Enerji kimliği belgesi, yapılan binalarda kullanılacak enerji miktarının daha tasarruflu kullanılması amacıyla düzenlenmiş bir belgedir. Binanın ihtiyacı olan enerjinin, tüketeceği minimum enerji miktarının, yapabileceği sera gazı salımı özellikleriyle beraber binanın dış cephesinin ve iç yalıtımının, ısıtma ve varsa klima gibi soğutma sistemlerinin harcayacağı enerjilerin hesaplanmasına dair bilgilerin tümünü içeren bir belgedir.

1 Ocak 2011 tarihine kadar sadece buzdolabı, çamaşır makinesi, klima gibi elektrikli cihazlarda bulunan enerji tasarrufu seviyeleri, bu tarihten sonra binalar için de geçerli kılınmıştır.

Enerji Kimlik Belgesi Alımı Zorunlu Mu?

Enerji belgesi almak, 1 Ocak 2011 itibariyle yapılacak olan binalar için zorunludur. Bu binaların en düşük enerji seviyesi C olmak zorundadır.

1 Ocak 2011 tarihi öncesinde yapılmış binalar sonradan enerji kimlik belgesi alabilirler. Yapıldığı tarih üzerinden 2 yılı geçen ve toplam yerleşme alanı 50 metrekare altında kalan binalar için enerji kimlik belgesi şartı almak zorunlu değildir.

Enerji Kimlik Belgesi Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Enerji kimlik evrakı sorgusu e- Devlet üzerinden tapu sahiplerince yapılır.  https://www.turkiye.gov.tr/csb-enerji-kimlik-belgesi-sorgulama). Daha önce herhangi bir başvuruda bulunmamış kimseler için ise başvurular enerji belgesi vermekle yetkili Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) Şirketlerine yapılır. Burada yetkili olan enerji kimlik belgesi uzmanları ve serbest müşavirlik yetkisine sahip mühendisler binaların uygunluklarını belirler.

Enerji Kimlik Belgesi Başvurusu Belgeleri Nelerdir?

Enerji kimlik belgesine başvurmak için gerekli evraklar, şunlardır:

  • Mimari Proje (Kapak, vaziyet planı, kat planları, kesitler, görünüşler.)
  • Isı Yalıtım Raporu (TS-825)
  • Mekanik Proje (Isıtma, var ise soğutma, var ise havalandırma, var ise yenilenebilir enerji sistemlerine ait projeler.)
  • Elektrik Projesi (Aydınlatma projesi yeterlidir.
  • Yapı ruhsatı
  • Enerji kimlik belgesi başvuru formu (https://www.enerjikimlikbelgesi.com/#ekb-talep-formu adresinden ulaşım sağlanır.)

Enerji Kimlik Belgesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Enerji kimliği evrakı, farklı şirketlerden yapılan başvurular sonucunda farklı sürelerde çıkar. Fakat enerji kimliği belgesinin çıkması uzun sürmez. Genelde 24 saate alınan belgeler en fazla 5 günde çıkar.

Enerji Kimlik Belgesinin Alınmaması Durumunda Ne Olur?

 

  • Enerji kimlik belgesi almayan binalar, veya C seviyesi enerji şartını taşımayan binalara belediye tarafından iskan ruhsatı verilmez ve iskan ruhsatı alamayan binaların içine yerleşim yapılamaz.
  • Enerji kimlik belgesi alması zorunlu kılınmış ancak belge alınmamış yapılar için alım, satım ve kiralama işlemine izin verilmez.
  • Enerji kimliği belgesi almayan binalarda yapılacak her işlem için mal sahibinin kimliği talep edilecek.
  • Bakanlık tarafından enerji kimlik belgesi almamış kişileri için bir para cezası belirlenmemiştir.

Enerji Kimlik Belgesi Geçerlilik Süresi Kaç Yıldır?

Enerji kimliği evrakı, 10 yıl geçerlidir. 10 yılı aşan binaların uygunluklarını yeniden ispatlamaları ve belgelerini yenilemeleri gerekir. Belge tarihi geçmiş binalar satılmak veya kiralanmak istenirse mal sahibine para cezası uygulanır.

Enerji Kimlik Belgesi Ne Kadar?

Enerji kimliği belgesi ücreti, sabit değildir ve binanın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Fiyatı belirleyen en önemli etken binanın metrekaresidir. Bina ne kadar büyükse fiyatı da o kadar artar. Enerji kimlik belgesi ücreti hesaplanırken metrekare fiyatı farklı şirketlere göre 500-1000 TL arasında değişiklik gösterir.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim