Bazı durumlarda ise alınıyor olan kira yardımı kesilebilir. Başvuru süreci uzatılarak vatandaşlara kolaylık gösterilse de şartları tam olarak sağlamak oldukça önemlidir.

Esnaf Kira Yardımı Başvurusu İçin Şartlar Nelerdir?

Kira yardımı başvuru şartları çerçevesinde destek alma hakkına sahip olan işletmeler için Resmî Gazete tebliğinde belirtilenler şunlardır:

  • Ticaret Bakanlığı’nın kira yardımına dair yapılan duyurudan sonra ekonomik faaliyet tanımı resmen değiştirmiş olmamak.
  • Vergi mükellefiyeti devam ediyor olmak.
  • İlgili işyerinin kiracısı olan vatandaşa ait kimlik bilgilerini, işyerine ait aylık kira bedeli ve açık adresi beyan etmek.

Bu temel şartlar ile beraber daha başka durumlar da mevcuttur. Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan bu desteği almak isteyenler eğer birden fazla kiralık dükkana sahip ise bunlardan yalnızca bir tanesi için destek başvurusu oluşturulabilir. Ayrıca daha farklı kurum ya da bakanlıklardan hibe desteği alıyor olan işletme sahiplerinin söz konusu kira yardımından faydalanmasında bir sakınca yoktur. Bununla birlikte, yapmış olduğu başvuru reddedilen vatandaşlar on iş günü içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. İtiraza bakanlık tarafından cevap verilmesi ise beş iş günü sürer.

Esnaf Destek Paketi Başvurusu E Devlet Üzerinden Nasıl Yapılır?

E Devletten esnaf kira yardımı başvurusu yapmak isteyenler öncelikli olarak “Gelir Kaybı Desteği Başvurusu” yapmalıdır. Bu işlemden sonra ise “Kira Destek Başvurusu” yapılabilir. Kullanılması gereken bağlantılar şöyledir:

  • Gelir Kaybı Destek Başvurusu: https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-gelir-kaybi-destegi-basvurusu
  • Kira Yardımı Destek Başvurusu: https://www.turkiye.gov.tr/ticaret-kira-destegi-basvurusu

Kira Desteği ve Gelir Kaybı Desteği İçin Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılmış olan duyuruya göre, kira yardımı başvurusu için son tarih 31 Mayıs 2021’dir. Pazartesi gününe denk gelen bu tarihe kadar gelir kaybı yardımı ve kira yardımı için başvuru gerçekleştirilebilir. Saat 00 : 00 olduğunda yani 1 Haziran itibariyle başvuru süreci sonlanacaktır.

Kira Desteği ve Gelir Kaybı Desteği Ne Zaman Yatacak?

Esnaf destek paketi kapsamında, başvuruları uygun görülen işletmeler için yapılacak ödemelerin tarihi henüz kesinleşmiş değildir. Başvuru tarihi 31 Mayıs’a kadar uzamış olduğu için, Ticaret Bakanlığı başvurudan sonraki süreç hakkında kesin bir açıklama yapmamıştır. Esnaf hibesi için yapılacak duyuruları birinci elden takip etmek isteyenler için ise alakalı link şöyledir:

  • https://ticaret.gov.tr/duyurular

Esnaf Gelir Kaybı Desteği Ne Kadar?

COVID 19 salgını dolayısıyla ortaya çıkan kısıtlamalar pek çok işletmenin gelir kaybı yaşamasına sebep olmuştur. Ticaret Bakanlığı tarafından ilgili esnaflara sunulacak kira destekleri ise 1000 TL değerindedir.

Bu hibe desteğinin ilk etabı, 2021 yılının Ocak, Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirilmiştir. Yani ilk başvuru sahipleri toplamda 3000 TL karşılıksız yardım almıştır. Fakat bu fırsatı kaçıran esnafların çok fazla olduğu göz önüne alınarak başvuru tarihleri 31 Mayıs’a kadar uzatılmıştır. Geçen aylarda söz konusu desteği alanların bu defa da esnaf gelir kaybı desteğinden yararlanma hakları yoktur.

Esnaf Kira Desteği Ne Kadardır?

Kira desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara göre 500 TL ve 750 TL seviyelerindedir. Büyükşehir statüsüne sahip illerdeki işletmeler 750 TL destek alabilirken diğer illerde bulunan işletmeler için 500 TL’lik yardım öngörülmüştür.  

 

 

 

Editör: TE Bilisim