Her bir vatandaşın sigorta durumuna, prim ödemesi yapılan gün sayısına ve benzeri sigortalılık detaylarına göre emeklilik dönemleri ve emeklilik maaşları farklı olabilir. Sabit formüller ile hesaplama yapmak ise bu sebepten dolayı yanlış sonuçlar alınmasına yol açabilecek bir durumdur. 4A emekli maaşı hesaplama işlemleri için “https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/” bağlantısı kullanıma açıkken; emeklilik yaşını hesaplamak isteyen 4A’lılar şu bağlantıyı kullanmalıdır: https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/

Bağkur Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

4B emeklilik yaşı hesaplama işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmî web sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir. https://uyg.sgk.gov.tr/EMEKTARWEB/hakKazanma.do bağlantısını kullanarak ulaşılacak olan ekranda gerekli bilgileri sağlamak lazımdır. Emeklilik türü (tam – kısmî), cinsiyet (erkek – kadın), doğum tarihi, maluliyet durumu (evet – hayır), eğer var ise maluliyet oranı (% 40 - % 49 / %50 - % 59 / % 60 ve üzeri), erken yaşlanma durumu (evet – hayır), bakıma muhtaç olan malul evlat (var – yok) gibi çeşitli bilgiler talep edilir.

Sayfanın altında yer alan seçeneği kullanarak, tamamı 3201 sayılı kanuna göre yurtdışı borçlanması ile emekli olmak isteyenler Bağkurlular da hesaplamalarını gerçekleştirebilir. Ayrıca Bağkur emekli maaşı hesaplama işlemi için kullanılması gereken bağlantı ise şöyledir: https://www.turkiye.gov.tr/4b-emekli-aylik-hesaplama

Emekli Sandığı Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emekli sandığı ya da bilinen diğer adı ile 4C için yapılacak emeklilik hesapları için, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun şu hizmeti kullanılabilir:

  • https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/

Form üzerinde yer alan kutucukları gerekli bilgiler ile doldurduktan sonra, 4A ve 4B kapsamındaki hizmetler de hesaplamaya eklenebilir. Bu ise her bir hizmet türü için ayrı ayrı form oluşturma imkanı sayesinde yapılır.

Daha sonra “Hesapla” butonuna tıklayarak tabi olunan emeklilik yaşını, tabi olunan hizmet süresini, verilen hizmetin toplam süresini ve emekli olmak için doldurulması gereken (kalan) hizmet süresini alt alta sıralanmış halde görebilirsiniz. 4C (emekli sandığı) emeklilik hesaplama işlemleri yapılırken, aynı tarihlere rastlayan hizmetlerin bulunması durumunda bunlardan sadece biri esas alınır. 

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

Emeklilik yaşı ile alakalı araştırma yapanlar için SGK hizmet döküm belgesi oldukça önemlidir. Çünkü bu belgede ilk işe giriş tarihine ve sigorta primi ödenen gün sayısına dair bilgiler yer alır. Bir vatandaşın emekliliği konusunda gerçekleştirilen tüm hesaplamalar için, SGK hizmet dökümü birincil kaynak kabul edilir. SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı gibi farklı sigorta kollarına mensup vatandaşlar, kendi sigorta durumlarına göre aşağıdaki bağlantıları kullanarak sorgulama yapabilir;

  • 4A (SSK) Hizmet Dökümü Sorgulama Bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu?detail
  • 4B (Bağkur) Hizmet Bilgisi Sorgulama Bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi
  • 4C (Emekli Sandığı) Tescil Kaydı Sorgulama Bağlantısı: https://www.turkiye.gov.tr/4c-tescil-kaydi

SGK Sicil No Nereden Öğrenilir?

Emeklilik hesaplama işlemleri için kullanılabilen bağlantıların bazılarında, vatandaşa ait sigorta sicil numarası talep edilebilir. Bu sicil numarasını öğrenmek için herhangi bir makama başvurmaya gerek yoktur. Kullanıcı bilgilerini doğru bir şekilde girip E Devlet sistemine ulaşmak ve arama bölümüne “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi” yazmak yeterlidir. Bu hizmet aracılığı ile 4A, 4B ya da 4C kapsamındaki sigorta bilgilerine ulaşmak ve SGK sicil numarasını görüntülemek mümkündür. 

 

Editör: TE Bilisim