Ustalık belgesine sahip olabilmek için bazı şartların sağlanması lazımdır. Ustalık belgesini almak için ilgili kuruma başvuru yapan kişi;

  • Eğer ilkokul mezunu ise en az 11 yıl boyunca çalışmış olduğunu,
  • Lise mezunu ise en az 8 yıl boyunca çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağı hizmet dökümü ile belgelemelidir.

Bu şartları sağlayan kişiler herhangi bir ön eğitim sürecine dahil edilmeden ustalık belgesini almak için sınavlara katılabilirler.

Ustalık Belgesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Ustalık belgesi almak için gerekli evraklar hazırlanarak Meslek Eğitim Merkezi’ne sunulmalıdır. Başvuru tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenerek her yıl düzenli olarak duyurulur. Belli bir süre boyunca meslek icra etmiş olmayıp çeşitli eğitim kademelerinden geçerek belge alacak olanların bu başvuru sürecinde hazırlaması gereken evraklar şöyledir:

  • Kimlik belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Usta olunmak istenen mesleğe dair kalfalık belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi
  • Öğrenim durumunu belgeleyen diplomanın aslı ve 1 adet fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • İstenmesi muhtemel olan diğer bazı evraklar (Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınmış hizmet dökümü, Açık Öğretim Lisesi’nin tamamlanmış olduğuna dair evrak, MEB onaylı dördüncü seviye kurs bitirme belgeleri, üç yıllı meslek liselerinden mezun olarak alınan diploma ve benzeri)

Ayrıca adayların sahip olduğu mesleki yeterlilik belgesi, sertifika ve hizmet belgesi, yüz yüze eğitim tamamlama belgesi, tasdikname, yetki belgesi ya da kurs bitirme belgesi gibi çeşitli evraklar da ustalık belgesi başvurularında geçerliliğe sahiptir. Bu gibi belgelerinden yurt dışından alınmış denkleri de başvuru için kullanılabilir.

Kalfalık Belgesi Nasıl Alınır?

Usta, mesleğin en üst kademesinde bulunan kişinin unvanıdır. Bununla birlikte kalfa ise ustanın bir alt kademesinde yer alan mevkidir. Kalfalık belgesi alma şartları sağlandığı takdirde, Meslek Eğitim Merkezi üzerinden başvuruda bulunup söz konusu belgeyi almak mümkündür. Kalfalık belgesi almak için gerekli evraklar, ustalık belgesini alırken ilgili kurumun talep ettiği evraklar ile benzerlik gösterir. Fakat kalfa olmak isteyenler için en önemli şart 22 yaşını tamamlamış olmaktır.

Bu durum, 18 yaşından sonra sigortalı olarak 5 yıl çalışmış olma şartı ile yakından ilişkilidir. Çünkü bir meslek dalında kalfalık belgesine sahip olmak isteyenler, ilgili meslek dalında en az 5 yıl çalışmış olmak zorundadır. Bununla birlikte en az ilkokul ya da ortaokul düzeyindeki bir okuldan mezun olmak da kalfalık belgesi alabilmek için şarttır. Yani hiç okula gitmeden bir meslekte çalışan herhangi birinin kalfa veya usta olması resmî yollarla mümkün değildir.

Ustalık Belgesi Nasıl Sorgulanır?

E Devletten ustalık belgesi sorgulama işlemi yapmak mümkündür. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/milli-egitim-kalfalik-ustalik-usta-ogrencilik-ve-is-yeri-acma-belgesi-sorgulama bağlantısı kullanılarak sisteme giriş yapılmalıdır. Aynı bağlantı üzerinde kalfalık belgesi, usta öğreticilik belgesi ve iş yeri açma belgesi gibi diğer farklı belgeleri sorgulamak da mümkündür.

Kalfalık Belgesi Olmadan Ustalık Belgesi Alınabilir Mi?

Kalfalık belgesi almadan ustalık belgesi almak mümkündür. Fakat bunun için, belge almak istenen meslek dalında en az 5 yıl boyunca sigortalı olarak çalışıldığını belgelemek gerekir. Yani Sosyal Güvenlik Kurumu’nda düzenlenmiş hizmet dökümünde, on sekiz yaş sonrası için en az 5 yıllık çalışma süresi mevcut olanlar ustalık belgesi alma hakkına sahiptir. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detay, 18 yaş öncesindeki çalışma sürecinin resmî hesaplamalara katılmıyor oluşudur.

Editör: TE Bilisim