Sanayi Sicil Belgesi internet ortamında hazırlanarak sisteme kayıt edilmesi zaman açısından daha fazla kolaylık sağlayabilse de pek çok vatandaş evraklarını hazırlayıp resmî makamlara ulaşmayı bu konuda daha kolay kabul etmiştir. Halbuki Sanayi Sicil Belgesi hazırlatmak internet üzerinden de çok kolaydır. Üstelik yeni güncellemelerden sonra, tüm belge oluşturma ve vizeletme işlemleri E Devlet aracılığı ile yapılmaya başlamıştır. Bu konuda izlenmesi gereken adımlar ise şöyledir:

  1. https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/App_Pages/KullaniciIslemleri/Login.aspx bağlantısı üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemine ulaşın. Bu sayfada görecek olduğunuz üzere, artık kayıt işlemlerinin yani belge çıkartmanın E Devlet yolu ile gerçekleştiriliyor olmasından dolayı sayfadaki E Devlet butonuna tıklamanız gerekir.
  2. Daha önceki süreçte söz konusu sayfa üzerinden yapılan e – kayıt işlemlerini E Devlet üzerinden gerçekleştirmeniz gerektiği için, ilgili sayfadan E Devlet sistemine yönlendirileceksiniz. E Devlet giriş bilgileriniz aracılığı ile sisteme ulaşmanızdan sonra karşınıza üç seçenek çıkacaktır. Bunlar ise şöyledir:
  • “İlk Kayıt İşlemleri (İlk Defa Sisteme Kayıt Olacak İşletmeler)”: Sanayi Sicil Belgesini ilk kez almak isteyen vatandaşları ilgilendiren seçenek budur.
  • “İşletme İşlemleri”: Daha önceden yarım kalmış olan kayıt işlemlerini sürdürmek, işletme kapandığı için ya da diğer çeşitli sebepler dolayısıyla kayıt iptali yapmak veya kayıtlı işletmenin bazı bilgilerini güncellemek için bu seçenek kullanılır.
  • “Belge No İle İşletmemi Getir”: Sanayi Sicil Belgesini almış olmasına rağmen işletmesi sistem üzerinde görünmeyenler için özel olarak bu hizmet seçeneği oluşturulmuştur. Söz konusu problemi yaşayan kişiler, sistemde görüntülenemeyen işletmelerinin Sanayi Sicil Numarasını kullanarak onları görünür hale getirebilir.
  1. “İlk Kayıt İşlemleri” seçeneğini kullanarak işletme kayıt ekranını açtıktan sonra TC kimlik numarası ya da vergi numarasından herhangi birini gerekli kutucuğa yazmanız gerekir. Daha sonra söz konusu kutucuğun yanındaki “Bilgi Girişi İçin Tıklayınız” butonuna tıklayıp girilen numarayı onaylattıktan sonra aşağıdaki kutucukları doldurmalısınız.

Sanayi Sicil Belgesi Alırken Gerekli Olan Bilgiler Nelerdir?

“Sanayi Sicil Belgesi nasıl alınır?” sorusunu soranlar, sistem üzerinden ilgili işlemi gerçekleştirirken şu bilgileri sağlamalıdır:

  • Mersis no
  • (Eğer varsa) İşletmenin bağlı olduğu holding
  • İşletme tipi
  • Ticaret / esnaf sicil no
  • Ticaret / esnaf sicil gazetesi sayısı ve numarası
  • İşletmenin kuruluş tarihi
  • İşletmenin faaliyete başlama tarihi
  • Ana faaliyet alanı
  • Belge müracaat tarihi
  • İşletmenin bağlı olduğu meslek odası ile vergi dairesi

Görüldüğü gibi, Sanayi Sicil Belgesi almadan önce işletmenin ticaret / esnaf sicil gazetesine kayıtlı olması gerekir. Ayrıca Mersis numarası mevcut değil ise başvuru sayfasındaki kutucuğa 16 (on altı) adet 0 (sıfır) yazılmalıdır.

Sanayi Sicil Belgesi Almak Zorunlu Mu?

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu ya da halk arasında bilinen adıyla Sanayi Sicil Belgesi kanunu gereği her işletme, kurulduktan en geç iki ay sonrasına kadar söz konusu belgeyi sistem üzerinden oluşturmakla yükümlüdür. Kanunun 2’inci maddesi uyarınca Sanayi Sicil Belgesi almak zorunlu bir uygulamadır.

Sanayi Sicil Belgesi Vize Süresi Geçerse Ne Olur?

İşletmenin ilk kaydından 2 yıl sonra yapılan vizeler, düzenli olarak ikişer yılda bir defa yapılır. Eğer vizeleme işlemi yapılmazsa söz konusu işletmenin yasal hakları ortadan kalkar ve işletme sahibine para cezası uygulanabilir.

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Yenilenir?

Sanayi Sicil Belgesi vize yenileme işlemleri Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlükleri aracılığıyla yapılır. Fakat artık güncellemeler sonrasında E Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilecektir. Sanayi Sicil Belgesi için yapılacak vize başvurularında izlenmesi adımlar detaylı olarak şu bağlantıda anlatılmıştır:

  • https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/MailAttachments/VizeBasvurusuNasilYapilir.pdf

 

Editör: TE Bilisim