Bir üniversite öğrencisi burs almak istiyorsa, ilgili kurumun burs hizmeti verdiği zamanlarda başvuru yapması ve başvurusunun vakıf tarafından onaylanması gerekir. Aranan başarı kriterleri ise söz konusu vakfın ölçütlerine göre saptanır. Öğrencilere burs veren vakıflar arasında en çok tercih edilenleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Darüşşafaka Cemiyeti: Türkiye’nin, Osmanlı döneminden miras olan en büyük eğitim kuruluşudur. Bu vakıf, 1863 yılından günümüze kadar, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için ihtiyaç sahibi öğrencileri burs imkanı sunmuştur. Vakfın başlıca burs hizmeti, genel sınavlar ile kendine öğrenci seçmek ve onlar için yükseköğrenim zamanına kadar yatılı şekilde ilk ve orta seviyeli eğitim vermektir. Bununla birlikte üniversite öğrencileri için de burs hizmetleri verir.
  • Milli Eğitim Vakfı: 1981 yılında kurulan bu vakıf, MEB’e bağlı eğitim kurumlarında okuyan ya da yükseköğretim öğrencisi olanlar için karşılıksız burs hizmeti veren bir devlet vakfıdır.
  • Araştırma Dayanışma ve Eğitim Vakfı: ARDEV, 2011 yılında kurulmuştur. Yüksek lisans seviyelerindeki öğrenciler için düzenli olarak burs hizmeti sunar.
  • Boğaziçi Yöneticiler Vakfı: Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversiteleri arasındaki Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrencilerine özel olarak burslar sunar. Vakfın kuruluş tarihi 1996’dır.
  • İstanbul Sanayi Odası Vakfı: Bu vakıf 1994 yılında, sanayi odasına bağlı olarak kurulmuştur. Verilen burs hizmetleri İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da ikamet eden öğrencileri kapsar.
  • Sütaş Vakfı: Gıda sektöründeki başarıları dolayısıyla Türkiye’nin en tanındık markalarından olan Sütaş, eğitim yatırımları ile de dikkat çeken bir kurumdur. Daha çok ortaokul ve lise düzeylerindeki öğrenciler için burs veriyor olsa da, Sütaş Vakfı’nın eğitim yatırımları konusunda büyük harcamalar yaptığını bilmekte fayda vardır.

2021 Vakıf Burs Başvuruları Ne Zaman?

Burs başvurusu tarihleri 2021 yılında, bursu verecek olan vakıflar tarafından belirlenecektir. Örneğin KYK bursu almak için ilgili devlet kurumunun belirlediği süreye tabi olarak başvuru yapılırken, vakıflardan burs almak için ise onların belirlediği şartları sağlamak ve gereken sürede başvuruyu gerçekleştirmek lazımdır. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için vakıfların web sitesi takip edilmelidir. Çünkü bir yıl burs veren vakfın bir sonraki yıl burs hizmeti açmaması mümkündür.

Yabancı Burs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Öğrencilere burs veren vakıflar arasında pek çok yabancı kurum da yer alır. Bu kurumlardan birkaçı şunlardır:

  • Avrupa Birliği Başkanlığı: AB alanında yüksek lisans eğitimi almak isteyenler için Avrupa Koleji’nden eğitim alma bursu verir.
  • Jean Monnet: Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini hızlandırmak için, AB ile ilişkili alanlarda eğitim gören öğrencilere burs desteği sağlar.
  • Turkish Philanthropy Funds: Türkiye – ABD ilişkilerini geliştirme kapsamında Türkiye vatandaşı öğrenciler için ABD’de eğitim görme fırsatı sunar.
  • Fondation Sciences De Mathematiques De Paris: Fransa menşeili bu vakıf, matematik ya da bilgisayar alanlarında eğitim gören öğrenciler için önemli burslar veren bir kurumdur.

Hangi Vakıf Ne Kadar Burs Veriyor?

Burs ücretleri geçmiş yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da ilgili burs tarafından belirlenir. Her vakıf, o yılki gelir ve gider durumuna göre öğrenciler için değişen miktarlarda burs hizmeti verebilir.

Vakıf Burs Sonuçları Nasıl Öğrenilir?

Öğrencilere burs veren vakıflar tarafından belirlenmiş şartları sağlayıp burs başvurusu gerçekleştirenler, bu vakıfların duyurularını takip ederek başvurularını takip edebilir.

Editör: TE Bilisim