İşgalci İsrail'in Filistin topraklarındaki terörüne dur diyen El Kassam Tugaylarının adı son dönemde oldukça sık duyuluyor. Filistin halkının ve Kudüs'ün onurunu savunan El Kassam Tugaylarına ismini veren İzzet El Kassam kim?

 OSMANLI'YI DESTEKLEYEN MARŞ YAZDI

 Lazkiye’de 1882’de doğan Kassam, El-Ezher Üniversitesinden mezun olduktan sonra vaizlik yaparken İtalya’nın Libya’yı işgali üzerine Osmanlı’yı destekleyen bir marş yazdı, halkı silahlı mücadeleye çağırdı, gönüllü asker ve para toplayarak Türk Ordusuna destek verdi. 

 Trablusgarp’a İtalyan işgaline karşı savaşmak üzere cepheye gideceği sırada Balkan Savaşı çıktığı ve İtalya ile anlaşma yapıldığı için geri dönmek zorunda kaldı.

 TÜRK ORDUSUNA HİZMET VERDİ

  Dünya Savaşı çıktığında Türk Ordusuna yazıldı ve orduda hizmet verdi. Savaş sonrası Fransızlar Suriye’yi işgal ettiğinde Fransızlara karşı direniş örgütleyip mücadele etti. Sonrasındaysa Filistin’e gidip İngiliz işgaline ve Yahudilerin toprak almasına karşı durdu.

1935’te Balfour Deklarasyonu’nun yıldönümünde İngiliz karşıtı genel bir hareket başlattı. İngilizler tarafından karargahının basılması neticesinde şehit edildi ama yaktığı ateşle 1936’da İngilizlere karşı başlayan ilk intifadanın öncüsü kabul edildi.

 İzzettin El-Kassam bölgedeki emperyalist ve siyonist istilaya karşı direnişin öncü isimlerinden olduğu gibi önemli bir fıkıh alimiydi.

Editör: TE Bilisim