Pazartesi akşamları TRT 1 ekranlarında izleyicisini ağırlayan Uyanış Büyük Selçuklu dizisi oyuncularının canlandırdığı karakterler, tarihteki yeri ve önemi açısından merak konusu oluyor. Kimi zaman senaryo gereği uyarlanan isimler diziye renk katarken, döneme damga vurmuş önemli şahsiyetlerin hayatları da araştırmalara konu oluyor. Büyük Selçuklu Kıpçak Beyi Baturalp kimdir? Kıpçak Beyi Baturalp tarihte var mı? sorusu da en çok aranan konulardan biri. Peki, Büyük Selçuklu Kıpçak Beyi Baturalp kimdir? Kıpçak Beyi Baturalp tarihte var mı? Merak edilen detaylar haberde.

Büyük Selçuklu Kıpçak Beyi Baturalp kimdir? Kıpçak Beyi Baturalp tarihte var mı?

Uyanış Büyük Selçuklu dizisi yeni bölümde Başulu Hatun'un hayatta olduğunu Melikşah'ın baş düşmanı Hasan Sabbah'tan öğrenenen Baturalp, Başulu Hatunu götürmek istemektedir. Peki Kıpçak Beyi Baturalp kimdir?

Tarihi kaynaklara bakıldığında Başulu Hatun olarak dizide yer verilen karakterin aslında Tâceddin Seferiyye Hatun ismine sahip olduğu bilinmektedir.

Ancak Tâceddin Seferiyye Hatun’un aslında cariye kökenli birisi olarak bazı tarihi bilgiler yer almaktadır. Söz konusu durumda bir Bey’in kız kardeşinin cariye kökenli olması pekte mümkün olabilecek bir şey değildir tarihimizde. Bu kapsamda düşünüldüğünde Kıpçak Beyi Baturlap karakteri diziye farklı bir soluk katmak için senaristler tarafından eklenmiş olabileceği düşünülmektedir.

Baturalp’in amacı ise yeğenleri olan Sencer Bey ile Tapar‘ın önünü açmak. Bu sayede yeğenlerinin Selçuklu Sultanı olmalarını sağlamaktır. Yeğenlerinden birisini mevcut veliaht olan Berkyaruk’un yerine geçmesini sağlamaktır. Kıpçak Beyi Baturalp, Başulu Hatun'un hayatta olduğunu Melikşah'ın baş düşmanı Hasan Sabbah'tan öğreniyor. Başulu Hatunun durumunu kendisine Hasan Sabbah bildirmiştir. Bunun üzerine Baturalp Kınık Obasının yakınlarına otağını kuracaktır. Baturlap yaşanan olaylarla ilgili Melikşah'ı suçlamaktadır. Batıniler, Hasan Sabbah öncülüğünde Batulalp ve yanındakilerin yolunu kesecek bir pusu atarlar. Atılan pusu sonucu esir edilmek istenen Başulu Hatun ve Kıpçak Beyi Baturalp’in imdadına Sultan Melikşah yetişecektir.

Editör: TE Bilisim