Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı adı ile hizmet veren bu kurum, “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” aracılığıyla pek çok işletmeye destek sunmaya başlamıştır. Fakat bu güncel KOSGEB desteği her işletme için uygun değildir. Kira harcamaları başta olmak üzere diğer pek çok harcamalar konusunda da maddi yardım gereksinimi olanpek çok işletme mevcuttur fakat KOSGEB kurumu son yatırımlarını genç işletmeler için ayırmıştır.

2021 KOSGEB Kredisi Nasıl Alınır?

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı adlı kredi desteğini alabilecek olan işletmeler bazı özellikleri taşımak zorundadır. KOSGEB kredisi 2021 yılında şu özellikleri taşıyan işletmeler için verilecektir:

  • 2017 Yılından günümüze kadarki süreçte kurulan,
  • Bilimsel Ar – Ge, programlama ve yazılım sektörlerine hizmet eden,
  • Mikro ya da küçük ölçekte hizmet veriyor olan işletmeler.

Bu özelliklere sahip olan her işletme için destek başvurusunda bulunmak mümkündür. 2021 KOSGEB kredi başvurusu için https://www.kosgeb.gov.tr/ bağlantısını kullanarak KOSGEB’in anasayfasına ulaşmak gerekir. Sayfanın sağ alt köşesindeki başvuru kutucuğuna tıklandığında E Devlet sistemi üzerinden başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Fakat bu başvuruyu gerçekleştirmek isteyen işletme sahipleri ilk olarak KOSGEB sistemine kayıt olmalıdır. Yani sistemde kayıtlı olmayan vatandaşların destek talebinde bulunmaları mümkün değildir.

2021 KOSGEB Kredi Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB kredi başvurusu 2021 yılında öncelikli olarak teknoloji sektöründeki işletmeleri ilgilendiren bir durum olarak görülebilir. Yaklaşık olarak son 4 yıllık süreçte yani 2017 yılı itibariyle kurulmuş olan işletmeler için KOSGEB’e internet üzerinden başvuru yapılabilir. Yukarıda paylaşılan bağlantı aracılığı ile başvuru talebi oluşturmadan önce, eğer üye değilseniz sisteme üye olmanız şarttır. KOSGEB kayıt işlemleri için kullanılması gereken bağlantı ise şöyledir: https://edevlet.kosgeb.gov.tr/EHizmetler/KOSGEBRegistration  

Organizatör, Ar – Ge girişimcisi ya da işletme kayıtları için mevcut seçeneklerden ilgili olanı kullanılabilir. Sisteme üye olduktan sonra veya zaten üye iseniz, https://edevlet.kosgeb.gov.tr/SupportsLogin?h=43a5921a-053b-4f39-a679-a9e5bd5c4344 bağlantısını kullanarak giriş sağlamanız lazımdır. Toplamda 5 aşamadan oluşan bu işlemleri, işletmeye ve şahsınıza ait bilgilerle eksiksiz olarak tamamlamanızdan sonra başvuru işlemleri tamamlanacaktır. Bu ön başvuru olumlu değerlendirilirse asıl başvuruyu yine KOSGEB sistemi üzerinden, gerekli bilgilerle yapmanız gerekir.

KOSGEB Başvuru Şartları Nelerdir?

KOSGEB’in 2021 yılında sunacak olduğu desteklerden faydalanabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Çünkü KOSGEB desteği, belli durumlarda ve belli işletmeler için yürürlüğe ira

  • Mikro işletme sahibi olma; mikro işletmelerin yıllık olarak istihdam ettiği işçi sayısı 10’un altındadır.
  • Küçük işletme sahibi olmak; küçük işletmelerin yıllık işçi istidamı ise 50’nin altındadır.
  • Hakkında başvuru yapılan işletmenin 2020 yılında, 2019’a kıyas ile en az % 25 kazanç kaybına uğramış olması.
  • Söz konusu kazanç kaybına tabi olmasa da; bilanço usulü tuttuğu defterinde nakit oranı 0.2’nin altına düşmüş bir işletmenin sahibi olmak.

KOSGEB 2021 Başvuruları Ne Zaman?

KOSGEB desteği için yapılacak başvuru işlemleri 3 Mayıstan 21 Mayısa kadar devam edecektir. Daha sonra 4 Haziran tarihine kadar, başvuru sahipleri eksik ya da yanlış başvuru bilgilerini düzeltme hakkına sahip olacaktır. 7 – 10 Haziran son kontrol süreci, 11 – 16 Haziran başvuruların değerlendirilmesi ve son olarak da 17 Haziran tarihi sonuçların açıklanması için belirlenmiş tarihlerdir.

Editör: TE Bilisim