 2-3 ara öğün ile başlayın ve günler geçtikçe teker teker ara öğünler ekleyin.

Öğün aralarını en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyin. Öğünlerde meyve, kuruyemiş gibi sağlıklı alternatifler tüketin. Tatlıda porsiyon kontrolünüzü ayarlayın. Şerbetli, hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin” değerlendirmesinde bulundu.

Hafif bir kahvaltı ile başlayın

“Bayram gününe hafif bir kahvaltı ile başlayın” diyen. Uzm. Dyt. Ardalı, “Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinleri tüketmeyin. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Kahvaltıda tam buğday ekmeği, peynir, bol yeşillik, domates, salatalık, zeytin gibi hafif kahvaltılıklar tercih edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

BOL BOL SU TÜKETİN

Uzm. Dyt. Ardalı, "Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, maden suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

Çay, kahve gibi içeceklerin tüketim miktarını sınırlandırın. Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekler çarpıntı, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabileceği için fazla miktarda tüketmemelidirler. Ayrıca imkan oldukça aralarda yeşil çay tüketmeye de devam ederseniz hem iştah kontrolü sağlanmış olur hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz" diye konuştu.

Fiziksel aktiviteyi ihmal etmeyin

“Yasaklarla birlikte hareket etme oranımızda azalma meydana gelmiş olsa da evde elimizden geldiğince egzersiz yapmaya çalışın” diyen Uzm. Dyt. Ardalı, “Her gün düzenli olarak 30-40 dakika boyunca şarkı eşliğinde dans edebilir, şınav-mekik çekebilir veyahut spor videolarına eşlik edebilirsiniz” dedi.

Editör: TE Bilisim