Gökhan Yılmaz / Özel Haber

İsrail tüm dünyanın gözleri önünde Gazze’de katliam yapıyor. 10 Mayıs’ta başlayan saldırılarda bugüne kadar 61’i çocuk 220 kişi şehit oldu. Saldırılar nedeniyle Gazze’de 97 bina tamamen yıkılırken, 4 bin 976 konut hasar gördü, 52 bin Filistinli yerinden oldu. Yıkımın büyük olduğu Gazze’den yansıyan görüntüler adeta kan dondurdu. Enkaz altından çıkarıldığı belirtilen yaklaşık 3 yaşındaki bir çocuğun şoke olmuş hali, görenleri dehşete düşürdü. Gazze’li çocuğun Rusya ve Esed güçlerinin yıktığı Halep’te enkaz altından çıkarılan 5 yaşındaki Ümran’ı akıllara getirdi. Bugün Gazze’deki katliamları kınayamayan Pentagon Sözcüsü olan John Kirby, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olduğu dönemde Ümran’ın fotoğrafını “Savaşın gerçek yüzü” olarak yorumlamıştı.

 ÜMRAN ÜZERİNDEN TEPKİ

Kirby, Dışişleri Sözcüsü oldu-ğu dönemde, 18 Ağustos 2016 yılında Suriye’nin Halep kentinde Esed ve Rusya’nın hava saldırı-larında yaralanan ve ambulansta sessizce tedavi olmayı bekleyen 5 yaşındaki Halepli Ümran, için “O küçük çocuğun videosunu, fotoğraflarını kaçınız gördü? O daha 5 yaşında. Hesapla-mama göre, bu küçük çocuğun hayatında savaş, ölüm, yıkım, açlık olmayan bir günü olmadı” ifadelerini kullandı.

İSRAİL’E KARŞI TEPKİSİZLER

Aynı Kirby, İsrail’in sebep olduğu ölümlere ise sessiz kaldı. Bir gazetecinin “İsrail’in Kudüs’te silahsız Filistinlilere karşı aşırı güç kullanmasından endişeli misiniz? sorusuna Kirby “Bu sorunun İsrail’e sorulmasının daha iyi olacağını düşünüyorum” şeklinde cevap veren Kirby, Gazze direnişi için “İsrail’in roket saldırılarına karşı kendini savunma hakkı var ve desteğe hazırız” ifadelerini kullandı. Kirby’nin benzer olaylar üzerinden takındığı farklı tutum ABD’nin “bir olaya tepki verirken insani değil siyasi açıdan” yaklaştığını gözler önüne serdi.

 “SESSİZ” DİPLOMASİ!

Suriye savaşı boyunca Esed’e açık bir şekilde karşı çıkan ABD, söz konusu Filistin olunca “Ses-siz bir diplomasi” benimsemesi de tepki çekiyor. ABD yönetimi İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına “meşru müdafaa” diyerek arka çıkıyor. Joe Biden yönetimi bir taraftan İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarını “meşru müdafaa” diyerek savunurken bir taraftan da bölgede gerginliğin azaltılması için diplomasisini sürdürüyor. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsrail’in tüm saldırılarına rağmen bu ülkeyi kınamaktan kaçınırken Hamas’ı suçladı. ABD Başkanı Joe Biden, süreçte İsrail Başbakanı Netanyahu ile üç kez, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile bir kez telefonda görüştü. ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyinde İsrail’e yönelik herhangi bir adım atılmasına karşı çıkarak yapılması planlanan ateşkes çağrılarının önüne geçti.

BATI İKİLİ OYNUYOR

ABD’nin başını çektiği Batı bloku söz konusu İsrail olunca sessizliğe bürünmeyi tercih ediyor. Suriye’de Esed’e karşı açık tavır alan Fransa ve Almanya da ABD’nin izinden giderek İsrail’i sebep olduğu ölümlerden dolayı kınamadı. Fransız ve Alman yetkilileri Hamas’ı suçlamayı tercih etti.

3 bin çocuk katledildi

İşgalci İsrail’in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda sadece son 10 günde 61 çocuk öldü. Bu süreçte Batı Şeria’da da 3 çocuğu katleden İsrail, son 20 yılda 3 binden fazla Filistinli çocuğu katletti. Han Yunus’ta aynı aileden 3, 4, 5 ve 6 yaşlarında olan kardeşler İsrail bombaları ile can verirken, 5 aylık Muhammed bebek İsrail saldırılarında en küçük bebek olarak kayıtlara geçti.

Editör: TE Bilisim