Bir işletmenin resmî anlamda meşruiyet kazanması ve hizmet verebilmesi için öncelikle işyeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmak gerekir. Daha sonra vergi dairesine bazı evrakları teslim ettikten sonra; işletmenin sınırları içinde bulunduğu belediyeye ve bağlı bulunduğu ticaret odasına da çeşitli belgeler ibraz edilir. İşyeri açmak için gerekenler haberimizin devamındadır.

İşyeri Ruhsatı Nasıl Alınır?

İşyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak için belediyeye başvuru yapılması gerekir. Tüzel ya da gerçek kişiler, gerekli evrakları hazırlayıp bağlı oldukları belediyeye başvurarak ruhsat işlemini tamamlarlar. Bir işyerinin resmen açılabilmesi ve hizmet sunabilmesi için gereken evraklar şunlardır:

  • Şahıs yani gerçek kişi işletmeleri için; belediyeden alınacak başvuru formu, belediyeye borcu olmadığına dair yazı, işyerinin tapu fotokopisi, vergi levhasının fotokopisi, ticaret sicil kaydı, yangın söndürme cihazının faturasına ait fotokopi, işyerine ait yapı kullanma izni fotokopisi, eğer işletme sahibi kiracı ise kira sözleşmesi, ustalık belgesi.

Bununla birlikte şahıs işletmesinin sahibi nüfus kayıt örneği, adli sicil kaydı, sağlık raporu ve 2 adet biyometrik fotoğraf ibraz etmelidir. Çalışan personellerin her biri için de aynı belgeler talep edilir. Fakat çalışanlar için her belediye fotoğraf istemeyebilir.

  • Tüzel kişi işletmeleri için; belediyeden temin edilecek başvuru formu, şirket ana sözleşmesi, belediyeye borcu olmadığına dair resmi yazı, işyerinin şube olması durumunda şube gazetesi, işyerine ait yapı kullanma izninin fotokopisi, vergi levhası fotokopisi, (kiracılar için) kira sözleşmesi ve işyerinin tapu fotokopisi.

Şirket ortaklarından her birinin ya da şirket sahibinin nüfus kayıt örneği ve adli sicil kaydı da başvuru için gerekli evraklardandır.

Şirketin müdürü için de aynı belgeler istenir. Fazladan olarak şirket müdürünün 2 biyometrik fotoğraf ibraz etmesi lazımdır. Tüzel işletmenin çalışanları ise nüfus kayıt örneği, sabıka kaydı ve sağlık raporunu hazırlamalıdır.

Söz konusu belgelerin tümü bağlı olunan belediyeye ulaştırılır. Belediyenin taleplerine göre belgelerin miktarı ya da türü değişebilir.

İşyeri Açma Ruhsatı Olmazsa Ne Olur?

Ruhsatsız işyeri açma kesinlikle suçtur. Ruhsat belgesine sahip olmadan hizmet veren bir işyeri en kısa süre içerisinde mühürlenerek kapatılır ve sahibi için cezai yaptırımlar uygulanır.  

İşyeri Açma Belgesi Ustalık Belgesi Yerine Geçer Mi? 

Ustalık belgesi, bir meslek dalında yeterli bilgi birikimine sahip olunduğunu belgeler. İşyeri açma belgesi de aynı şekilde, söz konusu vatandaşın bir mesleğe dair 4 yıllık meslek lisesi eğitimi aldığının resmî kanıtıdır. Yani işyeri açma belgesi ile ustalık belgesi eşdeğer sayılabilir.

İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Nasıl Alınır?

Ustalık belgesi almak için meslek lisesinden mezun olarak kalfalık sınavına girmek girmiş olmak gerekir. Kalfalık belgesi sahipleri daha sonra ustalık sınavına girebilirler. İlkokul mezunu olanlar yaklaşık 11 yıl boyunca ilgili meslekte çalıştıklarını; lise ve üzeri seviyedeki bir okuldan mezun olanlar ise ilgili meslekte 8 yıl çalıştıklarını SGK hizmet dökümü ile belgelerlerse direkt ustalık belgesi alma için hak kazanırlar.

İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart Mıdır?

Ustalık belgesi, işyeri açmak için gerekenler arasında önemli bir yere sahiptir. Fakat her meslek dalı için ustalık belgesi gerekmez. Fakat esnaf ve sanatkarlar odasına bağlı olarak hizmet verecek kişilerin yani kasap, berber, dürümcü ve benzeri esnafların mutlaka ustalık belgesine sahip olmaları gerekir. 

 

 

Editör: TE Bilisim